Berta Sándor

Már idén eltűnhet a Flash-támogatás a Chrome-ból

A Google minél előbb búcsút intene a sokat kritizált technikának.

A webes konszern még az idén bevezetné a Chrome böngésző esetében a HTML5 by Default nevű funkciót, amelynek segítségével automatikusan elkerülhetők lesznek a Flash-tartalmak - ez derült ki az Anthony LaForge fejlesztő által nyilvánosságra hozott anyagokból.

Az Adobe Flash egy elavult szabvány, amely ráadásul emellett még kitűnik a sebezhetőségével is. Folyamatosan újabb és újabb biztonsági hibákat találnak a szakemberek, ezért az Adobe tavaly december elején bejelentette, hogy a szoftver új néven - Adobe Animate CC - lesz elérhető és immár a HTML5-öt is támogatja majd. Az Adobe Animate CC-ben továbbra is lesz lehetőség Flash-videók és -játékok készítésére, de a névváltoztatás mégis valahol a Flash kudarcának beismerését és a Flash-korszak lezárultát jelenti. Ezután pedig februárban a Google jelezte, hogy a Google Display Network és a DoubleClick Digital Marketing nevű reklámhálózatokba június 30. után már egyetlen Flash-alapú hirdetést sem lehet majd feltölteni. További korlátozást jelent, hogy 2017. január 2-től a rendszerek nem fogják lejátszani a Flash-alapú reklámokat.

A Google mostani fejlesztése felgyorsítja a Flash háttérbe szorítását. A HTML5 by Default funkció bevezetését követően a Chrome böngésző a felhasználókat automatikusan át fogja irányítani a honlapok HTML5-ös verziójára. Amennyiben egy portálon a tartalmak HTML5-ben elérhetők, akkor automatikusan azok is jelennek majd meg. Ha pedig valamelyik tartalom csak Flash-verzióban hozzáférhető, akkor a felhasználó döntheti el, hogy él-e a lehetőséggel és használja azt. Amennyiben él vele, akkor a Chrome megjegyzi a döntését, így legközelebb már magától tudni fogja. Tíz portál esetében ugyanakkor a Flash továbbra is automatikusan aktiválva lesz, ezek között van a YouTube, a Facebook, az Amazon, a Yandex.ru és a Mail.ru. A listát a felhasználói számok alapján állították össze, de egy év múlva eltűnik és addig is folyamatosan felülvizsgálják majd.

A Google szerint a HTML5 már kellő mértékben elterjedt világszerte, így megérett az idő a Flash háttérbe szorítására. Ugyanakkor a társaság továbbra is támogatni fogja az Adobe céget és más vállalatokat, elsősorban a játékok területén, hiszen például a böngészőkben futtatható játékok szinte kizárólag erre a technikára épülnek. A HTML5 by Default funkció várhatóan az esztendő utolsó negyedévében válik elérhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!