Berta Sándor

Alkalmazással a hamisítások ellen

Az online piactereken rengeteg a hamisítvány, ezek felismerésében segíthet a felhasználóknak egy új program.

A RuReal nevű program figyelmeztetni tudja az embereket a hamis fényképekre, termékekre és társkereső profilokra. Az alkalmazásból jelenleg iOS- és Android-kompatibilis verzió érhető el, az adatbázisában pedig 14 milliárd kép található meg. Amennyiben például egy szimpatikus fiatal nő vagy egy autó fényképét látja valaki egy hirdetési portálon, akkor a RuReal képes megállapítani, hogy azok valódiak-e vagy a netről, egy fényképadatbázisból lopottak-e. Ha valaki más is használta már azokat, akkor azonnal jelzi.


Simon Gojcaj, a U.S. Publications, Inc. elnöke elmondta, hogy a szoftver különböző módon segíthet a felhasználóknak. Megakadályozhatja a kiberzaklatást, az online követéseket és kitalálhatja, hogy egy termék hamisítvány-e vagy sem. Alapvetően elmondható, hogy ha valami túl jól néz ki ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem is igaz. A megoldás rendkívül egyszerűen működik: amennyiben valaki szkeptikus, akkor elegendő csak az adott képet letöltenie és azt a RuReal összehasonlítja az adatbázisában lévő felvételekkel. Ha a program talál egyezést, akkor azt is jelzi, hogy hol találta meg a fotót. Az első 20 keresés ingyenes, a többiért már fizetni kell.

Gojcaj egy 2004-es Mercedes-Benz fényképén tesztelte az alkalmazást. A gépkocsit a Craigslist oldalán hirdették eladásra és úgy tűnt, hogy a lehető legjobb állapotban van, azonban túl olcsó volt. A RuReal összehasonlította a mellékelt felvételt az adatbázisában lévőkkel, s kiderült, hogy a képet módosították, ráadásul egy másik oldalról származott.

Tavaly hamisítás gátló technológiát fejlesztettek ki hazai tudósok. A találmány használatával hamisíthatatlanná válik minden olyan termék, amelyre az SMark (Secure Mark) biztonsági címkét ráragasztják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #5
    Hát igen, ez maximum megtévesztés, nem hamisítás.
  • Tetsuo #4
    Az Adidos (mondjuk két csíkkal) vagy a SQNNY semmilyen országban nem törvénybe ütköző név, ezért is használták. Ha hamisítani akar valaki, egyszerűen ráíratja: SONY. ;-)
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.02.05. 21:24:31
  • zola2000 #3
    Igen, a kínai eredeti SQNNYt a mások valami SONY néven lehamisították :)

    ... persze régen volt ilyen a kínai ipar, ma meg xiaomi szintű márkák székelnek kínában.
  • Tetsuo #2
    A fenti képen egyik termék sem hamis. ;-)
  • Merwenus #1
    Miben más mint a google images ingyenesen, vagy a tineye?