Berta Sándor

Átszervezés előtt áll a Fujitsu

A japán konszern a személyi számítógépes és a mobiltelefonos részlegeit két különálló leányvállalatba szervezi ki.

Amikor a Sony tavaly februárban bejelentette a Vaio üzletág leválasztását, az elemzők egy része azonnal jelezte, hogy ez pusztán az első lépés, amit több rivális esetében is hasonló döntés követhet. Most a Fujitsu követi a példát, mégpedig a mobilos és a pécés részleg elkülönítésével.

A hivatalos közlemény szerint a japán cég február elején létrehozza a Fujitsu Client Computing Limited leányvállalatot, amely a jövőben a PC-s megoldások piacra dobásáért lesz felelős, míg a Fujitsu Connected Technologies Limited a hordozható termékek fejlesztésének és értékesítésének feladatát vállalja magára. Korábban mindkét részleg az anyacég szerves részeként tevékenykedett, a leválasztás pedig azt jelzi, hogy az egyre komolyabb veszteségeket szeretnék elkülönítve szerepeltetni. A Fujitsu azt reméli, hogy a lépésnek köszönhetően gyorsabban reagálhat a piac történéseire és ezáltal hatékonyabb lehet.

A lépés nem meglepő, hiszen a személyi számítógépek szegmense nem igazán hasonlít egykori önmagára, itt többen egyenesen a közelgő halálról beszélnek, az okostelefonok terén pedig (az árak folyamatos csökkenése és a nyugati piacok telítődése miatt) még az első helyét tartó Samsungnak is nehézségei vannak, amit a kisebb szereplők sokkal inkább megéreznek. A döntés révén a jövőben az anyacég mentesülni fog az itt keletkező veszteségektől, azokat ugyanis a leányok nyakába varrhatja majd.

A társaság szeret olyan termékeket készíteni, amelyek különleges funkciókat kínálnak, jó példa erre a tavaly márciusban bemutatott ultrabook, amely felismeri a tenyérvénákat. Az Európában alig ismert mobiltelefonos üzletág Androidot futtató okostelefonjai részben felső árkategóriába tartozó készülékek, amelyek több különleges funkcióval rendelkeznek. A japán társaság nem számít arra, hogy az átszervezés miatt kiemelkedően javulni fognak a pénzügyi eredményei. Mindkét leányvállalat az anyakonszern 100 százalékos tulajdonában marad. A Fujitsu egyike azon kevés gyártónak, amelyek termékei elsősorban nem Kínában készülnek, mind Japánban, mind például Németországban vannak üzemei.

December elején felmerült, hogy a Toshiba és a Fujitsu PC-s részlege egyesülne az immár a maga útját járó Vaio-val, ez azonban az új fejlemény fényében továbbra is kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!