Berta Sándor

Még Európában készül az autófedélzeti chipek zöme

Az autóelektronikai piac egyike azon területeknek, ahol még a kontinens meghatározónak számít.

Az autófedélzeti chipek piacán az Infineon, az STMicroelectronics és a Freescale átvétele előtt álló NXP Semiconductors számít vezető gyártónak. Ezek a chipek ellenőriznek és vezérelnek mindent, ami a járművekben fontos: a lökhárítóktól kezdve a fékeken át a többi különböző rendszerig.

A szakértők úgy vélték, hogy a gépkocsiknál bekövetkező technikai fejlődés még éveken át a megszokott mederben fog zajlani és az önállóan közlekedő járművektől még messze vagyunk. Fabio Marchio, az STMicroelectronics automobil részlegének menedzsere közölte, hogy a következő tíz esztendőben nem lesz ezen a területen forradalom, ugyanakkor az autókban megjelenő technológiák gyorsabban fognak fejlődni.

Egy új gépkocsi kifejlesztése nagyon drága folyamat és ráadásul átlagosan öt éven át tart. A kész modelleket azután tíz éven át értékesítik. A mai közúti járművekbe egyre több chipet és szenzort építenek be, így nem csoda, hogy a chip- és az autógyártók közötti kapcsolat egyre szorosabb. A növekvő számú chipeknek köszönhetően a rendszerek egyre összetettebbek. Napjainkban az egyes gépkocsikba már átlagosan 340 dollár értékben építenek be chipeket, öt év múlva ez az összeg elérheti a 400 dollárt.

Johann Hiebl, a Continental járművek hálózatba kötéséért felelős munkatársa kijelentette, hogy ha nagy teljesítményű számítógépek kerülnek majd az autókba, akkor ezzel párhuzamosan egyre olcsóbbak lehetnek az elektronikai modulok is. Az autóipar beszállítói között ott lesz a Qualcomm, az Intel és az nVidia. Az utóbbi processzorait beépítik a Tesla, az Audi, a Volkswagen, a Honda és a Skoda modelljeibe. A stratégia az, hogy ezek a központi egységek ne csupán a számos szenzort vezéreljék, hanem folyamatosan kapcsolatban legyenek az internettel is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!