Berta Sándor

Ragaszkodik a Windows XP-hez az amerikai hadi­­tengerészet

A meghosszabbított terméktámogatásról szóló szerződést már meg is kötötték a haderőnem vezetői és a Microsoft képviselői.

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete több mint 9,1 millió dollárt fizetett az elavult operációs rendszer meghosszabbított terméktámogatásáért. A lépésre azért volt szükség, mert a haditengerészet nem hajlandó lemondani a Windows XP használatáról, jelenleg ugyanis még több mint 100 000 számítógépen fut a szoftver. A döntésnek köszönhetően a Windows XP mellett maradhat a konfigurációkon az Office 2003, az Exchange 2003 és a Windows Server 2003 is.

Steven Davis, az Űr- és Tengerészeti Hadviselési Rendszerek Parancsnokságának szóvivője közölte, hogy az amerikai haditengerészet továbbra is ezekben az alkalmazásokban és programokban bízik. A szolgáltatásra egészen addig szükség van a további hatékony munkavégzéshez, amíg ezeket a szoftvereket korszerűsítik vagy végleg le nem kerülnek a számítógépekről.

Az időközben kiszivárgott belső dokumentumokból kiderült az is, hogy a Windows XP-k és a többi Microsoft-termék a kritikus parancsnoki és ellenőrzőrendszereken működik. A most aláírt szerződés alapján a meghosszabbított terméktámogatás 2017-ig érvényes. A megállapodás szerint, hogy ha szükség van további fejlesztésekre és változtatásokra, akkor a végső összeg akár a 30,8 millió dollárt is elérheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #13
    Mondok egy peldat: A predatorok kozponti vezerlo rendszere is XP-t hasznal. Ezek olyan szoftverek, amiket egyszer megirt az egyik beszallito es nemhogy portolni nem tudnak az uj rendszerekre, de gyakorlatilag mar az osszes forras sem biztos hogy megvan. Innentol ha nem megy az XP, akkor leallna egy halom kritikus kommunikacios rendszer, a legtobb dron es meg par aprosag. De az angolknal is XP megy jonehany hadihajo vezerlorendszeren, belertve a tuzvezetesi es a navigacios alrendszereket is. Lecserelnek, de akkor uj szoftvereket kellene rendelni, neha uj beszallitoktol, akinek nincs meg a regi beszallito belso dokumentacioja, tehat a hardvert is ki kellene dobni. Ez egy dron vagy hadihajo eseten eleg draga dolog lenne es evekig tartana.

    ps: A predator-os info akkor kerult ki, amikor a friss terkepes/mission info-es pendrive-on at virust kaptak a kozponti rendszerek es honapok alatt sem tudtak leirtani a rootkit-es cuccokat csak teljes ujrahuzassal, ami viszont leallast igenyelt. Errol volt egy szenatusi bizottsagi meghallgatas is, annak a jegyzokonyve lett publikus.
  • AgentKis #12
    Lehet, hogy használ a haditengerészet sndvol32.exe-t (hangrögzítő) ez az utódokból nem csak, hogy kimaradt, de el sem indul az XP-ből kimásolva! A hibaüzenet "magáért beszél", direkt nem indul el. Ezután keresgélni kell programot, ami kimenetről is gyönyörűen rögzít (tehát gyakorlatilag amit lejátszol azt másolhatod), az XP-nek meg része volt.
  • AgentKis #11
    Egyébként a váltásnak igazából semmilyen technológiai, vagy szoftveres oka nem volt. Kizárólag az M$ dollárvadászatának köszönhetjük. A csempésfost meg kiadhatták volna mondjuk az SP4-ként választható új felületnek... Ahogyan az új drivereket is bele lehetett volna tenni a tizenakárhanyas explórerrel. Meg a DX11-t is.
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2015.06.26. 07:33:47
  • AgentKis #10
    Csak 1 nézzen egyszer pornót is a katonaoldalas böngészővel! XD
  • AgentKis #9
    Hát igen. A "tömeg" ereje (OK pénz az). Nekik valószínűleg még adnak hozzá drivert a hardver beszállítók. Nekünk már nem...
  • halgatyó #8
    Tökmindegy, hogy mit használnak, mert a fontos dolgokat úgyis kihozzák és terítik a Snowdenhez hasonló lelkiismeretes emberek:-))
    Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2015.06.25. 22:18:29
  • turidani #7
    Biztos lehetsz benne, hogy az USA hadserege és a bankszféra nem Windowst használ a kritikus területeken.

    Ilyen célra már a 60-as évek óta a Unisys (korábban Burroughs) gyárt gépeket, oprendszert és szoftvereket.

    De a kommersz területeken nyilván a katonák is kommersz oprendszereket használnak.

    Amúgy a Windows is rendkívül stabil és biztonságos lehet, ha korlátozod a használatát.

    Például elég nehéz vírust kapni, ha csak olyan honlapokat látogatsz, amelyekről csak a katonák tudnak, és csak katonák tudnak belépni.
  • TomecK #6
    Aztán az összes szoftvercsomagot portolják át a saját OS-re mi ? Nem azért kell nekik annyira az XP mert olyan baromi jó OS (egyébként az), hanem mert valószínűleg van jó-pár egyedileg fejlesztett alkalmazásuk ami ezekre a rendszerekre lett írva. Meg mert 10 éve ismerik minden kisakapuját, biztonsági rését, és nem kell tesztelni.

    Ha egy win 8.1-et vagy 10-et használnának, sokkal több biztonsági rés lenne ami még javítás alatt van, vagy nem is ismert.
  • gemihu #5
    Szerintem az USA megengedhetné magának,hogy saját katonai oprendszert fejleszt. Talán biztonságosabb lenne,nem??
    Vagy esetleg egy NATO OS .. hmm?
  • pakeszke #4
    ajanlanam a mint -et, total ugy nez ki mint egy winXP
    start menu ezerrel