Szekeres Viktor

Törésvonal - Jó móka a földrengés

A nyár legkiszámíthatóbb filmje hozta a papírformát, pont olyan, mint amilyennek elképzeltük, számítson ez akár pozitívumnak, akár negatívumnak.

Hogy tetszett a Törésvonal?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Adjunk hálát Roland Emmerichnek, hogy pár filmjével életben tartotta a virágkorát a 70-es években élő katasztrófafilmeknek a műfaját. A német származású rendező ugyanis a Godzillát követően a Holnaputánnal, valamint a 2012-vel is képes volt bizonyos fokú sikert elérni, miközben hasonló próbálkozások csúnyán elhasaltak. Pedig emlékezhetünk arra, hogy 1997-ben pár hónapon belül két vulkános mozit is láthattunk - dupla bukással, hogy rá egy évre két meteoros történet teljesítsen jobban, pedig az 1996-os Twister sikere a műfaj valódi reneszánszát ígérte. Talán majd most a San Andreas valóban elhozza, tavaly ugyanis mind a Pompeii, mind A vihar magja csalódást keltően teljesített Amerikában, bár nemzetközileg mindkettő 100 millió körüli eredményt produkált.


Vannak filmek, amik történetéről nem érdemes sokat írni, a Törésvonal pedig ilyen. No, nem azért, mert nincs története, hiszen a forgatókönyvírók ilyenkor mindig megpróbálnak kitenni magukért, hogy aztán a sok vágást követően klisék szintjére soványítsák le a szkriptjüket. Ezúttal is ez volt a helyzet: bőven kapunk alapozást és karakterdrámát, hogy érzelmileg is befektessünk a sztoriba, de egész egyszerűen semmi pluszt nem ad egy kritikához vagy ajánlóhoz az, ha a maradék felfedeznivalót is ellövik az embernek. Legyen elég pár kulcsszó: földrengés, The Rock, földrengés, család, földrengés, hepiend. Hopp, spoiler.

A helyszín Amerika, a főhős egy amerikai, aki a tűzoltóság kötelékében dolgozik, tehát valódi, nagybetűs hősként van számon tartva, s természetesen ilyen körítés mellett muszáj tanulságosan, illetve tanító jellegűnek is lennie annak, amit látunk. És az is. Viszont a röhej, hogy ha az ember nem cinikusan áll hozzá ahhoz, amit lát, akkor még működik is a Törésvonal, ebben pedig oroszlánrésze van Dwayne Johnsonnak, aki látványosan olyan szerepeket próbál mostanság gyűjteni magának, amelyekben több lehet, mint egy izomagyú daráló. Ő tehát hozza saját magát, köszönhetően annak, hogy szimpatikus színész, akinek fizikai fölénye ellenére is képes szurkolni az ember. S mellette sem annyira penge alakításokat vonultatnak fel a színészek, hanem szimpatikusakat, lásd a családtagok szerepében domborító Alexandra Daddariót és Carla Guginót.


Azt talán mondani is felesleges, hogy a látvánnyal nincs gond, hiszen valódi főszereplőnek a földrengést tekinthetjük. A rendező számítógépes szakemberei igencsak megdolgoztak a pénzükért, hiszen az eseményeket meglehetősen naturálisan, már-már sokkolóan ábrázolják. Ha nem pusztulásról lenne szó, akár azt is mondhatnánk, hogy gyönyörű a látvány.

A Törésvonal hozza a papírformát, nem árul zsákbamacskát, pontosan olyan film lett, amilyennek szánták, és amilyennek a legtöbb néző is várta. Éppen ezért nehéz elhinni, hogy sokan csalódnának benne, hiszen aki nem egy látványorgiát várt erős érzelmekkel és családi szállal, az valamit nagyon elnézett és tök feleslegesen váltott rá jegyet. Összességében persze nem váltja meg a világot, nem jobb, mint például a hasonló elven készített, de globális 2012, azonban ettől még kellemes szórakozás


És hogy mit tartogat a jövő katasztrófafilmek terén? Csupán két valós eseményeken alapuló alkotást. Novemberben érkezik a The 33, mely a chilei bányaszerencsétlenséget dolgozza fel, jövő szeptemberben pedig Mark Wahlberg lesz a főszereplője a Deepwater Horizonnak, amely a BP-s olajkatasztrófának lesz a dramatizálása. De talán most elindult pár jobb szkript fejlesztése, melyekből 2017-re már lehet valami.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Törésvonal (San Andreas)
Színes, magyarul beszélő, amerikai katasztrófafilm, 114 perc, 2015
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Brad Peyton
forgatókönyvíró: Carlton Cuse
zeneszerző: Andrew Lockington
operatőr: Steve Yedlin
producer: Beau Flynn, Tripp Vinson

szereplők:
Dwayne "The Rock" Johnson (Ray)
Carla Gugino (Emma)
Alexandra Daddario (Blake)
Ioan Gruffudd (Daniel Reddick)
Archie Panjabi (Serena)
Will Yun Lee (Dr. Kim Park)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dewri #6
    "a családtagok szerepében domborító Alexandra Daddariót"

    Na igen, szó szerint "domborít" a csaj, rögtön az elején meghozza a kedvet a filmhez a kis medencés-bikinis telefonbeszélgetése "apucival". De persze nyilván a tehetsége miatt került bele a filmbe...:)
  • lapaleves #5
    azért az érdekes téma, hogy _legalábbis valamekkora_ reális valószínűsége van mind a kaliforniai nagy földrengésnek, mind a yellowstone vulkánnak. ezek azért globális válságot okoznának a másodlagos hatásaikkal.
  • Montanosz #4
    egész jó volt, Paul Giamatti meg rulez))
  • Montanosz #3
    ebből is két film van))
  • IMYke2.0.0.0 #2
    Heheh, Kylie Minogue is szerepel benne.
  • IMYke2.0.0.0 #1
    A felső kép totál olyan, mintha a "2012" c. filmből lenne. Csak azon mintha repülőgép is volna...

    És tényleg:

    Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2015.06.12. 12:50:06