Berta Sándor

Probléma a rendőrök informatikai felkészületlensége

Nem csak itthon, Németországban sem jobb a helyzet például egy adatlopás esetén, mert sokuk digitális analfabétának tekinthető.

Holger Münch, a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) fél éve kinevezett vezetője nem fukarkodott a kritikákkal. A szakember elmondta, hogy a mai német rendőröknél gyakori, hogy digitális analfabéták, emiatt például a lakosságtól kapott fotókat és videókat sem tudják bizonyítékként felhasználni. A német bűnüldözőknek sokkal jártasabbá kell válniuk az IT használatában. "Hogyan tartunk technikailag lépést? Ez egy óriási kihívás" - hangsúlyozta.

Münch hozzátette, hogy ha valaki bemegy az egyik rendőrkapitányságra és feljelentést tesz adatlopás miatt, akkor a nem túlzottan képzett rendőr általa megoldhatatlan problémával szembesül. Például egy zárolt mobiltelefonon lévő fénykép előhívására csak a szakértők képesek, emellett a testületnek jobban kell nyitnia a számos új média, például a közösségi portálok felé is. A vezető a 2013-as bostoni maratont hozta fel példaként, mondván sokan szeretnének segíteni a rendőrségnek, például információkat, bizonyítékokat, fényképeket küldenének, de ezeket jelenleg sajnos nem tudják fogadni.

További problémát jelent a növekvő internetes és gazdasági bűnözés, az online csalások, illetve az ezekkel összefüggő egyre nagyobb adatmennyiség tárolása. Ezek feldolgozása és kiértékelése során a BKA első embere a belső forrásokra támaszkodna.

Tavaly kiderült, hogy testen viselt kamerát kap a hesseni rendőrök egy része, majd később Alessandro Pansa olasz országos rendőrparancsnok elrendelte, hogy ugyanez történjen meg kísérleti jelleggel Rómában és Milánóban is. A testen viselt kamerák ötlete Magyarországon is felmerült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lunki88 #3
    Nem tudnak feltelepíteni egy értelmes lejátszó programot vagy kodeket hozzá? Jézusom...
  • gforce9 #2
    Hozzám rendszeresen kerül rendőrségre szánt anyag, mert a sima .h264 kodekes biztonsági kamerák által rögzített anyagot nem játssza le az örsön lévő gép és konvertáljam át valami másra. Röhej tényleg.
  • Skylake #1
    Nos, bizonyos szempontból addig jó nekünk, amíg itt tartanak. Nehogy aztán annyira kikupálják őket, hogy egy igazoltatáskor a nálunk lévő mobileszközt valamilyen hordozható hiperszuper forensic eszközbe kellene behelyezni azt is ellenőrizendő, milyen tartalmak vannak rajta, az utolsó tetves bitig. Mondjuk például az alábbi cuki kis tool fejlesztett, sokkal kisebb, és sokkal hordozhatóbb változatával:

    http://www.forensiccomputers.com/fal-v-mkiii

    Megtömve olyan szoftverekkel, amelytől egy pwning-party törzsvendége is bekészülne, például többek között például a Vupen cuccaival, akiről tudható, hogy a feketepiacon értékesített 0-day exploitok egyik nagy királya: szeretik is őket a különböző szolgálatok.