Berta Sándor

Japánban már készülnek a robottaxik és -buszok

Két japán cég közösen hozna létre önállóan közlekedő buszokat és taxikat.

A DeNA IT-konszern a projekt során a robotok kifejlesztésére szakosodott, tokiói székhelyű ZMP vállalattal működik együtt. A ZMP néhány éve a terület specialistájának számít, évek óta kutatja az ilyen rendszereket. Az általa megalkotott platform neve RoboCar és külsőre hasonlít a Renault által készített Twizy nevű modellre.

A programban - közvetett módon - a Sony is részt vesz, ugyanis körülbelül 100 millió jent fektetett be a ZMP-be. Az elektronikai cég a szenzortechnológiával kapcsolatos tudását ötvözné a ZMP mesterséges intelligenciával kapcsolatos tapasztalataival, azért, hogy így fejleszthessék ki közösen az önállóan közlekedő autókhoz szükséges technológiát.


A DeNA és a ZMP hosszú távú célja az, hogy a robottaxikat elsősorban a vidéki régiókban alkalmazzák, ahol a lakosok száma csökken és a népesség folyamatosan öregszik. Az általuk létrehozott közös vállalatban - amelynek neve Robot Taxi - a DeNA 66,6 százalékos részesedéssel fog rendelkezni. A Robot Taxi az önálló közlekedéshez kapcsolódó technológiákat és az új szolgáltatást egyaránt létrehozná. A munka május végén kezdődhet el.

Isao Moriyasu, a DeNA elnöke közölte, hogy rugalmasak abban a kérdésben, hogy a szolgáltatás, hol lesz elérhető és milyen üzleti modelljük lesz. Japán jövője szempontjából az üzlet nagy társadalmi hozzájárulást jelent majd. A ZMP-t 2001-ben alapították és elsősorban szenzorokkal és kameratechnikák fejlesztésével foglalkozik, de van tapasztalata a kormányokhoz kapcsolódó kibővített vezérlőrendszerekkel és gázpedálok terén is. Megoldásait a nagy japán autógyártók is használják kutatási és fejlesztési célokra. A társaság az Aisan Technology Co. és a Nagojai Egyetem bevonásával robotjárműveket tesztel a japán közutakon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #6
    Kedves! :)

    Asszem a pszichológia ezt nevezi fixációnak, akarsz beszélni róla?
    XD
  • NEXUS6 #5
    Meg szép manga-szemeik vannak, amikkel élethűen pislognak.
    XD
  • Archenemy #4
    " Ezert volt vegul az, hogy a fukushimai balesetnel egy amerikai cegtol kertek izraeli fejlesztesu robotokat, mert azok a terepen is mukodnek, szemben a japan fejlesztesekkel, amik max. a laborba meg disneylandbe jok.."

    Persze, mert féltek, hogy ha a saját robotot küldik be, abból a sugárzás miatt mechagodzilla lesz.
  • kvp #3
    Csak annyit tennek hozza, hogy a muegyetemen evente szokott lenni robotautos verseny es a diakcsapatok is kb. ugyanott jarnak mint a videon szereplo csapat. A komolyabb fejlesztesek meg a google haza tajan vannak, de ott nem egy golfautoval jatsznak, amit egy laptopon at taviranyitanak (ilyet jopar eve csinalt az allitolag stabja is), hanem rendes, valodi autokkal, amiket mar lassan hasznalni is lehet. Tehat jelenleg a robotautok inkabb az USA-ban keszulnek, Japan csak kamuzik a fejlesztesekkel. Ezert volt vegul az, hogy a fukushimai balesetnel egy amerikai cegtol kertek izraeli fejlesztesu robotokat, mert azok a terepen is mukodnek, szemben a japan fejlesztesekkel, amik max. a laborba meg disneylandbe jok...
  • Hoz_Hun #2
    Na most már csak azt mondják meg, hogy tudom a robot taxit lefizetni, hogy szabályokat áthágva kurva gyorsan vigyen ki a reptérre. :)
  • M2 #1
    Annak aki esetleg nem értené amit a videóban a japán srác mond, itt a fordítás:

    "Ime itt az új fejleszésünk a Robo-Roboto-Robotokár, de mindegy is, mert beszéltünk a híres fejlesztési portál fő szakértőjével NEXUS6 tervezővel. Az ő javaslatára a hátsó kereket és a kormányt fűnyírómotorral hajtjuk ahogy látható is.
    Elmondta hogy az egész robotautó fejlesztés egy zsákutca, így ide, ahol nem voltak pedálok, visszaszereltünk mindent. Látható a kormány is be van kötve, gáz-, fékpedál és a váltáshoz kuplung.
    A monitoron látható a cégünk értéke, ahogy meredeken zuhant, ám miután egyeztettünk NEXUS6 főmérnök zsenivel, újra fejlődik cégünk!
    Tehát minden robotautós fejlesztés hülyeség, mi megvárjuk a neuron-szuperszámítógépeket, addig is jó vezetést mindenkinek!"
    :-)