Gyurkity Péter

Változtatni akar unalmas dizájnján a Samsung

Az óriáscég összes termékét új szintre emelik. A Galaxy S6 kívül-belül megújul, jön a mindkét oldalán hajlított S6 Edge, a Tizen-verzió pedig az indiai piacot támadja.

A The Korea Herald számolt be arról, hogy Lee Don-Tae a jövőben a Samsung alelnöke és globális dizájnfőnöke lesz. A menedzser korábban a londoni székhelyű Tangerine dizájnstúdió vezérigazgatója volt és többek között részt vett a British Airways Business Class üléseinek tervezésében. Érdekesség, hogy szintén a Tangerine munkatársa volt Jonathan Ive, az Apple dizájnügyekért felelős vezetője is, aki 1992-ben került a kaliforniai társasághoz. A stúdió ügyfelei között megtalálható volt az 1990-es évek elején az Apple, valamint a partnerek között van a Toyota, az LG és a Huawei.

Lee Don-Tae a jövőben a Samsungnál nem csupán egy termékért vagy termékkategóriáért felel majd, hanem azért, hogy az óriáscég összes termékénél új szintre kerüljön a dizájn. A döntés hátterében az áll, hogy korábban kritika érte a Galaxy S5 dizájnját, különösen, ami az anyagválasztást illetően. A Wall Street Journal például a Galaxy S5 hátoldalát egy sebtapaszhoz hasonlította. A készülék hátulja jobb tapintású volt ugyan, mint a korábbi modelleké, de közel sem képviselt azonos szintet mondjuk egy iPhone 5S-sel vagy egy Moto X-szel. A kritika eredményeként 2014 májusában távozott Chang Dong-hoon, a dél-koreai vállalat mobilrészlegének fődizájnere.


Készülékek terén egyértelműen az új S6 okostelefon bemutatkozása lesz majd a legfontosabb fejlemény az elkövetkező időszakban, mostanra pedig már elegendő részlet kiszivárgott ahhoz, hogy nagyjából összeálljon a kép. Mi több, egy második példány megjelenése is valószínűnek tűnik, amely a Note Edge újítására építene. Az eddig felbukkant híreket szedte csokorba a Phone Arena, amely egy hosszabb cikkben sorolja fel a várható hardveres és szoftveres összetételt.

Ebből kiderül, hogy Project Zero néven készül az új telefon, amely egyben az alapoktól való újragondolásra is utal, tekintettel a Galaxy S5 vártnál kedvezőtlenebb fogadtatására, valamint az Apple és a kínai gyártók részéről erősödő versenyre. A burkolat ezúttal alumínium lesz, bár az még nem világos, hogy a keretről, illetve a teljes külsőről van-e szó. A kijelző mérete 5,5 hüvelykre nőhet, itt a korábbi zöld-túlsúly javítását és a Galaxy Note 4-nél megismert, jobb minőségű Super AMOLED panel alkalmazását remélik, mégpedig Quad HD felbontással.

A processzor feladatait a nyugati piacokon a Snapdragon 810, a többi régióban pedig az ahhoz nagyon hasonló felépítésű Exynos 7420 látja majd el, immár 64 biten, az Android 5.0 Lollipop segítségével, amelyhez egy letisztult, gyorsabb és könnyebb TouchWiz kezelőfelület társulna. A memória mérete 3 GB, a belső tároló pedig 32, 64, illetve 128 GB lehet, a microSD révén további 128 GB-tal kiegészítve. A hátoldalon egy 16 vagy 20 megapixeles kamera kaphat majd helyet, az előlapon ennek 5 megapixeles társa lesz látható, a teljes listán pedig az LTE-elérést biztosító Exynos Modem 333, valamint az összes többi technológiát, így például a GPS megfelelő kezelését nyújtó Broadcom BCM4773 chip szerepel még (amely itt először oldaná ezt meg egyetlen egységben).


Valószínűleg így néz majd ki

A bemutatóra várhatóan az MWC alatt, netán közvetlenül ezután kerülhet majd sor, a boltokban március-április táján jelenhet meg az új készülék, 650 dollár körüli áron. Kiszivárgott az is, hogy a cég dolgozik az S6 Edge változaton is, amely immár mindkét oldalon hajlított kijelzővel jelenne meg, a Note Edge-hez hasonlóan ezen széleken jelenítve meg a beérkező hívásokat és értesítőket. A név még nem végleges, de a megjelenés pontos időpontját sem ismerjük.

Elrajtolt a Samsung Tizen-okostelefonja is: hosszas késlekedés és többszöri halasztás után a gyártó Indiát veszi célba új szoftverével. A Tizen operációs rendszerre támaszkodó első okostelefon megjelenéséről az elmúlt egy évben többször is beszámoltunk, erre azonban egyik alkalommal sem került sor. A Samsung először egy csúcskategóriás példányban gondolkodott, ezt azonban törölték, mint ahogyan az oroszországi megjelenéstől is elálltak, akkor már a szoftveres támogatottság gyengeségére hivatkozva. Most végre – az okosórák és okostévék bemutatását követően – elrajtolt az első ilyen megoldás.

A Samsung Z1 egy kifejezetten olcsó, szerény jellemzőket felvonultató fejlesztés, amely az első körben kizárólag Indiában jelenik meg. A specifikáció és a kereskedelmi ár alapján egyértelmű, hogy többek között a Google Android One programját veszik célba, talán ezért is esett a választás az ázsiai piacra, bár azt még nem tudni, hogy mekkora tömegeket hódíthatnak majd meg a kifejezetten olcsó, ám nem túl erős hardvert kínáló készülékkel.


A Z1 műanyag külsőt kapott, amelyet egy kereken 4 hüvelykes, 800 x 480 pixel felbontást támogató IPS-érintőképernyő, egy 1,2 GHz-es órajelen futó, közelebbről meg nem nevezett ikermagos system-on-chip, mindössze 768 MB RAM, egy alapesetben 4 GB-os tárhelyet kínáló, ám legfeljebb 64 GB-os microSD révén tovább bővíthető belső tároló, egy 3,1 megapixeles hátoldali LED flash kamera, annak 0,3 megapixeles előlapi társa, valamint egy 1500 mAh-s akkumulátor, 3G, WiFi, illetve dual-SIM támogatás egészít ki. A cég szerint a telefon 8 órás beszédidőt biztosít, ezt az Ultra Power Saving Mode révén még jobban kitolhatjuk, míg a szoftveres oldalon a könnyű és gyors élményt biztosítani hivatott Tizen fut, a Joy Box névre keresztelt szórakoztatói csomaggal és a Club Samsung ingyenes elérésével.

Az ár Indiában 92 dollárnak felel meg, ami hasonlít az Android One célkategóriájára (a 90-105 dolláros szintre). Az első 6 hónapban havonta 500 MB-os ingyenes adatcsomag áll majd a felhasználók rendelkezésére. Arról még nem esett szó, hogy a többi régióban mikor bukkanhat fel a megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #11
    A tepsi más kérdés. Nem az a baj, ha 5,5 colos lesz az S6, hanem az, hogy az értékelhető hardverrel szerelt telefon mind ott kezdődik ma már, hogy 4,5 col.
  • Stockbauer33 #10
    Mutass légyszives egy olyan formát amit Samsung S6 néven eladnak majd (amit te is felismersz majd)mondjuk 20-50 milliót

    Ez a sok nyifinyafi már unalmas ám.Meg a tepsi duma is
  • Fernandooo #9
    Nálunk a családban három Samu van, különböző méretekben, de tényleg rohadt unalmas ez az univerzális kinézet. Az alábbi képre ránézve majdnem elröhögtem magam, ez lenne a nagy design váltás? :D Sebaj, hamarosan úgyis váltok valami Windows Phone-ra, unalmas már az Android. (Nincs vele semmi bajom, csak meguntam. Meg aztán ha a gépen Win van akkor miért ne legyen a telefonom is Win?) Minden esetre ha ez a nagy váltás, akkr az fail.
  • szomferi #8
    meg az A3 is unibody fém, szóval ez a fika most nem jött be :D
    meg azért az Ace is simán megkülönböztethető egy Y-től, az E-t meg nem is lehet még itthon kapni mondjuk
  • Zombee #7
    Az A5-A7 fémből van, és pont nem hasonlítanak az Y-ra.
  • SanMaster #6
    Ha az S6 tényleg úgy fog kinézni mint a homályos fényképen, akkor az egy EPIC FAIL. Pont u.o. mint a többi Samsung. A legszörnyűbb a Samsungban, hogy már egyáltalán nem lehet megkülönböztetni a telefonjait. Galaxy vagy Ace vagy Y, mind pontosan u.o.
    Nemrég egy ismerősöm vett egy Samsung telefont, és vagy ötödjére találtam el, hogy mi a fene lehet: Galaxy S Ace A3 Y A7 E5, pfffff szánalom! :D
  • Zombee #5

    Utoljára szerkesztette: Zombee, 2015.01.22. 09:12:12
  • M2 #4
    "Az iPhone is évek óta ugyanolyan"

    Annyira, hogy konkrétan fél éve lett teljesen más. :-)

    "Az, hogy milyen a hátlap, végképp lényegtelen"

    Szerinted. Másokat meg ezért kirúgnak.
  • Zombee #3
    Az iPhone is évek óta ugyanolyan, meg a Lumiák is. Nem baj az, ha egy márkának van egy felismerhető arculata. Ha minden máshogy nézne ki évente, olyan érzésem lenne, ha mindig attól függne a külső, éppen melyik kínai gyártó gagyijára sikerül rászitázni a márkanevet. Egy kijelzőből és négy sarokból egyébként sem lehet túl sokat kihozni. Az, hogy milyen a hátlap, végképp lényegtelen, nincs az a használat, ami közben azt látnod kéne. A tudás és a minőség sokkal fontosabb.
  • szomferi #2
    pont annyira unalmas, mint a HTC, Sony, LG...