Berta Sándor

Mindenre kíváncsi a Windows 10 előzetes kiadása

A felhasználók egy része aligha fog örülni a Windows 10 egyik újdonságának, mellyel a végleges kiadást akarják hibamentessé tenni.

Amikor a Microsoft bemutatta az operációs rendszert, akkor az emberek az új funkciókra összpontosítottak, holott az igazi újítások a Start menü és a kezelőfelület alatt vannak. A bejelentés után néhány nappal derült ki, hogy a cég a Windows 10 előzetes verziója segítségével gyakorlatilag a felhasználók minden tevékenységét naplózhatja.

Az operációs rendszer gyakorlatilag minden információra igényt tart, beleértve a neveket, a e-mail címeket, beállításokat, a böngészési előzményeket, sőt, akár az összes szöveges és hangos bejegyzést is. Nem véletlen, hogy ezek után a The Inquirer a Windows 10 előzetes változatát billentyűleütés-figyelő programnak nevezte.

Az már korábban ismertté vált, hogy a Windows 10 tesztelési időszakában alkalmazásra kerül az Asimov nevű új telemetriai rendszer is. Ez felel majd a széles körű adatgyűjtésekért, amelyek célja az, hogy a Windows operációs rendszert jobbá tegyék. Az információgyűjtés kiterjed arra is, hogy az adott személy miként használja a szoftvert. A Microsoft hasonló módszert választott az Xbox One beszédvezérlésének tesztelésére is, az akkor komoly tiltakozásokat váltott ki.

Fontos ugyanakkor, hogy a Microsoft a felhasználási feltételekben felhívja a figyelmet az adatgyűjtésekre, emellett a konszern nem ajánlja, hogy a felhasználók a mindennapi feladatok elvégzése során is támaszkodjanak a Windows 10 előzetes verziójára. A Windows 10 végleges változata ugyanakkor elvileg már nem fogja tartalmazni az Asimov telemetriai rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #19
    Jó! Helyes.
  • Major #18
    Még jó, hogy több hónapig tesztelhetted a 8-at, mielőtt eldönthetted, hogy szükséged van-e rá vagy sem. Érdekes nekem tökéletesen kielégíti az igényeimet, mivel sosem felejtem el, hogy ez egy munkaeszköz.
  • CairoJack #17
    Nyugi, tegnap 3 órán át gépeltem a Windows Feedbacken. Megírtam, hogy jó lenne, ha a posta offline is tárolná a képeket, ha a reader olvasan word doksikat (vagy legalább az office-ban lévő reader mód legyen testre szabhatóbb), legyen jelszó védett a skydrive integráció, és a posta is (néha használja más is a tabletem, de nem fogok minden alkalommal vendég fiókkal vacakolni, viszont az meg jó lenne, ha nem férnének hozzá puszira a privát cuccaimhoz).
    De írtam az ébresztő, és a calendar apphoz is pár javaslatot. És persze uppoltam vagy 30-40 feature-t, amit mások javasoltak, és szerintem baromi jó ötlet.

    Érdekes, arra számítottam, hogy mindenütt több ezer feedback lesz, de voltak olyan appok (pl a zene és a video app, ahol alig volt egy-egy tucat javaslat).
    Szóval szerintem iszonyat jó ez a Windows Feedback, és jó hogy eljutott odáig a technika, hogy már bárki lehet insider egy ilyen programban, nem kell hozzá programozónak lenni.

    Amúgy ahogy néztem, vannak iszonyatosan jó ötletek, ha ezeknek csak akár csak egy töredéke megvalósul, akkor baromi jó OS lehet a Win10.

    (Amúgy az Aerót baromi sokan kérik, kb. ez a leginkább hiányolt funkció, ahogy elnéztem az Uppok számát).
  • x3dgime #16
    Jájj, de borzalmas! :D Az persze senkinek sem jut eszébe, hogy az iOS és az Android már évek óta és nem csak az előzetes veziók ugyanezt teszik... :D
  • A1274815 #15
    Akkor írd meg nekik ezeket javaslatok formájában. Megteheted, ha szerencséd van, lesznek akik együtt fognak veled érteni és még lehezt, hogy a Microsoft javítani is fogja. Viszont ha kussolsz nekik róla és csupán itt trollkodsz, akkor ne csodáld, hogy nem lesz belöle semmi.
  • Tinman #14
    Szerintem se, főleg, hogy a cikk végén van a lényeg, mely szerint a végleges verzióban semmi ilyesmi nem lesz.
  • Tinman #13
    Semmi, csak fingjuk sincs róla... én kemény 8700 Ft-ért tudtam megvenni közvetlenül MS-től, MS akció keretein belül és eddig bármit is szerettem volna tenni, minden ment gond nélkül.

    A metro felületet 30mp alatt lehet eltüntetni és Win7-es külleművé varázsolni a rendszert... a boot idő ill. a leállás pedig jóval gyorsabb. Why Win7 akkor? De tényleg?!

    A gamer notimon is Win8 van, gyárilag járt hozzá, azzal sincs gond, ott még a metro felület sincs eltüntetve, mert párom szereti.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2014.10.08. 15:28:24
  • CairoJack #12
    Nyugodtan leellenőrizheted, és konkrétumok lesznek. CSEMPÉKET NEM akarok a start menübe, márpedig sok mindent csak oda lehet kitenni. Nincs olyan menüpont, hogy a normál start menübe rögzíts egy parancsikont, hanem rögtön TILE-ként szúrja be. Pl. Control panel. Aztán onnan nem lehet visszahúzni a normál menübe. Tehát ami Win7 start menüben a bal oldali panel volt, az jószerivel csak TILE lehet, más semmi. Vagy még az sem. Ha ez neked nem tetszik, cseszheted.

    A kijelentkezést nem tudom, hogy miért fölülre tették, gondolom, hogy a lehető legtöbbet keljen egerészni.

    Az all apssba pedig válogatás nélkül bevágja az összes appot, progit, parancsikont. Semmi rendezés. Őskáosz.

    Az aero hiányát már meg sem említem, az új SM úgy néz ki mint egy hányás.

    Ami a lényeg, vacak, nem tetszik.
  • A1274815 #11
    "Borzalmas a kinézete, iszonyat ronda, de tényleg, és a funkcionalitás meg sem közelíti a W7-es start menüt."

    Mond! Mit hiányolsz a Windows 10 Start Menűjéből, ami benne van/volt a Windows 7-ében? Ja és konkrétan, semmi körülírás, hanem egzakt megfogalmazás. Ja és le lesz ellenőrizve.
  • who am I 7 #10
    és még ezekre rájön, hogy úgy néz ki, mint egy elcseszett XP-s theme...2000ből...vagy az őskorból, mittomén..2014-ben :D
    Egyébként, nem értem ezen a stabilitáson való rugózást, amióta megjelent a win7, azóta használom..volt már platform csere is, ugyanazon a gépen..a mostani win7-em pár fene sem tudja, hány éve megy..1 kék halál sem volt, 1 fagyás sem, de még error sem...érthetetlen miért adnék ki arra w8-as (w10es) hulladékra 1 forintot is...max akkor, ha már megszűnik a support w7-re teljesen...vagy új os után nézek, ha ennyire erőszakoskodik az mS...mondjuk ez a megfigyelünk mindent a gépeden, már csak fun-ból is (mert még, ha valami miatt kipécéznek na..) ez már mindennek az alja..és még fizetsz is érte wtf