MTI

Elindult a Netflix Németországban

Németországban kedden elindult a saját gyártású sorozatokat is forgalmazó Netflix amerikai online filmkölcsönző szolgáltatása.

Az előfizetéses alapon működő online filmkölcsönzés piacán a Netflix az ötödik szereplő Németországban. A piacvezető nagyjából 40 százalékos részaránnyal a ProSiebenSat1 televíziós konszern Maxdome nevű szolgáltatása, mellette a Sky előfizetéses televíziót üzemeltető cég Snap nevű szolgáltatása, a francia Vivendi médiacsoport Watchever nevű szolgáltatása és az Amazon.com online áruház Prime Instant Video nevű szolgáltatása működik.

Az új szereplő megjelenése előtti napokban több versenytárs csökkentette árait. Ugyanakkor szakértők szerint a piac egyáltalán nem telített, akár további szolgáltatók is megélnének rajta, a növekedési kilátások pedig igen kedvezőek. A dvd-értékesítésből és videokölcsönzésből származó bevétel tavaly 1,7 milliárd euró volt, és a forgalomnak csupán egytizede jutott az online szolgáltatókra.

Ugyanakkor az ingyenes - reklámok révén finanszírozott - televíziócsatornák nagy száma miatt Németország nehezebb terep az előfizetéses online filmkölcsönzőknek, mint az Egyesült Államok - jegyezte meg összeállításban a Die Welt, idézve Reed Hastings alapító-vezérigazgatót, aki szerint "a klasszikus, lineáris televíziózás" a legnagyobb versenytársa a valós idejű, úgynevezett streaming videoátvitel alapján működő szolgáltatást nyújtó Netflixnek.

A Netflix eddig Észak- és Dél-Amerikában, Nagy-Britanniában, Írországban, a skandináv országokban és Hollandiában volt elérhető, a terjeszkedés újabb szakaszában pedig a német és a francia piacra lépett be. A szolgáltatásához internetkapcsolatra van szükség. A tartalom szinte bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező eszközzel elérhető, például internetes funkciókkal rendelkező televízióval, számítógéppel, okostelefonnal, és a PlayStation, a Wii vagy az Xbox játékkonzol révén is. A havidíjas előfizetésért korlátlan mennyiségben lehet megtekinteni a kínálatban szereplő alkotásokat.

A Netflixet az különbözteti meg a többi online filmkölcsönzőtől, hogy saját gyártású tartalmat is kínál, a számos szakmai díjjal jutalmazott Kártyavár (House of Cards) című sorozatával vált széles körben ismertté.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TBWarrior #4
    ÁÁÁÁ... Hogyan lehetne úgy tovább agymosni az embereket?
  • zola2000 #3
    Habár a facebookot magyar piacon annó megelőzte az iwiw, aztán mire ment vele (meg lehetne még példákat mondani)
  • zola2000 #2
    Érdekes, hogy egy európai (esetleg magyar) szolgáltatónak sem jutott eszébe ilyent indítani legalább azért hogy megelőzze a netflixet, pedig most kellene, hogy ne megint egy amcsi cég vigye ki a hasznot.
  • paby88 #1
    itt mikor indul már?