Gyurkity Péter

Olcsóbb lesz a Google moduláris telefonja

A Rockchip egy olyan processzort fejleszt, amely gond nélkül működik majd a moduláris telefonban.

A Project Ara révén a Google egy újabb érdekes kezdeményezéssel állt elő a közelmúltban, amely természetesen elsősorban az okostelefonok iránt rajongó fanatikusok érdeklődését váltotta ki. A moduláris felépítés legnagyobb előnye a testreszabás minden eddigi korlátainak áthágása, ez azonban nem feltétlenül járna együtt a kedvező árral – most némileg sikerülhet lefaragni a költségekből.

Történt ugyanis, hogy a Rockchip egy olyan saját system-on-chip fejlesztését határozta el, amelynek nem lenne szüksége további komponensekre, így például az úgynevezett bridge chipekre, amelyek a hagyományos megoldásokban a megfelelő együttműködést biztosítják a további hardveres elemekkel. Mivel az Ara révén megjelenő okostelefonok számos eltérő alkatrészt fogadnának be, itt a szükséges kompatibilitás biztosítása nem egyszerű feladat, ám az integrált fejlesztéssel megkerülhető számos akadály, ezzel pedig a fejlesztési és gyártási költségek egy része is lefaraghatóvá válna.


Sajnos azt még nem tudjuk, hogy a megoldás miként is működik majd az első ilyen okostelefonban, hiszen az Ara prototípusa várhatóan csak a jövő év első felében mutatkozik be. Az eddigiek alapján azonban lehetségesnek tűnik az egyénire szabás és a kedvező ár megfelelő párosítása, bár ehhez nyilván arra is szükség lesz, hogy a partnerek és a külső fejlesztők minél több érdekes és hasznos komponenssel álljanak elő. Utóbbiak egyébként - ahogy arról mi is írtunk - július közepe óta jelezhetik részvételi szándékukat, beküldhetik az elkészült koncepciókat, a fejlesztői prototípusok pedig már a rendelkezésükre állnak a munka folytatásához.

2015 mindenképpen érdekes év lesz, a 64 bites megoldások mellett várhatóan az ilyen moduláris fejlesztések váltják majd ki a legnagyobb visszhangot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • loky #5
    PC-t hogy a frászba ne lehetne bővíteni. Nekem egy 5 éves gépem van, most vettem bele új ramot, videokártyát... sztem ugyan így lehet majd bővíteni az okostelefont is. Sztem a bővítés erről szól.
    Ha elérhető áron lesz maga az alaptelefon, és hozzá a komponensek, akkor még jó is kisülhet belőle...
  • gforce9 #4
    A sata szabvány 10 éves a pci-e is régi. Hogyne lehetne bővíteni a PC-t? Ha van egy értelmes alaplap+cpu párosod, nagyon sok évig kiszolgál, kisebb bővítésekkel. Na persze, ha mindig a legújabbat szeretnéd, akkor nem lehet. Ez ugyanígy lesz ennél a telefonnál is.
  • Szefmester #3
    Legyünk optimisták. Hátha nem lesz ilyen. Biztos hogy lesznek új alaplapok, de szerintem hamarabb lesz a szoftveres visszafele nem kompatibilitás mintsem a hw felől jelentkezne ez.
  • NEXUS6 #2
    Ez pontosan annyira moduláris, mint a PC. Nagyjából semennyire. Mire kijön egy új egység, addigra az illesztő/csatlakozó/busz rendszer is átalakul (gyak alaplap) szal az új egység annyira lesz kompatibilis a régivel, mint a PC esetében pl az új CPU-k a régi alaplappal. Kb semennyire.

    Szerintem. :(
  • grebber #1
    Ez egyébként nagyszerű elgondolás,mert ha több kraft kell nem kell 100+ ezret költeni egy jobb telefonra hanem töredékért egységeket venni hozzá.

    Bár szerintem ennek ellenére nem lesz nagy jövője....