Berta Sándor

Megismételhető-e a Szilícium-völgy sikere?

Világszerte számos régió próbálta meg utánozni a Szilícium-völgy példáját, de eddig egyik sem járt sikerrel.

Ami az USA-ban a Szilícium-völgy az Skóciában a Silicon Glen, Kelet-Afrikában a Silicon Savannah, Izraelben pedig a Silicon Wadi. Különösen az utóbbi vált a technológiai cégek számára igazi "oázissá". Gyakorlatilag nincs a világban olyan régió, amely ne próbálná meg létrehozni és felvirágoztatni a saját technológiai központját. Annak ellenére, hogy a Szilícium-völgy évtizedek óta munkahelyeket teremt és jólétet biztosít, máshol sokáig mégsem próbálták meg lemásolni.

A Szilícium-völgy nem csupán otthont ad az olyan konszerneknek, mint a Facebook és a Google, hanem tőkét szerez és támogatást nyújt a kezdő vállalkozásoknak. Emellett segít létrehozni új társaságokat, inkubátorprogramokat működtet, amelyek néhány hónap alatt pénzzel és tanácsokkal látják el a létrejövő cégeket. Egyre többen válnak alapítóvá és befektetővé. Köztük van Ashton Kutcher és Jessica Alba is. Még a Disney is elindította a saját projektjét.

A Szilícium-völgy sikerének megismétlésére leginkább Berlinnek van esélye, amely kiváló jellemzőkkel rendelkezik ahhoz, hogy globálisan is meghatározó technológiai centrummá váljon. A német fővárosban egyszerre van jelen a kultúra és a csúcstechnika, s kitűnő atmoszférát kínál a cégalapítóknak, a szoftverfejlesztőknek és a mérnököknek. Nem véletlen, hogy a Szilícium-völgy is Kaliforniában, ezen belül is San Fransisco mellett jött létre.

Berlin mellett a másik esélyes a Moszkva melletti Szkolkovo Innovációs Központ, ami a világ egyik legnagyobb technológiai parkja. A kezdeményezést az orosz állam összesen 2,1 milliárd euróval támogatja. Az innovációs központ partnere a Siemens, az SAP, a Microsoft, a Boeing, az Intel, a Cisco, az IBM, az Ericsson és az EADS. Szkolkovo a legzöldebb város lesz Oroszországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!