SG.hu

Szoftverellenőrzést tart az adóhivatal az autószerelőknél

Egerben hét helyszínen tartottak szoftverellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatósága járőrei, ahol összesen négy számítógépet foglaltak le, mert azokon nem jogtiszta szoftver működött. A bűncselekmények elkövetési értéke meghaladja a 2,5 millió forintot.

Lakossági bejelentés alapján hét különböző egri autószervizben tartottak átfogó szoftverellenőrzést a NAV pénzügyőrei - írja a szervezet közleménye. Az ellenőrzött szervizek közül háromban az általános irodai, illetve gépjárműipari szoftverek illegális verzióit találták az ellenőrök. Az akció során az egyik műhely tulajdonosa - az illegális szoftvertartalom felderítését akadályozandó - még a számítógépét is megpróbálta tönkretenni.

Az ellenőrzésen szakértőként vett részt a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szoftver szaktanácsadó csoportja is, akik a járműipari adatbázisok, szoftverek legalitásának megállapításában működtek közre. A lefoglalt bizonyítékok alapján a pénzügyőrök szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. Tekintettel az ellenőrzések eredményeire, a szervizek szoftverellenőrzéseit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tovább folytatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #5
  "Lakossági bejelentés alapján... "
  nem volt semmiféle bejelentés. Kimentek és kész. Ez a fedő sztori volt.
  Teljesen életszerű nem, hogy az ügyfelek ránézésre el tudják dönteni egy prograról, hogy az illegális. Leültetem a nav-os csókát a gépem elé és derítse ki, hogy legális-e vagy sem. Ránézésre nem lehet eldönteni, viszont ha nem tudom okmányokkal igazolni, hogy én ezt legálisan vettem akkor gond van. Vagy az volt, hogy a konkurencia fújta be őket vagy az, hogy kijöttek ellenőrizni ezzel az ürüggyel. (mint ismeretes régen a BSA is volt olyan aranyos, hogy úgy ment házkutatni, hogy nem nagyon volt engedélye...)
 • god25 #4
  22-es csapdája. Drága, mert kevesen veszik meg; Kevesen veszik meg mert drága. :/
 • Arnika19 #3
  JAF szoftver szaktanácsadó csoport azt is megmondhatná, miért irreális áron lehet OBD szoftvert beszerezni? Miért csak egy cég érdekeit védik? Mennyiért védik, lehet, hogy annak a költségei jelennek meg az árban?
 • halgatyó #2
  Most, hogy megnyerték a választást, megint lehet szemétkedni a lakossággal az első pár évben. Úgyis elfelejtik a birkák.
  A dolgozó emberek b**tatására mindig van elég hatósági fogdmeg.
  A dolgozó emberek megvédésére nincs.
  Ez egész Európára jellemző.
 • Narxis #1
  Erre aztán nagy szükség van. Lakossági bejelentés alapján... erre csak azt tudom mondani, hogy köpjetek egyet a magasba aztán álljatok alá spiclik.