Berta Sándor

Bírálta az európai levelező­rendszer létrehozását az USA

Az amerikai kereskedelmi megbízott irodája koránt sincs elragadtatva az elmúlt hónapokban felmerült ötletektől.

Michael Froman irodája támadta azokat az elképzeléseket, amik eredetileg a Deutsche Telekomtól származnak. A német távközlési konszern a tengerentúli ellenőrzések miatt azt szeretné, ha a németországi címről elküldött, illetve azokra érkező elektronikus leveleket kizárólag helyi internetes csomópontokon keresztül továbbítanák a szolgáltatók. Februárban Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök megbeszéléseket folytattak egy új európai kommunikációs hálózat kiépítéséről és közösen kifejlesztett adatvédelmi szabványok alkalmazásáról.

Az amerikai kereskedelmi megbízott irodája szokásos éves jelentésében a telekommunikációt akadályozó kereskedelmi intézkedések közé sorolta a felmerült elképzeléseket. Froman és kollégái álláspontja szerint az Európai Unió tagállamaiban nemrég felmerült javaslatok, amelyek lényege egy Európára vagy az adott tagországra korlátozott elektronikus hálózat (Schengen-Cloud) létrehozása, hozzájárulhatnak a külföldi szolgáltatók kizárásához vagy diszkriminálásához. Ezek a cégek vagy maguk is kínálnak hálózati szolgáltatásokat, vagy erősen függenek azoktól.

A jelentésből kiderült az is, hogy Froman a belső hálózatok kialakítását és a magánélet erősebb védelmét "drákói" szigorúságú lépésnek tartja, ami csökkentheti a hálózatok hatékonyságát és lefékezheti az innovációt. A szakember közölte, hogy figyelemmel kíséri az üggyel kapcsolatos fejleményeket. A kereskedelmi megbízottat az amerikai elnök nevezi ki, kormánytagnak számít és az illetékessége a nemzetközi kereskedelmi politikára terjed ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #14
    Az azért csak elvárható lenne (az egyszerűség kedvéért egy cloud adatmentés tárolótól), hogy [törvényi kötelezettség folytán] egyértelműen egy listában publikálja kik férhetnek hozzá, milyen szabályozás alapján az oda elhelyezett adataimhoz.

    Aztán ha a szolgáltató kijelenti, hogy csak az EU fizikai határain belül tárol (és forgalmaz, vagyis az adatközpontok közötti forgalom is az EU fizikai határán belül marad) az adatom, akkor elhiszem, hogy csak az általam (valamilyen szinten) kontrollálható EU-s jogszabályok szerint lopják az adataim. [elvileg az én képviselőim alkotják a rám vonatkozó szabályokat hi-hi-hi]
    De ekkor ugye az USA területén érvényes szabályok legalább elkerülnek [vagyis hogy minden felügyelet nélkül szabadon arra használják, amire akarják]

    Mondjuk az EU-nak ott kellett volna a legnagyobbat felhördülnie, hogy az amerikai anyacég az EU cége által kezelt adatokat "átkéretheti" az USA-ba, mert ott ez a törvény.

    Erre mondtam már, hogy megfelelő törvényt kell írni, hogyha egy céggel úgy szerződöm, hogy az adataim nem hagyhatják el az EU fizikai határait, akkor azok nem is fogják, mert ellenkező esetben byte-nként és alkalmanként 1000$ büntetést rónak a cégre. [mivel megszegte(!!) a szerződésünket.]

    Pl. ez a dolog meg is oldódna.
  • matrix222 #13
    "Én örülök ennek a lépésnek az EU részéről, a bunkó és arrogáns amerikaiaknak kijár már egy saller. "
    Az egeszet nem kell komolyan venni. Nehany legio nem-kiepiteserol, mert az mar letezik van szo. EU, Amerika, Arab, Azsia legiokrol van szo. Az afrikai is rohamosan az elokeszulodesi fazisaban jar mar.
    A polgarok elvannak kalibralodva, neh azt sem tudjak, hogy este vane vagy reggel, ide ertve a kormanyokat is, de mar mas szinvonalon.
  • Katalizátor #12
    Na latod pont ez a bajom vele! Generaljunk szart, amit "oldjunk meg"! Tipikus trukk, ami mindig bevalik. Viszont jocskan veszelyezteti az igazi fuggetlen internetet, ami persze most sem letezik igazan, de megjobban alaasna.
  • ostoros #11
    "hozzájárulhatnak a külföldi szolgáltatók kizárásához vagy diszkriminálásához"
    Amerika is pontosan ezt teszi. Mi is volt a kínai olajcéggel, ami be akart vásárolni az egyik államokbeli cégből? Ugye. Csak az "nemzetbiztonsági érdek" volt, ez meg mocskos nacionalizmus.
  • AgentKis #10
    Ha az USA ezt nem szeretné, akkor 2 hétre le kellene tiltani a Fészbúkot és máris EU szerte hisztérikusan tüntetnének a civilek, hogy USA megfigyelést akarnak! XD
    A fészbúk meg ugye az e-mail olyan szolgáltatások ahol nem a felhasználók fizetnek. De tudjuk, hogy semmi sincs ingyen! Ezekben a rendszerekben a falhasználók jeletik az árút! Az ő adataik, szokásaik azok, akiket megvesznek a reklámcégek és bizony a titkosszolgálatok.
  • ostoros #9
    Fogadok hogy jó pár ezer állást fog létrehozni az EU-ban. Már csak ezért is megérte. Az amerikaiak meg Kapják be.
  • Amiga #8
    Én örülök ennek a lépésnek az EU részéről, a bunkó és arrogáns amerikaiaknak kijár már egy saller.
  • Macropus Rufus #7
    Katalizátor: minden hatás kivált egy azonos erejű de ellentétes hatást. Várható volt, hogy nem fogják csak úgy a levegőben hagyni az nsa balhét. + ez egy jó ürügy, hogy itt az Unióban is jól megfigyeljenek mindent, nem-e valami kémprogram az nsa részéről.
  • Macropus Rufus #6
    talán nem kellett volna kémkedni a szövetségesek ellen.
  • Katalizátor #5
    A kemkedes gaz! De azert ne parcellazzuk mar fel az internetet!