Berta Sándor

Meglepően sikeresek a Chromebookok

A HP vezérigazgatója biztatónak nevezte, hogy ennyire jól fogadják el az emberek a Chrome OS-t futtató notebookokat. Nyolcmagos CPU-val jön a Samsung Chromebook 2.

Az üzletember a Morgan Stanley által szervezett technológiai, média- és távközlési konferencián elismerte: meglepte, hogy a felhasználók ennyire jól fogadták a Chromebookokat. Mindez arra vezethető vissza, hogy a készülékek nem csupán az oktatásban, hanem számos más területen is jól alkalmazhatók, s a kis- és a közepes vállalkozásoknak is csábítóak, sőt, sokkal vonzóbbak annál, mint azt ő eredetileg gondolta volna. Whitman megerősítette: a konszernnek valóban az a stratégiája, hogy a Windowson túl is terjeszkedjen.

Dion Weisler, a Hewlett-Packard személyi rendszerekért és nyomtatási részlegéért felelős elnöke tavaly októberben közölte: jelenleg főként a Microsoft, a Google és az Ubuntu operációs rendszereivel dolgoznak. A Chromebook 11 készüléküket a Google mérnökeivel közösen alkották meg. Whitman kifejtette: van néhány csoport, amelynél a notebook esetében nincs szükség a Windows operációs rendszerrel való kompatibilitásra, ezért meggyőződése, hogy számukra a több operációs rendszer és architektúra alkalmazása a helyes lépés. De követni fogják a piacot és azon dolgoznak, hogy ők lehessenek a piac vezető szereplői.


Legutóbb a dél-koreai Samsung mutatott be Chrome OS rendszerre épülő notebookot, amelynek fő egysége a saját fejlesztésű Exynos 5 nyolcmagos processzor. A Samsung Chromebook 2-ből két modellt dobnak piacra, ezek a képernyőátlóban és a felbontásban, valamint a beépített CPU órajelében térnek el egymástól. A két változat 11,6, illetve 13,3 hüvelykes kijelzővel érkezik, a felbontásuk 1366 x 768, illetve 1920 x 1080 képpont. A beépített Exynos 5 processzor órajele a 11,6 hüvelykes képernyővel szerelt készüléknél 1,9 GHz, míg a 13,3 hüvelykes kijelzővel ellátott terméknél 2,1 GHz.

Mindkét modellbe 4 gigabájt DDR3L 1600 MHz RAM került, míg a beépített flashmemória 16 gigabájt. A két új Chromebook 2 egyaránt 720p felbontású webkamerával rendelkezik, üzemidejük gyári közlés szerint 8, illetve 8,5 óra. A modelleken van HDMI-kimenet, USB 2.0- és USB 3.0-port, valamint MicroSD-bővítőhely, s fejhallgató- és mikrofon-csatlakozó is. A tervek szerint a 11,6 hüvelykes képernyővel felszerelt Samsung Chromebook 2 bevezető ára 319,99 dollár, míg a 13,3 hüvelykes kijelzővel ellátott modellé 399,99 dollár lesz. Az új termékek várhatóan áprilisban kerülnek a boltokba, először az Amerikai Egyesült Államokban lesznek kaphatók.


Mike Abary, a Samsung észak-amerikai marketingért felelős alelnöke közölte, hogy az első Chromebookjaik 2011-es piacra dobása óta folyamatosan fejlesztették az eszközöket és igyekeztek a funkciókat a vásárlók örökké változó igényeihez igazítani, eközben azonban hűek maradtak ahhoz az alapelvhez, hogy a Chromebook az egyszerűségre, a sebességre és biztonságra épít. Az elmúlt 3 év során ők adták el a legtöbb Chromebookot és az új sorozat piacra dobásával továbbra is szeretnék megőrizni ezt a pozíciójukat.

Az NPD Group piackutatói tavaly decemberben rámutattak, hogy a Chromebookok egyre népszerűbbek a cégek esetében, a vállalatok több Chromebookot vettek, mint Macbookot. Tavaly a szektorban eladott előre konfigurált notebookok 21 százaléka volt Chromebook, míg az összes készülék (PC, notebook és tábla) esetében a piaci részesedés 9,6 százalékot tett ki. 2012-ben ez az arány még csupán 0,2 százalék volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sola #7
    A kisebb modellek inkább 250 dodó körül vannak a 400-ba kerülők tipikusan már fullHD képernyővel, 32GB falsh + 4GB RAM-al jönnek. (mondjuk ezek is lehetnének olcsóbbak)
  • sola #6
    +1 az Android programok futtatására. Szerintem is kegyetlenül megdobná a rendszer használhatóságát.

    Tulajdonképpen ez lehetne az első "desktop" Android a Google-től.
  • gothmog #5
    Egy chromebook pixelt valaki hozzám vághatna.
  • Rizling #4
    8 hónapja használom a Samsungnak egy előbbi Chromebook-ját és nagyon megvagyok elégedve vele. Egyre többet használom, annyira, hogy a tábla gépemet teljesen kiütötte, a PC-met meg már itt-ott kapcsolom csak be. A nappaliba a kanapé mellett mindig kéznél tartom. Chromecast-el pedig nagyon szépen összedolgozik. Szerintem sem helyettesíti még a Windows-t vagy Apple-t, de azoknak akik a computert csupán szörfölésre, email és közösségi oldalak használatára, fájl-ok letöltésere esetleg azoknak, akik sok YouTube-ot néznek , annak nagyon is megfelel. Az pedig, hogy hasonlít az MacBook-ra nevetséges. Kérdem én, az most baj?
  • kvp #3
    Oldjak meg, hogy menjen rajta minden android-os program (elvegre mindketto csak egy linux valtozat) es akkor tenyleg nepszeru lesz. A desktop android egy nevesebb gyartotol eleg nagyot szolna.
  • soundsonic #2
    Én el tudnék magamnak képzelni egy chromebook-ot, csak nem 400 dolláros áron..Hanem jóval ezalatt.
  • Déta #1
    Csak ne hasonlítanának annyira a MacBook-okra...