Gyurkity Péter

MWC: itt a második generációs YotaPhone

A két eltérő technológiájú kijelzőt kínáló YotaPhone máris megkapta második generációját.

A Yota Devices az MWC alatt rántotta le a leplet az érdekes megoldásról, amely több szempontból is előrelépést jelent az eredeti készülékhez képest. A hátsó e-ink kijelző immár szintén teljes mértékben érintésre érzékeny, emellett pedig a hagyományos példány felbontása is javult.

Ahogy a rövid videóból kitűnik, ezúttal egy lekerekített okostelefont vehetünk a kezünkbe, szemben a közvetlen előd kissé szögletes, durva külsejével. Az egyik legfontosabb változás, hogy a hátoldalon elhelyezkedő, állandóan bekapcsolt állapotban lévő, áramot azonban (legalábbis a tartalom változatlansága mellett) mégsem fogyasztó e-ink kijelző immár teljes terjedelmében érintésre érzékeny, így azt a megszokott módon vezérelhetjük, bár ez nem jelenti azt, hogy az Android minden funkcióját és a rendelkezésre álló összes alkalmazást megjeleníthetjük azon - ezen még dolgoznak, mivel ehhez az alkalmazások és az operációs rendszer fejlesztőjének együttműködése is szükséges.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az említett 4,7 hüvelykes e-ink mellett az előlapon egy hagyományos kijelzőt láthatunk, amely szintén változott az eredeti példányhoz képest. Az 5 hüvelykes érintőképernyő ezúttal egy AMOLED-változat, amely 720p helyett immár 1080p felbontást kínál, ehhez pedig egy 2,3 GHz-es Snapdragon 800 chip, kisebb vastagság (egészen pontosan 8,9 mm), valamint további, egyelőre ismeretlen jellemzők társulnak.

A pontos árat a cég még nem közölte, bár ez az első telefon esetében ez 499 euró volt. A hivatalos oldalról a részletes is ismertető hiányzik, nyilván már nem sokáig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #6
    E-inknél nem a kijelző fogyaszt, hanem a kijelző változása. Amikor egy pixelnek megváltozik a tartalma. Egy animáció vagy egy játék hamar leszívná az aksit. Ellenben egy honlap vagy dokumentum olvasásakor az idő nagy részében nem változik a képernyő, és ilyenkor semmit sem fogyaszt.
  • kvp #5
    A transflective LCD kijelzoket mar kitalaltak, ezt kombinalva automata fenyero allitassal megkapjuk azt az rgb kijelzot, ami napfenyben is jol lathato ugyanakkor keveset fogyaszt mivel ha eleg vilagos van akkor leveszi a hattervilagitast, raadasul mindig szines a kepe. Csak valamiert a sony-n kivul senki nem hasznalja.

    Egyebkent az eink-es kijelzok nem rosszak, de ha mar ilyet epitenek a telefonba, akkor mennyibe kerulne egy gyors rgb eink-et hasznalni es akkor masodik kijelzo nem is kellene? (sotetben meg korben vilagithatna a keret, mint a regi reflexios lcd-knel)
  • NEXUS6 #4
    Nappal meg ráadásul a háttérvilágosból xart sem látni (legrosszabb az OLED), a kárcórás viszont olyankór virítana rendesbe.
  • Vol Jin #3
    RGB-W/B pontosabban.
  • Vol Jin #2
    Lehetne fokozni egy olyan kijelzővel, ami nem RGB, hanem RGBW lenne. Hagyományos üzemmódban RGV, de ha fogytán az aksi vagy a felhasználó úgy gondolja egy oldalsó gombbal válthatna egy mono LCD-re, ami nem háttérvilágítást használ, hanem a természetes fényt, mint a hétzenés kvarcórák. Az RGB panelek lekapcsolnának, nem lenne háttérvilágítás, és a természetes fényt egy fényvisszaverő lapka verné vissza a kijelző mögül. Szart sem fogyasztana. Ha egy félcentis gombelemmel évekig elment egy kvarcóra, akkor egy mobiltelefonnál nem lenne tényező a fogyasztásban.
    Így elég lenne egy panel. Igaz, nem három rétegű lenne, hanem négy, ha a kapacitív érintésérzékelőt nem számítjuk, de ha belegondolsz, mikor nem lenne elég az RFB? Filmnézéskor, játéknál, és ha bizonyos esetekben képnézegetésnél.
  • M2 #1
    Az utóbbi évek legjobb dobása ez a hátlap! Szerintem.