MTI

Hamisak az interneten vásárolt gyógyszerek

Minden interneten vásárolt gyógyszer hamis vagy illegális volt - ez az eredménye a június 18. és 25. között hatodszor megtartott, az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző nemzetközi Pangea akciónak, amelyben a magyar hatóságok a magyar weboldalakról vásárolt gyógyszereket vizsgálták meg.

Az akció idején Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói csaknem 200 illegálisan működő magyar nyelvű weboldalt azonosítottak, majd próbavásárlásokat végeztek. Ezek a weboldalak - amelyek hamis és illegális készítményeket árulnak - folyamatosan megtévesztik a vásárlóikat, eredeti, mellékhatások nélküli gyógyszerként reklámozzák a készítményeket, csere- és pénz-visszafizetési garanciát vállalva - áll a NAV közleményében. A dokumentum szerint a vizsgált készítmények között találhatók férfiaknak szánt illegális és hamis potencianövelő készítmények, azokkal alkalmazandó gyógyszerek és hamis fogyasztószerek.

A próbavásárlásokkal beszerzett készítményeket a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Országos Gyógyszerészeti Intézetének (OGYI) laboratóriumában vizsgálták be. Egyértelműen kiderült, hogy minden készítmény hamis vagy illegális volt. A hamis készítmények esetében az összetétel, a csomagolás, a tabletták kinézete tért el az eredeti gyógyszerekétől. Az illegális szereknek hatóanyaguk miatt nincs forgalomba hozatali engedélyük Magyarországon, ezért törvényellenes az értékesítésük.

A készítményekhez minden esetben csak idegen nyelvű tájékoztatót csatoltak, de Magyarországon gyógyszer kizárólag magyar nyelvű betegtájékoztató kíséretében forgalmazható. Sok esetben nem a dobozon feltüntetett eredeti hatóanyag volt a készítményben. Miután az összes vizsgált készítményről bebizonyosodott, hogy illegális vagy hamis gyógyszer, a GYEMSZI-OGYI feljelentést tesz az illegális weboldalak üzemeltetői ellen, és kezdeményezi az illegális weboldalak eltávolítását.

A közleményben írtak arról is, hogy az akcióban a NAV szakemberei a Magyarországra érkező gyógyszerkészítmény-szállítmányokat is ellenőrizték, továbbá fokozottan figyeltek minden olyan csatornát, amelyen keresztül bizonytalan forrásból származó gyógyszer érkezhet az országba. Ezen akciókban a pénzügyőrök ötezer hamis potencianövelőt találtak. A közterület- és piacellenőrzések, közúti, gépjármű és folyami ellenőrzések alkalmával 264 embert és öt gyógyszerkészítmény-szállítmányt vizsgáltak át, kilenc esetben pedig felderítést végeztek. A felderítéseken több mint 22 ezer tablettát foglaltak le.

A Pangea akció összehangolt ellenőrzéseinek eredményeként világszerte összesen 9,8 millió darab potenciálisan veszélyes gyógyszert foglaltak le 41 millió dollár (9,35 milliárd forint) összértékben. Ez az eredmény jelentősen meghaladja a 2012-es lefoglalási adatokat, akkor 3,75 millió gyógyszert találtak, 10,5 millió dollár (2,4 milliárd forint) értékben. Egy hét alatt mintegy 522 ezer küldeményt ellenőriztek, ebből több mint 58 ezer csomagot foglaltak le. A lefoglalt készítmények között főként hamis rákgyógyszerek, antidepresszánsok, étrend-kiegészítők és potencianövelő szerek szerepeltek. Ötvennyolc embert őrizetbe vettek, őket az illegális készítmények gyártásával és terjesztésével gyanúsítják.

Az online ellenőrzések révén 9610 hamis és forgalmazási engedéllyel nem rendelkező, gyógyszereket értékesítő weboldalt zároltak nemzetközi szinten, befagyasztották bankszámláikat, spames hirdetési rendszerüket is megszüntették. Az akció eredményeként 175 nyomozás folyik hamis gyógyszerek gyártása, forgalmazása miatt. Az Interpol által koordinált Operation Pangea VI akcióban 99 ország vett részt. A hatodik alkalommal végrehajtott összehangolt és átfogó, interneten zajló ellenőrzési sorozat célja a hamis és illegális gyógyszerek kereskedelmének felderítése, a potenciálisan veszélyes készítmények kivonása a forgalomból és az ezeket kínáló weboldalak működésének megszüntetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #17
    "Az orvosok is egyre bunkóbbak, lelkiismeretlenebbek (tisztelet a kivételnek!), szarnak felírni hatékony gyógyszereket, 3 méterről "diagnosztizálják" a beteg embert, ráfognak valami betegséget, ami őnáluk úgy általában a leggyakoribb, azztán ha egyáltalán nem az a baja, akkor így járt."

    Valójában azt írják fel, amiért fizet a gyógyszergyártó, hogy felírják. Van pl. méhnyakrák kialakulása ellen védelmet nyújtó vakcina, amely teljesen jó egy 14 évesnek, viszont egy olyan nőnek, aki már szült semmit se ér. Ballag be az OEP-be, aztán kérdezz rá, hogy hány gyerekes nőnek írták már ezt fel. Az oltás darabja valami 16ezer, és kell belőle 2 vagy 3 - szóval van miből visszaosztani. Meg kell nézni a háziorvos mivel jár. Ha tömegközlekedéssel, vagy egy 10-15 éves lepukkant fossal, akkor az valószínűleg nem űzi ezt az ipart. Ha viszont Nissan 370Z-vel, mint pl. az enyém, akkor el kell gondolkodni, hogy honnan van neki annyi pénze, mikor a betegek száma az közel azonos a praxisokban.
  • AgentKis #16
    Vénynélküli fájdalomcsillapító reklámok folynak a csapból is! Legalább 20 féle van, nem hiszem, hogy egyik sem használ. Ha pedig így lenne, akkor marad a zsúfolt/büdös váró és a bumburnyák doki...
  • AgentKis #15
    Pláne, ha mondjuk rákos vagy és a sugár-kemó sztoriból nem szeretnél, mert nem nagy a túlélés és eléggé szenvedős dolog mindkettő. (Én leginkább emberkínzásnak tartom ezeket...)
  • AgentKis #14
    Főleg olyan gyógyszerekről van szó, amik nálunk nem minősülnek gyógyszernek, de jónéhány országban haználják őket. Pl. Amigdalina azaz B17 vitamin...
  • halgatyó #13
    Minden normális ember tudja, hogy nem cukorkáról van szó.
    Konkrét helyzet: fáj a fejem, mondjuk félévete egyszer, de akkor rohadt kellemetlen. (az izomfájdalmakra szedett ibuprofen vagy diclofenac erre NEM hat) És persze hogy szombar este. Mit csinál ilyenkor az ember? Előveszi a tartalék gyógyszerdobozból a vésztartalékot. Jaaa, hogy nincs? Mert fel kellett volna iratni a bumburnyák háziorvossal? 2 óra várakozással és megalázással? Szívás.
  • halgatyó #12
    "hogy mi receptköteles és mi nem, azt nálam, de gyanítom, hogy ebben nálad is okosabb emberek határozzák meg.."

    Az a baj, hogy nagyonsok rémokos ember van (és volt már) ebben az országban, de a szívás a miénk. Őket valahogy nem érintik a saját intézkedéseik (az élet valamennyi területén ez van). Nekem leginkább ezzel van bajom.
  • karesz6 #11
    e-mailt írj. az sg*üzeneteimet nem nézem.
  • karesz6 #10
    A dobozdíj 300 ft. Ha nincs pénzed rá megkapod a közgyógyot és ingyen van. (csak próbaként) menj be a patikába ahova járni szoktál és kérd hogy állítsanak ki igazolást gyógyszerköltségről. Nálunk nagyon bőkezű a tb. Kérd a patikába hogy helyettesítsék az olcsóbbal. Több ezres különbségek is kijöhetnek akár egyetlen doboznál is. Ha kell privátba elküldöm az e-mail címemet és ha írsz egy gyógyszert annak visszaküldöm a legolcsóbb helyettesítőjét árral együtt.
  • culas25hc #9
    De mivel a gyógyszertári gyógyszerekre sokaknak nincs pénzük, így két választási lehetőség marad. Betegség, vagy próba az ismeretlen gyógyszerrel. Én is az utóbbit választanám.
  • karesz6 #8
    1# így van...
    2#A rákgyógyszerekért nem fizetnek megfizethetetlen árat. Tekintve hogy ezek a cuccok kb 100e felett kóstálnak, a beteg dobozdíjat fizet állambácsi meg téríti a különbözetet (előbb vagy utóbb).
    3#A barátok, ismerősök farmakológia szempontjábol nem megbízható emberek sry. Az algopirin meg azért receptes mert még ma is 600 szem algopyrint adtam el köztük pl közgyógyra 7 évesnek 60 szemet (1 hónapra ellátva)... Ez sem cukorka ahogy a strepsils sem sry.
    4# a fentanyl nem rákgyógyszer hanem kábító fájdalomcsillapító.
    5# Hiába tűnik semmiségnek egy szem algopirin naponta 2-3g metamizol bizony gáz.
    6#

    "A gyógyszer és gyógyszerész maffia ide is betette a lábát, (már mint az ellenőrzésbe.)Azt vajon ellenőrizték, hogy ha, hamisítvány akkor használ-e arra a betegségre, ami az eredeti készült? Benne vannak-e azok a hatóanyagok mint az eredetiben? -Gondolom, hogy nem, csak azt nézték, hogy róluk nem lehetett a sarcot levenni. "

    De igen. Sőt kevésbé szigorúan. Ezek már ott megbuknak hogy bennük van e az amit ráírnak a dobozra vagy sem.

    7# értelmes komment nincs mit hozzáfűznöm.