17
  • Komolytalan
    #17
    "Az orvosok is egyre bunkóbbak, lelkiismeretlenebbek (tisztelet a kivételnek!), szarnak felírni hatékony gyógyszereket, 3 méterről "diagnosztizálják" a beteg embert, ráfognak valami betegséget, ami őnáluk úgy általában a leggyakoribb, azztán ha egyáltalán nem az a baja, akkor így járt."

    Valójában azt írják fel, amiért fizet a gyógyszergyártó, hogy felírják. Van pl. méhnyakrák kialakulása ellen védelmet nyújtó vakcina, amely teljesen jó egy 14 évesnek, viszont egy olyan nőnek, aki már szült semmit se ér. Ballag be az OEP-be, aztán kérdezz rá, hogy hány gyerekes nőnek írták már ezt fel. Az oltás darabja valami 16ezer, és kell belőle 2 vagy 3 - szóval van miből visszaosztani. Meg kell nézni a háziorvos mivel jár. Ha tömegközlekedéssel, vagy egy 10-15 éves lepukkant fossal, akkor az valószínűleg nem űzi ezt az ipart. Ha viszont Nissan 370Z-vel, mint pl. az enyém, akkor el kell gondolkodni, hogy honnan van neki annyi pénze, mikor a betegek száma az közel azonos a praxisokban.
  • AgentKis
    #16
    Vénynélküli fájdalomcsillapító reklámok folynak a csapból is! Legalább 20 féle van, nem hiszem, hogy egyik sem használ. Ha pedig így lenne, akkor marad a zsúfolt/büdös váró és a bumburnyák doki...
  • AgentKis
    #15
    Pláne, ha mondjuk rákos vagy és a sugár-kemó sztoriból nem szeretnél, mert nem nagy a túlélés és eléggé szenvedős dolog mindkettő. (Én leginkább emberkínzásnak tartom ezeket...)
  • AgentKis
    #14
    Főleg olyan gyógyszerekről van szó, amik nálunk nem minősülnek gyógyszernek, de jónéhány országban haználják őket. Pl. Amigdalina azaz B17 vitamin...
  • halgatyó
    #13
    Minden normális ember tudja, hogy nem cukorkáról van szó.
    Konkrét helyzet: fáj a fejem, mondjuk félévete egyszer, de akkor rohadt kellemetlen. (az izomfájdalmakra szedett ibuprofen vagy diclofenac erre NEM hat) És persze hogy szombar este. Mit csinál ilyenkor az ember? Előveszi a tartalék gyógyszerdobozból a vésztartalékot. Jaaa, hogy nincs? Mert fel kellett volna iratni a bumburnyák háziorvossal? 2 óra várakozással és megalázással? Szívás.
  • halgatyó
    #12
    "hogy mi receptköteles és mi nem, azt nálam, de gyanítom, hogy ebben nálad is okosabb emberek határozzák meg.."

    Az a baj, hogy nagyonsok rémokos ember van (és volt már) ebben az országban, de a szívás a miénk. Őket valahogy nem érintik a saját intézkedéseik (az élet valamennyi területén ez van). Nekem leginkább ezzel van bajom.
  • karesz6
    #11
    e-mailt írj. az sg*üzeneteimet nem nézem.
  • karesz6
    #10
    A dobozdíj 300 ft. Ha nincs pénzed rá megkapod a közgyógyot és ingyen van. (csak próbaként) menj be a patikába ahova járni szoktál és kérd hogy állítsanak ki igazolást gyógyszerköltségről. Nálunk nagyon bőkezű a tb. Kérd a patikába hogy helyettesítsék az olcsóbbal. Több ezres különbségek is kijöhetnek akár egyetlen doboznál is. Ha kell privátba elküldöm az e-mail címemet és ha írsz egy gyógyszert annak visszaküldöm a legolcsóbb helyettesítőjét árral együtt.
  • culas25hc
    #9
    De mivel a gyógyszertári gyógyszerekre sokaknak nincs pénzük, így két választási lehetőség marad. Betegség, vagy próba az ismeretlen gyógyszerrel. Én is az utóbbit választanám.
  • karesz6
    #8
    1# így van...
    2#A rákgyógyszerekért nem fizetnek megfizethetetlen árat. Tekintve hogy ezek a cuccok kb 100e felett kóstálnak, a beteg dobozdíjat fizet állambácsi meg téríti a különbözetet (előbb vagy utóbb).
    3#A barátok, ismerősök farmakológia szempontjábol nem megbízható emberek sry. Az algopirin meg azért receptes mert még ma is 600 szem algopyrint adtam el köztük pl közgyógyra 7 évesnek 60 szemet (1 hónapra ellátva)... Ez sem cukorka ahogy a strepsils sem sry.
    4# a fentanyl nem rákgyógyszer hanem kábító fájdalomcsillapító.
    5# Hiába tűnik semmiségnek egy szem algopirin naponta 2-3g metamizol bizony gáz.
    6#

    "A gyógyszer és gyógyszerész maffia ide is betette a lábát, (már mint az ellenőrzésbe.)Azt vajon ellenőrizték, hogy ha, hamisítvány akkor használ-e arra a betegségre, ami az eredeti készült? Benne vannak-e azok a hatóanyagok mint az eredetiben? -Gondolom, hogy nem, csak azt nézték, hogy róluk nem lehetett a sarcot levenni. "

    De igen. Sőt kevésbé szigorúan. Ezek már ott megbuknak hogy bennük van e az amit ráírnak a dobozra vagy sem.

    7# értelmes komment nincs mit hozzáfűznöm.
  • galocza
    #7
    "gyógyszerész maffia ide is betette a lábát"
    nem vagyok maffiózó.
    "Azt vajon ellenőrizték, hogy ha, hamisítvány akkor használ-e arra a betegségre, ami az eredeti készült?"
    ?
    "Benne vannak-e azok a hatóanyagok mint az eredetiben?"
    a cikkből kiderül. írás előtt olvasás.
    "Érdekes módon, külföldön ugyanaz a gyógyszer Pl. Algopyrin 1000-es( ezer) kiszerelésben recept nélkül annyiba kerül mint nálunk az 50"
    algopyrin csak magyarországon van. 50 szemes itthon sincs. egyébként attól, h receptköteles, sima vényre nem támogatott (bár a 10x tb támogatásba bevont, akit érdekel a különbség, olvasson utána).
    a szemszám a gyártók bűne, de:
    -nekem mindig szimpatikusabb volt a 7tel osztható (könnyebb követni: pl szerdánként járok orvoshoz)
    -az orvos felírhat minden hajcihő nélkül 3 havi gyógyszert (3 receptre), vagy
    -pl a 28 szemesből 2 dobozzal, ha feltünteti a vényen, h mennyi időre lett ellátva a beteg (esetünkben 56 napra).
    "a vitaminoknál is hasonló a helyzet"
    nem könnyű összehasonlítani, de kerestem neked olyat, ami nemzetközi: supradyn pezsgőtabletta 30 szem:
    itthon: 3690 ft
    németo: 13-15eu
    nagybr: 18-20gbp
    ausztrália: 15aud
    usában nem találtam (pedig érdekelt volna)
    a fentieket 30 szemre számoltam, de itthon csak 10 szemes van forgalomban, azt szoroztam hárommal, és még így is annyi mint németországban, és olcsóbb mint angliában.
    "csak az olyan gyógyszert kellene receptre adni ami különös odafigyelést igényel."
    úgy van. és így is van most.

    én nem tudom, honnan szedted "sajátvéleményedet", de ennyi sületlenséget egy hozzászólásban ritkán látni. ha rám hallgatsz, legközelebb legalább antipszichotikumot nem a netről rendesz.
  • Sajátvéleményem
    #6
    A gyógyszer és gyógyszerész maffia ide is betette a lábát, (már mint az ellenőrzésbe.)Azt vajon ellenőrizték, hogy ha, hamisítvány akkor használ-e arra a betegségre, ami az eredeti készült? Benne vannak-e azok a hatóanyagok mint az eredetiben? -Gondolom, hogy nem, csak azt nézték, hogy róluk nem lehetett a sarcot levenni.
    Érdekes módon, külföldön ugyanaz a gyógyszer Pl. Algopyrin 1000-es( ezer) kiszerelésben recept nélkül annyiba kerül mint nálunk az 50 (ötven) db. a vitaminoknál is hasonló a helyzet. és még sok másnál is. ez vajon miért van? azonkívül, hogy jól meg akarják fejni a magyart. Mert azt még megértem, hogy antibiotikumból ne szedjünk be többet a kelleténél, de egy állandóan szedetett gyógyszer Pl. vérnyomáscsökkentő miért olyan kevés darabszámot tartalmaz egy hónapra sem elég (30 db)A rendelőkben ülő emberek nagy része a receptjére vár. és az igazi bajokra nincsen ideje az orvosnak, csak az olyan gyógyszert kellene receptre adni ami különös odafigyelést igényel.
  • galocza
    #5
    a metamizol (leánykori nevén noraminofenazon nátrium-mezilát) nem a hazai gyszerhatóság miatt lett receptköteles, hanem az emea miatt (európai gyszerügynökség). ja, az van az algopyrinben. szerintem is marhaság amúgy, +volt rendesen visszásság: az algopyrin már fél éve receptköteles volt, de a hagyományos lázkúp, amit gyerek(!) hátsójába dugdosol nem. aztán utolérte magát a hatóság.
    vagy nézzük a cataflamot és az egyéb 50mgos diklofenaokat: receptkötelesek. de recept nélkül lehet kapni 25mgosat (voltaren dolo), amiből ha beveszel kettőt, uott tartasz (a lágykapszula még gyorsabban is hat). fele erős - akkor az már nem veszélyes? hol a következetesség?
    hogy mi receptköteles és mi nem, azt nálam, de gyanítom, hogy ebben nálad is okosabb emberek határozzák meg, nekem ezzel van bajom: a következetlenséggel.
  • galocza
    #4
    kérlek írj példát, milyen rákellenes szert tudsz olcsóbban megkapni interneten (a bizalom faktort egyelőre hagyjuk), mint hivatalos forrásból, jelentős tb támogatással.
    mert a fentanil tapaszok, a specifikus rákgyógyszerek emelt, de inkább kiemelt támogatással írhatóak. a legtöbb, amit láttam az egyedi engedélyes volt (és ezen kikerekedett a szemem, milyen sok) kb 5000 ft fizetendő a többszázezer forintos gyógyszerre, de nagy általánosságban dobozdíjasok (~300ft) 10-100ezer forintos nagyságrendre.
  • halgatyó
    #3
    Jelentős probléma, hogy legálisan egyre nehezebb hozzájutni a gyógyszerekhez. Az orvosi rendelők előtt egyre hosszabb sorok állnak, főleg a szakrendelésekkel van gond. Az orvosok is egyre bunkóbbak, lelkiismeretlenebbek (tisztelet a kivételnek!), szarnak felírni hatékony gyógyszereket, 3 méterről "diagnosztizálják" a beteg embert, ráfognak valami betegséget, ami őnáluk úgy általában a leggyakoribb, azztán ha egyáltalán nem az a baja, akkor így járt.

    A neten rendelhető BÁRMILYEN TÁRGY lehet átverés. Pár éve volt hír, hogy valaki a neten rendelt laptop helyett téglákat talált a csomagban (fizetés és felbontás UTÁN természetesen).
    A gyógyszerekkel is meg lehet járni, de:
    1.) akik gyógyszert rendeltek, azok valószínűleg nem először teszik ezt az adott helyről, tehát a TAPASZTALATOK alapján megbíznak.
    2.) a barátok, ismerősök, megbízható emberek tanácsai alapján rendelnek.

    A hatóság meg kapja be! Akik az algopirint is receptkötelessé tették, azok ne pofázzanak!

    Tisztességes orvosi ellátás kellene, akkor nem rendelnének az emberek a netről.
  • bunny
    #2
    Tételezzük fel, hogy rákos vagy. Tételezzük fel, hogy nincs pénzed a méregdrága gyógyszerekre. A TV-ben pedig azt hallod, ne vegyen drága prosztata gyógyszert mert van olcsó ami ugyanolyan jó. Aztán találsz egy helyet, ahol azt mondják amit a tv, és a rák elleni gyógyszered megfizethető áron kapható.
    Még mindig azt mondod, megérdemli? Mert ha igen, nem kívánom hogy járj hasonló cipőben, pedig megérdemelnéd.
    Amikor az ember teljesen elkeseredett, és az életéért küzd minden szalmaszálba belekapaszkodik.
  • galocza
    #1
    időről-időre szerepel hírekben, mekkora arányban hamisak a bizonyztalan forrásból származó gyógyszerek. aki ennek ellenére így szerzi be, sajnálom, megérdemli.