Hunter

Nikkellel és tengerisünnel a széndioxid ellen

A Newcastle Egyetem kutatói egy véletlennek köszönhetően felfedezték a tengerisünök egy különleges képességét, amivel kalcium-karbonáttá alakítják a széndioxidot. A megoldás elvezethet egy olyan új technológiához, mellyel az erőművek károsanyag kibocsátását ártalmatlan, sőt hasznos anyaggá alakíthatják.

Sok tengeri faj alakítja a vizekben található széndioxidot kalcium-karbonáttá, hogy védelmet nyújtó meszes héjat képezzenek. Ilyenek többek közt a kagylók, az osztrigák és a korallok. A kutatók tengerisün lárvákat vizsgáltak, amikor a külső vázuknál magas nikkel koncentrációra lettek figyelmesek. Ezután rendkívül apró nikkel részecskékkel kísérleteztek, vízben oldott széndioxidhoz adva azokat. A nanorészecskék teljes egészében eltávolította a széndioxidot. "Ez egy egyszerű rendszer" - nyilatkozott dr. Lidja Siller, a Newcastle Egyetem munkatársa a BBC News-nak. "Széndioxidot áramoltatunk át a vízen, amiben nikkel nanorészecskéket helyeztünk el, mellyel sokkal több szenet kötünk meg, mint normál esetben - majd ezt könnyedén kalcium-karbonáttá alakíthatjuk. Túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, de működik"

Jelenleg a legtöbb széndioxid megkötő és tároló módszer az erőművek és üzemek gázainak földalatti tárolókba - kimerült olajkutakba vagy kőzetformációkba történő pumpálásán alapul. Rengeteg azonban a kérdőjel a tárolt széndioxid visszaszivárgását illetően, ezért is gondolkodnak a kutatók a megkötés alternatív megoldásain, mint például a széndioxid egy más anyaggá, kalcium- vagy magnézium-karbonáttá alakításán. Ez már jelenleg is megvalósítható egy enzim, a szén-anhidráz alkalmazásával, a módszer azonban rendkívül költséges.

Ezzel szemben a nikkel egy sokkal gazdaságosabb megoldás lenne. "Egy nikkel katalizátor szépsége abban rejlik, hogy a pH-tól függetlenül is működik és mágneses tulajdonságai miatt újra összegyűjthető, és időről időre újra felhasználható" - magyarázta a kutatást vezető Gaurav Bhaduri, az egyetem hallgatója. "Emellett rendkívül olcsó, ezerszer olcsóbb, mint a szén-anhidráz. A melléktermék - a karbonát - pedig hasznos és nem károsítja a környezetet"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #14
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=257213#null

    tehát a vízgőz messze komolyabb hatással bír az üvegházhatásra, mint a CO2. tehát tiltsuk be a felhőket, és ahol megjelennek ott vessünk ki különadókat. Aki meg izzadni merészel, azt meg kényszermunkára fogni...
  • szombi #13
    A kalciumot meg hidegfúzióval fogják előállítani? Röhej. Brittudósok szintje.
  • johnfly #12
    Na nekem is ez nem fér a fejembe! Honnan akarnak szabad kalciumot szerválni, hogy ne keletkezzen ugyanannyi co2? Gipszből? Mihez kezdenek annyi szulfáttal?
  • fszrtkvltzttni #11
    És honnan szedik a Ca2+-t? Mészkőből? Amellett már ott a CO2, tehát ott vannak ahol a part szakad. Égetik, és újrafelhasználják? Ez nem tűnik túlságosan költségkímélőnek, és a CO2 újra felszabadul. Persze az így felszabaduló CO2-t lehet föld alatt tárolni, de a hagyományos megoldással, a mésztejes elnyeletéssel se a sebesség vagy a hatásfok a probléma, hanem a CO2 visszanyerése. Tehát még mindig nem látom, hogy ebben a forradalmi.
  • karesz6 #10
    Arra a kísérletre találtak most egy katalizátort. Sőt azt írják az egész 100% hatásfokú és borzasztó gyorssá is teszi a reakciót arról nem is beszélve hogy az egész egyszerű olcsó és újrafelhasználható. Ez nem valami csoda kutatás volt hanem egy véletlen felfedezés.
  • fszrtkvltzttni #9
    Nem értem a cikket. Mind a nikkelnek mind ennek az enzimnek szüksége van Ca2+ ionra ahhoz, hogy megkösse a CO2-t. De ez megtörténik enélkül is, ha a CO2-t Ca2+ iont tartalmaz vízbe áramoltatjuk. (Ez általános iskolai kísérlet.) Akkor most WTF?
  • fszrtkvltzttni #8
    De azt biztos nem tudod, hogy a metán a légkörben oxidálódik, és a nettó 8.4 év felezési idővel eltűnik. link Így már teljesen más a leányzó fekvése ugye? Mert ebből egy állandó metán koncentráció fog adódni, ráadásul baj esetén ezt rövid idő alatt meg tudjuk változtatni. Most már érted miért a széndioxid a legfontosabb?
  • qrd0xQSt2rdvnu #7
    A globális felmelegedés mindenképp visszafordul idővel, csak az a kérdés, hogy mi kibírjuk-e addig.
  • syn7h37ic #6
    Rengeteg haszonállat van a földön, ha idevesszük a szárnyasokat is a sertések és marhák mellé, akkor egyedszámban több, mint az egész emberiség együtt. Ez azért jelentős. Természetesen valóban fontos, hogy csökkentsünk bármilyen szennyezőanyag kibocsájtást. Csak valahogy mindig a CO2-nél leragadunk, pedig ez csak egy a sokból.
    A globális felmelegedést már csak nukleáris téllel tudjuk megállítani.
  • NovaTerra #5
    Olajkutaknál folyamatosan égetik a metánt. Szóval kerül elég a levegőbe.
    Szibériában, ahol rengeteg van a földben, elvileg, ha nagy felmelegedés jönne és megolvadna vagy inkább felengedne jobban a megfagyott föld, akkor sok millió köbméter kerülne a levegőbe.