Gyurkity Péter

Többet költünk IT-re 2013-ban

Bár a kormányzati megszorítások és a válság miatt csökkenő költekezési vágy jelentős mértékben lassítja az IT-kiadások növekedését, jövőre a vállalatok globális szinten mégis többet költenek majd a területre. A vezetést itt is az ázsiai régió veszi át, ám az onnan érkező cégek a többi kontinensen is nagyobb igényeket támasztanak majd a friss munkaerő iránt, így az elkövetkező években fokozatosan kikecmereghetünk a mocsárból. A jövő kulcsa egyértelműen a felhő-szolgáltatások és a mobil platformok terjedésében rejlik, ám komoly hibákat még a terület óriásai is képesek elkövetni.

A Gartner két friss előrejelzése közül az egyikben a globális kiadások trendjét, a másikban pedig az ázsiai és csendes-óceáni régió adatait és kilátásait vázolják fel. Az anyagokból kiderül, hogy 2013-ban mindkét viszonylatban növekedésre számíthatunk, ám míg ez világszerte alig 2,5 százalék lesz, az ázsiai piacokon háromszor gyorsabban növekednek majd a kiadások. Bár a megszorítások és a válság maga spórolásra készteti a nagyobb szereplőket, az IT kezd elválni a hagyományos területektől, mivel az itt elköltött pénzek hosszabb távon pozitívumokat szülnek.

A globális kiadások a piackutató cég szerint jövőre 2,679 billió dollárt tesznek majd ki a vállalat szférában, ami alig 2,5 százalékos növekedést jelent az idei szinthez képest. Ez gyászos eredménynek számít a területen belül, bár azt érdemes megjegyezni, hogy a válság nyilván nem kedvez a folyamatnak. A 2016-ig terjedő időszakban a bankszektor, a kommunikációra, médiára és szolgáltatásokra fókuszáló cégek, valamint a gyártói feladatokat ellátó vállalatok kínálják majd a legtöbb lehetőséget a további növekedésre, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy Észak-Amerikában és Európában elkerüljék a nagyobb financiális katasztrófát. Mivel a vállalati szektor szereplői már az elmúlt években sokat lefaragtak a kiadásokból, itt már nagyon nem tudnak spórolni, a 2013-tól induló (remélt) megújulás pedig átlendíthet minket a mélyponton.


A gyorsabb és kényelmesen igénybe vehető internetelérések, valamint a közösségi és videószolgáltatások iránti igények növekedése megadhatja a kellő alapot a fokozott növekedés beindulásához, ám ez nem segít majd a kormányzati szférán, amely idén 2 százalékkal csökkentette az IT-kiadásokat. A visszaszorulás itt jövőre is folytatódni fog, bár a szakértők szerint lassan kirajzolódik az új trend, miszerint az IT elválik a hagyományos területektől, az itt kierőszakolt megszorításokat felváltja a további (jól átgondolt) költekezés, mivel az információs technológiára fordított összegek a hatékonyság növelése és az új technológiák megjelenése révén egyértelműen kedvezően hatnak a jövőbeni teljesítményre. A spórolás helyett tehát a kormányok egyre inkább hajlandóak többet költeni a területre, komoly pozitívumokat remélve ettől.

Az ázsiai és csendes-óceáni régió egyértelműen magára vállalja a vezető szerepet az IT-szegmensen belül, hiszen esetükben (immár nemcsak a vállalatokat, hanem a fogyasztókat is beleszámítva) idén 7,6, jövőre pedig csaknem 8 százalékos lesz a növekedés. Mind az öt nagyobb kategória kellemes adatokat tud felmutatni, az eszközök mellett ugyanis az adatközpontok, a szolgáltatások, a szoftverek, valamint a telekommunikáció esetében is 5-12 százalék között lesz a bővülés. Jövőre még inkább kitűnik majd a régió lendülete, 2014-ben pedig a Gartner szerint már a nagyobb nyugati piacokon is az ázsiai székhelyű vállalatok veszik majd fel a legtöbb új munkaerőt.


A legtöbb szereplő számára a felhő-szolgáltatások jelentik a megújulás lehetőségét, itt ugyanis a megoldások 90 százaléka még mindig előfizetéses rendszerben működik, a fejlesztés gyümölcseit pedig még csak most kezdik learatni. A mobil szféra és a közösségi platformok szintén erre támaszkodnak, itt pedig nemcsak a fogyasztók, de a vállalatok is egyre nagyobb igényeket támasztanak majd az új megoldások iránt. Két éven belül az iPad elterjedtsége a vállalati szegmensen belül meghaladhatja a Blackberry adatait, az évtized közepére pedig a mobil munkaerő kétharmada rendelkezik majd valamilyen okostelefonnal - 2018-ra ugyanezt az arányt érhetjük el a tábláknál és hibrid megoldásoknál is.

Jól mutatja a népszerűség növekedését, hogy a korai indulónak számító Dropbox immár több mint 100 millió regisztrált felhasználóra támaszkodik, akik naponta 1 milliárd fájlt tárolnak el a rendszerben. Idén májusban ez a szám még 50 millió, egy évvel korábban pedig 25 millió volt, vagyis a cég évente megduplázza táborát. Az itt kínálkozó lehetőségeket természetesen a többiek is igyekeznek kihasználni, a Box például a mobil platformok irányában terjeszkedik saját appjaival, elsősorban az Android népszerűségére apellálva, míg a később bekapcsolódó nagyok egyre több figyelmet fordítanak az üzleti szféra szereplőire.

A Microsoft a maga részéről a SkyDrive szolgáltatást bővítette ki a Selective Sync, illetve az Easier Sharing funkcióval. Előbbi segítségével fájlszinten jelölhetjük ki a szinkronizálásra szánt anyagokat, utóbbi révén pedig a megosztás opció megjelenik a jobb gombra előbukkanó menüben is, tovább egyszerűsítve a folyamatot. A Windows mellett a Windows Phone 7.5 és az Android is rögtön részesült a frissítésből, a cég pedig hozzátette, hogy a felhasznált tárhely az elmúlt 6 hónapban megduplázódott. A céges felhasználóknak kedvez, hogy a Windows 8 mellett a SharePoint és az Office 2013 esetében is megvalósult a platform integrációja, ami nyilván szintén a további gyors növekedést hivatott elősegíteni.


Természetesen malőrökre is van bőven példa, mégpedig éppen az igazán nagyok részéről. A Google éppen a két legaktívabb területet vonta össze legújabb lépésével, hiszen az új Nexus tábla és okostelefon saját, Google Play névre hallgató szolgáltatásán keresztül vált elérhetővé a felhasználók számára. A megjelenés napján azonban még a hivatalos kezdeti időpont előtt kifogytak a Nexus 4 telefonokból, így sokan lemaradtak a készülékről. A vásárlást hibaüzenetek nehezítették, több megrendelést kénytelenek voltak utólag törölni, az oldalon található állapotjelző pedig teljesen megbízhatatlannak bizonyult, oda-vissza váltogatva az elérhető/nem elérhető státuszt. Az eset természetesen a mémalkotókat is megihlette, az alábbi kép egy jellemző példa a sok közül.


Mások a szintén most debütáló Xbox Music szolgáltatással elégedetlenek, amitől oly sokat vártak. A Zune platformot lecserélő fejlesztésnek az első napokban gondjai támadtak az egyéni listák és a zeneszámok szinkronizálásával, a korábban eltárolt zenei tartalmak felismerésével és a központi gyűjteményben található példányokkal történő összepárosításával.

Ezen malőrök arra hívják fel a figyelmet, hogy még az új területeken gyorsan terjeszkedő legnagyobbaknak is van mit javítaniuk, és bár a további növekedés szinte biztosnak látszik, a szereplők számára nagyon nem mindegy, hogy ki tudja megőrizni az eddig kiharcolt pozíciókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #2
    Én felhőre szeretnék már költeni.
  • wraithLord #1
    Én biztos többet költök, mert idén eladtam az egyik gépemet, jövőre viszont nem fogok gépet eladni, sőt lehet, hogy veszek SSD-t és memóriát. :)