Berta Sándor

Hajlítható kijelzők sorozatgyártására készül a Samsung

A dél-koreai óriáscég mindenképpen szeretne lépéselőnybe kerülni a vetélytársaival szemben és ebben segítségére lehetnek a hajlítható képernyők. A társaság már számos prototípust bemutatott és a legújabb hírek alapján 2013-ban kezdődhet a sorozatgyártás is.

A The Wall Street Journal információi alapján a Samsung technológiája a jövő év első felében válhat elég kiforrottá a sorozatgyártás elindításához. A vállalat már 2005 novemberében hajlékony LCD-kijelzőt mutatott be és tavaly novemberben olyan hír látott napvilágot, miszerint már az idén jönnek a cég hajlítható mobiljai. 2011 decemberében a Samsung bemutatta a táblagépek jövőjével kapcsolatos koncepcióját, illetve azt, hogy milyen lehetőségek rejlenek az új paneltechnológiában. Idén júliusban pedig az a hír jelent meg, hogy 2014-ben jönnek a gyártó hajlítható képernyői.


Most kiderült, hogy a dél-koreaiak kijelzőrészlegének fejlesztése utolsó szakaszába érkezett. Egy bennfentes úgy nyilatkozott, hogy a technológia már a jövő év első felében kiforrott lehet. A Samsung ugyanakkor nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta az amerikai lapértesülést. Lee Chang-hoon, a kijelzőrészleg alelnöke annyit azért elárult, hogy néhány ügyfél segítségével már tesztelték az első hajlítható képernyőket, amelyeknél OLED technológiát használnak. A kijelzők nem üvegből vannak, hanem műanyagból vagy fémfóliából.


Eközben a vetélytársak sem tétlenkednek, mind az LG, mind a Sony hasonló prototípusokon dolgozik, azonban az ő megoldásaik még közel sem számítanak kiforrottnak. A Sony saját közlése alapján 2002 óta kutatja ezt a területet. Lee Seung-chul, a Shinyoung Securities elemzője úgy vélte, hogy a technológiában hatalmas lehetőségek rejlenek, hiszen nem csak az új formájú mobil készülékek kialakítását teszi lehetővé, hanem biztosítaná a szinte törhetetlen eszközök létrehozását, s ezáltal hozzájárulhatna a gyártási és szervízelési költségek csökkentéséhez. Az már csak apró, de annál fontosabb adalék, hogy emellett a szinte elnyűhetetlen kijelzők miatt kevesebb nyersanyagot kellene felhasználni és ez környezetvédelmi szempontokból sem mindegy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jani Hun #49
    énaztmondom h 3 merev kijelzö öszekötve egy ilyen hajlithatóval 1 kivül 2 belül, szétnyitod és máris meg2xezted a tabod kijelzöét és már mozizhatsz is nőddel:D
  • Vol Jin #48
    "(Azt már nem is tudom értelmezni, hogy egy képernyő technológiához hogy jön egyáltalán az apple, de ez legyen a te gondod.)"

    M2 applefanboy 15, 16 és 17-es hsz-t olvasd, és mindent érteni fogsz.
  • Vol Jin #47
    Az a lényeg, hogy ellent mondhasson. :-)
  • narumon #45
    Biztosan van ilyen, de azért nem kell mindenütt ezt látni. Kis túlzással neked ha valaki valami nem tetszőt ír egy nem apple termékről az már apple fanboy. Ráadásul itt még ez sem állt fent de nem baj azt gondolsz amit akarsz.
  • sanyicks #44
    nem szellemeket látok, hanem fanboyokat. Akiknek minden szar amíg nem lopja el az apple, de ahogy ellopja (és saját forradalmi fejlesztéseként hirdeti) rögtön elengedhetetlenül fontos lesz, és persze rögtön az apple lesz az első benne, még akkor is ha sokadik ;)
  • Szefmester #43
    Magyarázd már el mint egy ovisnak hogy miért kéne hajlítgatni az elektronikát...

    Ha fogsz egy telefont és szétkapod látsz benne pár leválasztható alkatrészt, pl akkumulátor.. ha most fogod az aksit lekapod a kameramodult, a kártyaolvasót, a töltő és headset csatlakozót, plusz a vezérlőiket és kipakold egy külön nyákra akkor azt a második nyákot -nevezzük csak childboardnak- berakod az egyik felébe a készüléknek, és itt jön a csavar, a CPU-t és a többi megmaradt részt tartalmazó mainboardot pedig hagyod ahol volt. Tádááá

    Nem nagy ördöngősség azoknak akik láttak már telefont szétszedve. Ha nem láttál még akkor kapd le a PC-d oldalát -ha van otthon- és lesd meg az alaplapod.. egy csomó cucc merőlegesen áll ki belőle, és láss csodát ezek mind lehúzhatóak, és ha lenne egy flexibilis és hosszú csatlakozód akkor akár külön dobozba is pakolhatnád az összeset.
  • narumon #42
    Jajj ne láss már mindenütt szellemet. Egyszerűen szerinted semmiről nem lehet véleményt mondani mert az fanboyság. (Azt már nem is tudom értelmezni, hogy egy képernyő technológiához hogy jön egyáltalán az apple, de ez legyen a te gondod.)
    Annyit jegyeztem meg, hogy a flippes telefont ÉN SZEMÉLY SZERINT a világ legnagyobb baromságának tartottam már anno is. Ha most egy képernyőből lesz akkor sem lesz SZÁMOMRA okosabb dolog. SŐT még azt is kifejtettem, hogy hol látom értelmét - szívesen vennék egy ilyen vékony mondjuk 100" körüli tévét oldalán diszkréten meghajlítva, hogy tökéletes legyen az élmény még akkor is. Ha ez szerinted fanbojság akkor erősen veled van a probléma. (Nem először!)
  • EnxTheOne #41
    Irtam hogy érintö kijelzös, ott az egész mobil egy kijelzö, csak körbe van pár mm-s káva. Amit irtál a kagylofonok, ott volt a kihajthato kijelzö, meg a másik fele amibe a hardver volt. Ugye mint mondtam ha fogsz egy érintö kijelzös mobilt, és félbe hajtod akkor nem csak a kijelzönek kell hajlákonynak lennie.
    AMiröl te beszélsz ott lenne egy külön kihajthato kijelzö +maga hardver, de az a rész amiben a hardver van az kihasználatlan lenne.
    Egyébként a gumiba jétszd az eszed ne itt te troglodita.
  • sanyicks #40
    nemá az ifanboyok nem látnak benne fantáziát, ki hitte volna. De sebaj, ahogy az apple lenyúlja, ő lesz az első aki ezt a forradalmi technológiát használja (akkor is ha lenyúlta, ugyanis az apple mindig visszamenőleges hatállyal az első) :D
  • Vol Jin #39
    Te érted a különbséget a kettő és az egy között?

    Meg ugye azt is érted, ha egy 110 centis tévét négy 55 centisből raknának össze, akkor lenne egy kereszt a képernyő közepén.

    Na most jön a csavar. Ha két kijelzőből raknának össze egy telefont, akkor egy csík lenne. Ugye sejted, hogy az is zavaró lenne.

    Tádám (dobok, fanfárok) Ha hajlítható a kijelző, akkor nincs csík.

    Jelezd nyugodtan, ha valamit nem értettél.