Alex

1 milliárd dollárt fektet mobiltelefon-szenzorok gyártásába a Sony

A Sony 80 milliárd yent, azaz átszámítva kb. egy milliárd dollárt költ a következő generációs CMOS szenzorok gyártásának bővítésére.

Ezt a hatalmas összeggel Nagaszakiban lévő gyáruk modernizálására és a háttérvilágításos CMOS (BSI) chipek előállításának megkezdésére fordítják. (A BSI technológiát használó szenzorok kis méretük ellenére gyenge fényben is jó eredményt nyújtanak.) Az üzem kapacitása jövő szeptemberre havi 60 000 waferre nő. Kiadott sajtóközleményük indoklásként az okostelefonok és tábla PC-k iránti gyorsan növekvő keresletet említi, és vezető szerepük megőrzését a CMOS szenzorok szegmensében.


A Sony befektetése az új vezérigazgató, Kazuo Hirai idén nyilvánosságra hozott stratégiájának része, melynek keretében három fő pillér alkotja majd a japán társaság gerincét, a digitális képfeldolgozás, a játék- és a mobil piac. Mivel a társaság masszívan veszteséges - amiről az erős jen, az atomkatasztrófa miatti áramkimaradások, a tájföldi árvíz és a tévépiac összeomlása egyaránt tehet -, logikus hogy a felfutó területeken kivánnak erős poziciókat kiépíteni. A tokiói cég tavaly már végrehajtott egy 100 milliárd jenes fejlesztést ugyanebben az üzemben, akkor megduplázták a termelésüket.

A lépés újabb szög a kompakt fényképezőgépek koporsójába, hiszen míg a mobiltelefon kamerák fejlesztésébe és gyártásába ömlik a pénz, és erősen felfutóban vannak, addig a fényképezőgépek legalsó szegmense iránti igény megszűnőben van. A mobiltelefonoknál a kameramodul az egyik legfőbb tényező, sok modellnél minden egyéb funkció elé helyezik annak fontosságát (lásd pl. a 41 megapixeles Nokia 808 PureView).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lateralus #14
    Nem, még mindig én vagyok. Nyugodtan visszafekhetsz! :)
  • Sir Ny #13
    Mintha láttam volna mostanában táblázatot arról, hogy melyik cég mennyit költ KF címszó alatt. Talán az IBM, a SONY és a Nokia voltak az első hármak. Ez elképesztő. ( és tényleg az, hogy a fpgyasztói piacból és a nemlétező vásárlói igényekből milyen szintű cégbirodalmak milyen szinten képesek működni )
  • TomecK #12
    OFF:
    Most TARTYOM lett az új megmondógyerek ? Régen jártam már erre.
    OFF
  • cloud.strife #11
    Igen, ja bocs, arra a gondolatra válaszoltam amire te is. :)
  • narumon #10
    Akkor magyarul egyetértettél velem.
  • cloud.strife #9
    Semmi létjogosultsága sincs a kiskompaktoknak, nem is keresnek rajta, nem is veszik.
    Én sajnos elég sokat használom a telefonomat fotózni, mert sajnos teljesen korrekt a napi dolgok megörökítésére és mindig, MINDIG a zsebemben van és AZONNAL használható.
    Ott a hátizsákomban a fél millás SLT gép, akkor veszem elő ha bonyolultabb a szituáció és szebb képet szeretnék, meg kisebb mélységélességet, stb. szóval ha pro kép kell.
    Ha nem lennék fotó, videó buzerátor akkor egy 70-100e körüli kompaktot és egy telefont használnék. Azokban már ott az Exmor chip, jó optika.
  • narumon #8
    "Azért a kompaktoknak még jó ideig lesz létjogosultságuk."

    A számok nem ezt mutatják. Minőségben persze, hogy nagy a szakadék. Csak, hogy akit eddig sem érdekelt annyira a fényképezés az megelégszik a telefon fényképezőjével - nem vesz alsó kategóriás kompaktot. Akit meg érdekelt a fényképezés eddig is az ezután is fejlettebb fényképezőt fog venni, ergo nem vesz alsókategóriás kompaktot. Ezt szépen mutatják az eladási számok is. Pár év és az alsó kategóriás kompakt fényképezők piaca teljesen meghal.
  • Tetsuo #7
    Es te mikor jossz ra arra, hogy egy cegnek nem az a celja, hogy a vilag leghasznosabb termeket allitsa elo, hanem a tobb profitot?
    A Sony mernokei nem tudjak, hogy a megapixelnel van fontosabb? Dehogynem.
    A professzionalis termekekben meg is valositjak azokat.
  • TARTYOM #6
    Mikor jönnek rá, hogy nem a megapixel számtól nem egy kép jó?

    Sima butítűs mint a 43242432DPI-s egér.
  • llax #5
    "Fotós szemmel igyis-úgyis szarok ezek a képek"

    Fotós szemmel igaz... De általános felhasználhatóságukban ettől függetlenül jelentős a különbség. Ha mégis fel kell használni azt a képet, akkor már nem mindegy, hogy egy olcsóbb kompakt is sokkal jobb valós felbontóképességet nyújt egy felső kategóriás telóhoz képest, már jónak mondható fényviszonyok között is. Kevés fény mellett a kompakt simán lemossa a színről a telót. Még úgy is, hogy a kompaktok is harmatosan muzsikálnak rossz fényviszonyok mellett.
    Telók között szerintem igen ritka, ami képes túllépni a 2Mpx-en (természetesen JPEG-re értendő), míg a kompaktok között mára az a ritkább, ami nem képes ezt felülmúlni. Viszont egy 10*15-ös papírképhez azon túl, hogy általában véve jól sikerült a kép, "illik" legalább 2Mpx valós részlet, hogy a valós 300dpi meglegyen.


    "A kiskompaktokra ez nem igaz."

    De egy ultrazoomra igen
    Szinte mindig nálam van, 1-2 méteren belül, ugyanabban a batyuban, amiből a telefonom is csak ritkán kerül át a zsebembe (ált. akkor, ha a batyut az autóban hagyom).