14
 • Lateralus
  #14
  Nem, még mindig én vagyok. Nyugodtan visszafekhetsz! :)
 • Sir Ny
  #13
  Mintha láttam volna mostanában táblázatot arról, hogy melyik cég mennyit költ KF címszó alatt. Talán az IBM, a SONY és a Nokia voltak az első hármak. Ez elképesztő. ( és tényleg az, hogy a fpgyasztói piacból és a nemlétező vásárlói igényekből milyen szintű cégbirodalmak milyen szinten képesek működni )
 • TomecK
  #12
  OFF:
  Most TARTYOM lett az új megmondógyerek ? Régen jártam már erre.
  OFF
 • cloud.strife
  #11
  Igen, ja bocs, arra a gondolatra válaszoltam amire te is. :)
 • narumon
  #10
  Akkor magyarul egyetértettél velem.
 • cloud.strife
  #9
  Semmi létjogosultsága sincs a kiskompaktoknak, nem is keresnek rajta, nem is veszik.
  Én sajnos elég sokat használom a telefonomat fotózni, mert sajnos teljesen korrekt a napi dolgok megörökítésére és mindig, MINDIG a zsebemben van és AZONNAL használható.
  Ott a hátizsákomban a fél millás SLT gép, akkor veszem elő ha bonyolultabb a szituáció és szebb képet szeretnék, meg kisebb mélységélességet, stb. szóval ha pro kép kell.
  Ha nem lennék fotó, videó buzerátor akkor egy 70-100e körüli kompaktot és egy telefont használnék. Azokban már ott az Exmor chip, jó optika.
 • narumon
  #8
  "Azért a kompaktoknak még jó ideig lesz létjogosultságuk."

  A számok nem ezt mutatják. Minőségben persze, hogy nagy a szakadék. Csak, hogy akit eddig sem érdekelt annyira a fényképezés az megelégszik a telefon fényképezőjével - nem vesz alsó kategóriás kompaktot. Akit meg érdekelt a fényképezés eddig is az ezután is fejlettebb fényképezőt fog venni, ergo nem vesz alsókategóriás kompaktot. Ezt szépen mutatják az eladási számok is. Pár év és az alsó kategóriás kompakt fényképezők piaca teljesen meghal.
 • Tetsuo
  #7
  Es te mikor jossz ra arra, hogy egy cegnek nem az a celja, hogy a vilag leghasznosabb termeket allitsa elo, hanem a tobb profitot?
  A Sony mernokei nem tudjak, hogy a megapixelnel van fontosabb? Dehogynem.
  A professzionalis termekekben meg is valositjak azokat.
 • TARTYOM
  #6
  Mikor jönnek rá, hogy nem a megapixel számtól nem egy kép jó?

  Sima butítűs mint a 43242432DPI-s egér.
 • llax
  #5
  "Fotós szemmel igyis-úgyis szarok ezek a képek"

  Fotós szemmel igaz... De általános felhasználhatóságukban ettől függetlenül jelentős a különbség. Ha mégis fel kell használni azt a képet, akkor már nem mindegy, hogy egy olcsóbb kompakt is sokkal jobb valós felbontóképességet nyújt egy felső kategóriás telóhoz képest, már jónak mondható fényviszonyok között is. Kevés fény mellett a kompakt simán lemossa a színről a telót. Még úgy is, hogy a kompaktok is harmatosan muzsikálnak rossz fényviszonyok mellett.
  Telók között szerintem igen ritka, ami képes túllépni a 2Mpx-en (természetesen JPEG-re értendő), míg a kompaktok között mára az a ritkább, ami nem képes ezt felülmúlni. Viszont egy 10*15-ös papírképhez azon túl, hogy általában véve jól sikerült a kép, "illik" legalább 2Mpx valós részlet, hogy a valós 300dpi meglegyen.


  "A kiskompaktokra ez nem igaz."

  De egy ultrazoomra igen
  Szinte mindig nálam van, 1-2 méteren belül, ugyanabban a batyuban, amiből a telefonom is csak ritkán kerül át a zsebembe (ált. akkor, ha a batyut az autóban hagyom).
 • Cat #4
  Azt felejted el, hogy a képminőség csak egy dolog, főleg a legalsó szegmensben. Fotós szemmel igyis-úgyis szarok ezek a képek, de 99%-uk úgyse kerül soha kinyomtatásra. Ráadásul telónál egy kattal felrakhatod a webre vagy elküldheted levélben, és garantáltan mindig nálad van. A kiskompaktokra ez nem igaz.
 • llax
  #3
  A hír utolsó bekezdése kicsit érdekes...
  Azért a kompaktoknak még jó ideig lesz létjogosultságuk. Az 1/8" -os érzékelőkkel kell több év, mire elérik a jelenlegi kompaktok 1/2" körüli méretű érzékelőinek a minőségét, az optikáról ne is beszéljünk... 16x akkora felülettel nem könnyű versenyre kelni, ráadásul ott is csorognak már a BSI CMOS érzékelős gépek.
  Az én meglátásom szerint egy csúcsteló és egy 30-40kFt-os (még CCD-s) kompakt között cca. akkora a szakadék, mint az említett kompakt kategória és egy min. DX-es DSLR között...
 • halgatyó
  #2
  Ha javasolhatnék valamit nekik, akkor az éjjellátó készülékek gyártását javasolnám, nyomatékosan! Főleg az éjjeli autóvezetést megkönnyítő és biztonságosabbá tevő, a szembejövő autó vakítását kivédő, stb. készülékekre lenne igen nagy szükség.
 • halgatyó
  #1
  Hiába tesznek bele 40 megapixeles chipet, ha az optika szar! Csak egy elsötétedett, mákos-hangyás felvételt fogunk kapni. Mint az én mobilomon, pedig az még 12 mm vastag.
  Egy 6 mm vastag mobiltelefonba nem is lehet jó optikát belepakolni.