Gyurkity Péter

Nem tudjuk mivel leváltani jelszavainkat

A legújabb jelszólopási esetek fényében többen az eddig széles körben használt jelszavak teljes leváltása mellett érvelnek, ezen érvekből azonban mintha hiányozna a megfelelő alternatíva, amely a biztonság mellett a megszokott kényelmet nyújtaná a felhasználóknak és vállalatoknak egyaránt. A LinkedIn és a Last.fm által tárolt jelszavak eltulajdonítása mindazonáltal arra hívja fel a figyelmet, hogy valamivel mindenképpen ki kell egészíteni a jól megszokott belépőneveket és jelszavakat, ellenkező esetben számos hasonló, nagyon is kényelmetlen és egyben veszélyes (sikeres) manőverre számíthatunk a személyes adatainkra utazó csoportok részéről.

Az IT-híreket napi szinten követők jól emlékeznek arra, hogy a tavalyi évet szinte végig uralta a Sony szolgáltatásaival kapcsolatos biztonsági botrányok sora, amely több millió név és jelszó kiszivárgásával indult. A többször megismétlődő támadásokat az óriáscég csak késve észlelte, azt követően pedig - minden határozott ellenlépés és intézkedés ellenére - az elhárítás terén sem arattak sikereket, ami tovább ingerelte a felhasználókat. Könnyen előfordulhat, hogy most valami hasonlóra kerül sor, bár ezúttal nem egy céget érint a kényelmetlen fejlemény.

Az üzleti jellegű közösségi portálként üzemelő LinkedIn 6,5 millió felhasználó belépési adatait vesztette el, miután (vélhetően orosz) hackerek támadást intéztek az oldal ellen, az eset több százezer magyart érinthet. A június első napjaiban végrehajtott akciót követően számos jelszó egy orosz fórumon bukkant fel, ezek egyik fele az eredeti SHA-1 hash formájában, míg a másik már a visszafejtett, mindenki által olvasható változatban. A portál rögtön reagált, igyekeztek minél több információt közzétenni, a fontos részleteket azonban visszatartották, biztonsági okokra hivatkozva. Megtudhattuk viszont, hogy az adatbázisban kizárólag az említett SHA-1 hash eljárást alkalmazták, ami nem nevezhető túl biztonságosnak, hiszen egy adott szöveget mindig ugyanazon kóddá alakít át, ami rögtön támadási felületet jelent a másik oldalnak. Az oldalt hamarosan további kritika érte, amiért mindvégig elmulasztották fokozni a biztonsági szintet. Példaként említették a salt funkciót, amely egy véletlenszerűen generált kombinációval egészíti ki a hash kódot, ezzel megnehezítve azok visszafejtését.

Bár a hivatalos blogon kifejtették, hogy tudomásuk szerint a lopással egyetlen felhasználói fiók sem került illetéktelen kezekbe (a kiszivárgott belépési adatokat gyorsan le is tiltották, ezt megakadályozandó), más források arról számoltak be, hogy a támadók máris levelek tömeges továbbítására használják a kompromittálódott fiókokat, amelyekben látszólag saját jelszavuk frissítésére kérik a kiszemelt tagokat, valójában azonban káros szoftvert tartalmazó weboldalakra irányítják át őket, ahogy azt az ilyen adathalász és spam üzeneteknél megszokhattuk. Időközben arról is olvashattunk, hogy az akció valószínűleg magyar felhasználókat is érintett, így mindenkinek érdemes megváltoztatnia az eddig használt jelszavait.

A szintén népszerű Last.fm portált hasonló támadás érte, szinte a fenti esettel egy időben. Itt az illetékesek nem árulták el, hogy mennyi felhasználót érinthet az ügy, mint ahogy arról sem beszéltek, hogy a teljes tagság mekkora hányadát sodorták veszélybe az elkövetők. Egyelőre tovább vizsgálódnak, a regisztrált tagokat kérik fel a jelszavak módosítására, vagyis a maguk részéről valószínűleg nem terveznek ilyen központi lépést. Nem sokkal korábban az eHarmony társkereső oldal került hasonló helyzetbe, ami felveti annak lehetőségét, hogy egy jól megtervezett, összehangolt támadássorozatról van szó, amelynek még nem értünk a végére.

A hagyományos jelszavak sebezhetősége, valamint ezzel egy időben a felhasználók hanyagsága láttán egyre többen szólalnak fel az alternatív technológiák és eljárások alkalmazása mellett. Szerintük már nem elégséges a bonyolult és hosszú, szinte megjegyezhetetlen kifejezések kiválasztása, hiszen itt elsősorban az okozza a gondokat, hogy az átlagfelhasználó túlságosan sok oldalon van jelen személyes adataival, így a mindennapokban ezen jelszavak számát és bonyolultságát a legtöbben eleve korlátozzák.


Míg mi csak annyit mondunk, hogy "kösd össze az orrukat", addig feltörésnél ezen összekötettés kitalálása elképesztő mennyiségű variációs lehetőséget jelent

Első körben természetesen az ezen adatokat tároló vállalatok és internetes oldalak részéről kell megtörténnie bizonyos lépéseknek, hiszen a védelmet mindenképpen fokozni kell. Nem szabad egyetlen kriptográfiai eljárásra támaszkodniuk, a kiegészítő megoldások elhanyagolásával (lásd a LinkedIn gyakorlatát), illetve be kell szerezniük olyan szoftvereket, amelyek még időben figyelmeztetnek a folyamatban lévő támadásokra és végig figyelik a hálózaton zajló eseményeket (Tipping Point, ArcSight, stb.)

Felmerül az egyetlen központi beléptetés alkalmazása, amelyre már bőven van példa, elég ha csak arra gondolunk, hogy hány különböző portálon tudunk elérni bizonyos funkciókat a jól megszokott Facebook jelszavunkkal. Egyre több internetes oldalon jelenik meg az egyszerű belépést biztosító űrlap, ám ez szintén növeli a támadások veszélyét, hiszen az említett központi elem kompromittálásával szinte minden borul - és jól tudjuk, hogy a Facebook maga sem sebezhetetlen, sőt. Nem támaszkodhatunk tehát egyetlen központi rendszerre sem, mivel az adatlopásban érdekelt oldal nyilván ezen rendszert veszi majd hamarosan kezelésbe.

További lehetőség az úgynevezett tokenek használata, vagyis egy másodlagos beléptető funkció, amely a megszokott jelszavak kiegészítéseként működik, azokkal együtt teszi lehetővé a biztonságos beléptetést. Itt viszont az általunk rendszeresen látogatott oldalak nagy száma okoz gondot, hiszen nem hordozhatunk magunknál több száz tokent, vagyis a kényelmet áldoznánk fel a valamivel nagyobb biztonságért. Ésszerűnek tűnik tehát a mobiltelefonok bevonása, például SMS üzenetek küldése révén, amely a belépés megerősítéseként szolgálna, ahogy az jelenleg például a netbanki szolgáltatásoknál történik. Itt azonban a hordozható készülék esetleges elvesztése okozhat komoly gondokat, arról nem is beszélve, hogy jóval több helyen kellene kötelező jelleggel megadnunk saját telefonszámunkat, ami szintén nem túl biztató.


A számokból, betűkből, kiterjesztett ABC-ből és egy érintőképernyőn való húzogatásból álló belépés variációinak száma

A Microsoft a maga részéről érdekes megoldással kísérletezik, ahogy arról korábban mi is írtunk. A felhasználók nagy többsége az NT-alapú Windows operációs rendszerek elterjedésével volt kénytelen megbarátkozni a jelszavas beléptetéssel, ezt azóta meg is szoktuk, a Windows 8 azonban újfajta módon közelíti meg a problémát. A hagyományos jelszavak begépelése mellett ugyanis lehetőségünk lesz egy adott kép kiválasztására, amelyen az érintőképernyő révén bizonyos mozdulatokat végezhetünk - ezek összessége, sorozata teszi számunkra lehetővé a gyors és kényelmes belépést (már amennyiben helyesen emlékeztünk a mozdulatokra). Azt még nem tudjuk megjósolni, hogy a Picture Password mennyire lesz népszerű a felhasználók körében, de mindenképpen életképes alternatívaként merül fel, különösen ha a fent említett egyéb eljárásokkal járó gondokat vesszük figyelembe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torreadorz #47
    Figyelj, vissz az alapokig:
    Az ideális az lenne ha a felhasználó a különbőző rendszerekhez eltérő usernevet és jelszót használna. De mivel az átlagember nem tud 8-10 jelszót fejben tárolni ez nem lehetséges. Erre jöttél te a hashes mókáddal, ami nem rossz csak az viszont 100% garantálja hogy egyet sem fog a user megjegyezni.

    Tehát a hash mellé kell egy alkalmazás ami tárolja a hasheket meg foglalkozik az oldalakkal amik kérik a jelszót. Innentől kezdve viszont nincs sok teteje, mert ez a felhasználónév/jelszó párossal is megoldható csak kell egy app ami mind a 8-10 jelszavad tárolja és akkor a usernek nem kell fejben tartania. Technikai szempontból tökmindegy hogy 8-10 hash-t tárol az alkalmazás vagy 8-10 jelszót.

    Ami viszont hátrány hogy mind az alkalmazásnak mind a jelszó/hash adatbázisnak ott kell lennie azon a gépen amit használsz. Na most ha ez egy munkahelyi gép, ha a szomszéd gépe, ha egy internetkávéző stb stb akkor ez nem lesz rajta, sőt valószinüleg jogosultságod sem lesz telepíteni. A jelszó esetén legalább van esélyed azzal belépni, hash esetén bukó.

    Persze feltöltheted a felhőbe az egészet titkositva, ami azért nagyon jó megoldás mert az átlagusernek miután legeneráltad az 1024 bites hasht, utánna ő az egészet le fogja titkositani a "julcsi" jelszóval mert ez a lánya neve és felnyomja a felhőbe. Ezután a kedves hackernek nem lesz más dolga mint feltörni a felhőt, ellopni ezt az adatot és mindjárt meglesz az összes szolgáltatóhoz a hozzáférése, mert a "julcsi" jelszóval titkositott 1024 bites hasheket viszonylag könnyen vissza fogja fejteni...
  • coolpet #46
    Torreadorz #38-as kommentjere szantam, nemtudom miert magamnak kuldte :)
  • coolpet #45
    minek talaltak fel a pendriveot? vagy a cloudot? neked 1 jelszo kell, amivel unlockolod a hashokat, ami meg mindig semmitmondo, ha veletlenul vissza is lenne fejtve.

    Azonkivul mint mondtam, tarolva lenne milyen oldalhoz tartozik a hash, tehat ugyanazzal a generalt hashhal masik oldalon nem engedne bejelentkezni.
    Az usernev hianya sem problema, mert a regisztracio pont azert van, hogy hozzacsatolja a letrehozando profilodhoz a hasht, es ha az adatbazisban mar van egy ilyen, akkor termeszetesen nem engedi. Vagy generalhat akar az oldal is..

    Es itt most a fontosabb kritikus tartalmak vedelmerol van szo, nempedig az sg forum belepodrol, vagy a facebookodrol... Azokra meg fordit annyi figyelmet az ember, hogy olyan megoldast valaszt hogy hozzaferjen, vagy ne lepjen be netkavezobol a titkositott munkahelyi adatbazisaba...
  • Komolytalan #44
    Nem kell tudnia, mert először végigpróbálja az 1-2 karakteres jelszavakat, majd az 1 szóból álló összetételeket, utána a 3-4 karakteres jelszavakat, majd a 2 szóból álló összetételeket, és így tovább.
  • Komolytalan #43
    Kuglinak nem kell mindig hinni, meg a playboy felméréseknek se (950K szó angolban - egy lóf.szt). De ha volna is annyi, akkor se az számít, hanem az, hogy te ebből mennyit ismersz, mivel amit nem ismersz, az számodra csak random karaktersorozat.

    Javaslom tanulmányozásra inkább ezt:
    Szókincsméretek összehasolítása

    - Az átlagember aktív szókincse (élő-aktív és szunnyadó-aktív): 3-5000
    - középszintnek megfelelő szókincs: 3500-3900.
    - A 20 kötetes Oxford English Dictionary - ma is használt szavak: 171476

    Szóval az az 1 millió az erősen felül becsült valami. 4 szóból 4000 szavas szókincset feltételezve 256000000000000 variáció jön ki, ami nagyságrendileg megfelel egy 8 karakteres, kis-nagybetű-szám véletlenszerű jelszónak. Ami persze nem szar, de legyünk vele tisztában, hogy ami értelmes, az pont ennyivel rosszabb a randomnál. 2 random karakter kb 1 értelmes szónak felel meg (62x62~4000).
  • Shiny Copperpot #42
    *"és te ezt tudod": mármint a támadó tudja előre, hogy négy angol szóból áll a passphrase.
  • Shiny Copperpot #41
    Nem feltétlenül. Ha arra gondolsz, hogy mondjuk 4 angol szó van, mint a képen, és te ezt tudod, akkor is 1 000 000 000 000 000 000 000 000 szókombináció lehetséges. (Az angol szavak száma 1-2 millió között van, és tudjuk hogy 4 szó van. Első google találat: http://www.stop.hu/tudomany/hany-szo-van-az-angol-nyelvben/485853/ )
    Ha beleveszed a magyar szavakat, és mondjuk megkülönbözteted a kis- és a nagybetűket, akkor már egész tekintélyes mennyiségű kombinációt kell a szótárba gyömöszölni, és az egész egy méretes brute force törésbe megy át.
  • DeviloftheHell #40
    eleve nem tárolhatnának semmi titkositatlanul. ugyanezt csinálják a bankártya adatokkal azt azért lopják sorban öket. inkopetens idiota szolgáltatok...
  • torreadorz #39
    De ugye tudod ez csak addig müködik amig egy gépet használsz.

    Mert ha nem akkor minden gépre fel kell tenned az appot, mellé a hash adatbázist, tehát ezt mind vinned kell magaddal mindig mert ha pl. a haverodnál vagy és meg akarod nézni az fb-d akkor nem fogod fejből vágni az 1024 bites hash kódot. Munkahelyeden dettó, iskolában detto. Okostelefonról nem beszélve ahol vagy van ilyen app vagy nincs. Linux/Windows detto.

    Szóval ehhez smartcard kéne ami meg nem véletlenül nem terjedt el.

    Ezen felül meg ha hash ütközés van, ami azért előfordulhat akkor máris be tudsz lépni más accjával.
  • coolpet #38
    generalsz egy 1024 bites hash kodot pl a progival.
    igy nez ki: hg$Ghg34G$%^&5@Hfg67@#6@B%!#6523b68 (csak elnagyolt pelda)
    ezt beilleszted regisztraciokor az oldalra e ezzel parositja ossze a profilod.
    a progiban meg letarolod, hogy ez a hash a facebookhoz van. Egy masik hash meg az sg-hez. stb.
    A bongeszok fel lennenek keszitve arra hogy tudjanak bizonyos secure protocollon keresztul kommunikalni az app-al amiben a hashokat tartod.
    az app-ban meg ossze van parositva az oldal azonosito, hitelesitett cucca, es igy a weboldalra navigalva csak egy belepes gomb var a tobbi automata. Vagy alapbol beloggol.
    A progi adatbazisa vedve lenne egy masterpasswordal, igy ha el is lopjak az adatbasisat, cseszhetik az amugyis semmitmondo hashok is kodolva vannak a tobbi adattal egyutt.

    Ez mar mukodik, kulonbozo jelszo manager progikban, csak ott usernev es jelszo parost tarol kodolva es van auto login, de neha eleg bena vagy nem is mukodik.