MTI

Kielégítetlen az e-könyvek iránti igény

Miközben az e-könyvek megjelenítésére alkalmas eszközök piaca megnőtt, a fogyasztói igényeket kiszolgáló, legálisan elérhető tartalmakat kínáló "tartalomboltok" nagy késésben vannak - hangzott el azon a szakmai beszélgetésen, amelyet a hazai e-könyv piacról tartottak a 83. Ünnepi Könyvhét zárónapján.

A rendezvény házigazdája, Salamon Eszter, a Szerep Művészeti Alapítvány képviselője elmondta: a szakmai programot indokolja, hogy Nyugat-Európában az e-könyvpiacok jelentős növekedésnek indultak az elmúlt évben, Németországban például 100 százalékkal növekedett az e-könyvforgalom, a kötetek fele pedig megjelenik hagyományos és e-formátumban is.

Farkas István, az ekonyvolvaso.blog.hu szerkesztője rámutatott, hogy Magyarországon 2008 óta lehet kapni könyvolvasókat. Szerinte az eltelt évek során tízezernél is többet értékesíthettek belőlük, a piachoz ugyanakkor hozzá kell számolni a tableteket, a számítógépeket és az okostelefonokat is. A szerkesztő szerint a növekedést gátolja a kevés "premiercím", illetve az, hogy a legtöbb tartalom még mindig az illegális szférából szerezhető be. Mint fogalmazott: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a "kemény" másolásvédelem gátolja a növekedést, ugyanakkor az e-könyvek árának alakulása meghatározó lesz a piac jövőjét tekintve.


Elektronikus könyv már számtalan kütyüvel olvasható

Miyazaki Jun, a science fiction művekkel foglalkozó SF Portál főszerkesztője úgy vélte, hogy nem létezik hatékony eszköz a kalózkodás visszaszorítására, hiszen 24 óra alatt a dollármilliókból kifejlesztett másolásvédelmi rendszereket is fel lehet törni. "A kemény másolásvédelem viszont idegesítő a felhasználó számára" - vélekedett a főszerkesztő, megemlítve, hogy az olvasót bosszanthatja az, hogy nem tudja átrakni a megvásárolt tartalmat az olvasójáról például a számítógépére. Szerinte az olvasókkal kell megértetni, hogy az e-tartalom is érték, a piac túlélése múlik azon, hogy fizet-e a felhasznált tartalomért.

Séllei Aranka, a Digitalbooks kereskedelmi vezetője rámutatott, az árkérdés az egyik legfontosabb probléma ma az e-könyvek piacán, szerinte a tartalomnak kellene meghatároznia a termék árát. Séllei úgy vélte, el kellene érni, hogy az e-könyvek ugyanúgy az öt százalékos általános forgalmi adó hatálya alá essenek, mint például a hangoskönyvek. Ehhez szerinte a kiadók összefogására és közös fellépésére van szükség. Kiemelte, a tapasztalataik azt mutatják, hogy rendkívül sok illegális tartalmat használnak a fogyasztók.

Bakos Péter, az újonnan alakult Ad Astra Kiadó vezetője arról beszélt, hogy a kiadók bizalmatlanok e-kiadást illetően. Mint fogalmazott, eddig öt könyvet - ebből hármat e-formátumban - jelentettek meg, de a kalózverziók már felbukkantak a neten. Igaz, nem az e-könyvet másolták le, hanem valaki beszkennelte a papíralapú kötetet - tette hozzá. Kereszty András, a www.ahonapkonyve.hu alapítója közös fellépésre buzdított, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy mivel az áfakérdést az Európai Unió szabályozza, ezért először Brüsszelt kellene meggyőzni arról, hogy e-könyvekre is alkalmazni lehessen a kedvezményes adózást.

Moldován István, az Országos Széchényi Könyvtár e-könyvtári szolgáltatások osztályának vezetője arról beszélt, hogy az intézményben már 10-15 éve azon dolgoznak, hogy a könyvtárban fellelhető szövegek elérhetőek legyenek az interneten is - szerinte ez a tevékenység alapozta meg a hazai e-könyvpiacot. Megjegyezte, míg a kiadók a mában és a holnapban gondolkoznak, ők a "holnaputánban", ezért nemcsak köteteket digitalizálnak, hanem az e-könyvek utáni kötelespéldányokat is beszerzik-őrzik. Rámutatott, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban már működik az e-könyvkölcsönzés, szerinte célszerű lenne ezt Magyarországon is elindítani. "Ez nem vesz el piacot" - jegyezte meg, hozzátéve, az e-könyvkölcsönzés inkább népszerűsítheti a formátumot.

Az E-Könyv Magyarország Kft. egyik ügyvezetője, Weiler Péter arról számolt be, hogy a Shopline és a Líra Zrt. közös vállalkozásának első két éve "vízválasztónak" tekinthető: "sokat tanultunk, sokat hibáztunk és persze sokat invesztáltunk" - jegyezte meg. Bejelentette: már működik az ekonyv.hu webáruház, amely mintegy 1300 címet kínál a vásárlóknak.

Csordás Attila ügyvezető az ekonyv.hu-t ismertetve elmondta: Amerikában már teljes könyvpiac közel egyharmadát az e-könyvek forgalma adja, míg a magyar szegmens még az egy százalékot sem éri el. Az új webáruházról megjegyezte, az itt kapható tartalmak valamennyi fontos fájlformátumban elérhetőek, így a Kindle-olvasókon is olvashatók. Megjegyezte, hogy igyekeznek naprakész kínálattal előállni: a könyvheti termésből például a Szép versek vagy Spiró György Magtár című kötete is elérhető már e-formátumban. Az ügyvezető kitért arra is, hogy a kiadókat segíti az, hogy "valós időben" követhetik, milyen ütemben vásárolnak köteteikből az olvasók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szartúriusz #12
    Én nem akartam kiírni az SLP-t, de ha már ... Pont ők nem! fantasy az inkább a Dreamland területe. Az SLP eléggé vegyes szerencsére. Ezen kívül van csapat a vámpíros és romantikus izékre stb ... Persze az SLP-n is vannak az általad említett könyvek, de ezek mennyisége elenyésző a többihez képest. Nyilván, mostanában ezek a népszerű stílusok ... A szépirodalom már senkit sem érdekel, mivel az a fajta életfilozófia, ami a megértésükhöz kell, egyre inkább háttérbe szorul. ez nem is volna baj, ha ez valamiféle fejlődést jelentene, de inkább csak retardálódunk lassan.
  • QuippeR #11
    elég szomorú, de akkor meg érdekes, hogy állítólag ezek fizetése teszi ki a könyv árának egy jelentős részét.
  • cateran #10
    Lektort minimum 30, kulon tordelot meg minimum 20 eve nem hasznalnak a nyomdaiparban.
  • Tetsuo #9
    Hasonloan vagyok en is. Azt meg hozza kell tenni, hogy a MEK.oszk.hu -n van fenn minden olyan konyv, ami mar nem jogdijas, vagyis amit legalisan letoltheto, pl. a szepirodalom nagyresze.
    Sajnos az SLP es hasonlo illegalhelyek tobbnyire (ál)sci-fi es fantasy ponyvaval vannak tele, de azert akad mas is. ;)
  • Szartúriusz #8
    1300 címet ...

    Azt azért tudni érdemes, hogy csak a legrégebbi illegális "könyvgyár" is kb. 12.000 "cím" körül járhat most (ez óvatos becslés). Rajtuk kívül még legalább 10-15 kisebb vagy nagyobb csapat munkálkodik azon, hogy a viszonylag friss olvasnivalók is a nagyérdemű elé kerülhessenek. Természetesen a legfrissebb tartalmak ritkán kerülnek ki pont azért, hogy a kiadóknak is jusson valami ...
    Szintén becslés: A hazai illegális könyv és hangoskönyv, valamint oktatóanyagok, hozzávetőlegesen úgy 20.000 különböző "cím" körül járhatnak. Természetesen ezek jelentős része, jelenlegi formájában még nem könyvolvasó képes, de az egyre jobb konvertáló programok segítségével pillanatok alatt aktuálissá tehetőek.

    Aki hajlandó végigolvasni az írásomat, most kérem, hogy tegye félre az előítéleteit. Jómagam nyugat Európában élek már hosszú ideje. Szeretek az anyanyelvemen olvasni és megtehetem azt is, hogy megvegyem az egyébként drága magyar nyelvű e-könyvet, csak hogy! Nincs választék! Ezért arra kényszerülök, hogy illegálisan töltsem le a vágyott könyvet. És ha már ott vagyok, természetesen azt is letöltöm amit egyébként megvehetnék. Hogy miért? Egyszerűen kényelmes. Engem nem zavar az a néhány hiba, ha ugyan találok benne.
  • paraszgyerek #7
    Amikor több mint két éve megvettük a sony readert, akkor azzal a tudattal vettük meg hogy akkor is megéri, ha pár hónap alatt lemegy az ára.
    Nem ment le, most is kb 35e környékén lehet kapni normális readert. ( ebay)

    A könyvek árazását meg egyszerűen nem értem. Így is alig olvasnak az emberek - legalábbis az én környékemen, sajnos - pedig olvasnivaló lenne rengeteg.
    A legnagyobb baj is talán ezzel van, nem az árazással.



  • breckinridge #6
    Én szerkesztettem / adtam ki könyveket. A nyomdaköltség a költség 80-100%-a volt, persze ez a tudományos szegmens. Azért nem gondolom, hogy a nyomdaköltség bárhol 40-30% alatt van.
    Kiadóban dolgozik tördelő, grafikus, jóesetben olvasószerkesztő, lektor. Ez nem külön költség, hanem a kiadásban benne van.
    A megoldás egyszerű. Meg kell tanulni tördelni a szerzőnek. Így csak egy grafikus kell, témától függően alig valami más. De pl. egy regény esetében szinte semmi a borítón kívül. Az e-book nagyon olcsón kihozható, szinte független a hossztól. Nem gondolom, hogy 500 Ft-nál drágább szinte bármilyen kiadás e-bookként, ami potenciálisan 1000 feletti példányszámban fogy. Az önköltséget 200e alatt lehet tartani. Persze kérdéses, hogy az e-book forgalmazónak mekkora a haszna.
  • Szefmester #5
    A torrentelleneseknek meg lehet azt mondani hogy e-könyvtárba ment, csak miután elolvasta a könyvet törli a merevlemezéről magától. Végül is ott nincs sorbanállás az egy szem sikerkönyvért mint a könyvtárakban volt régebben.
  • QuippeR #4
    a szerkesztő, tördelő és a lektor fix összeget kér, nem százalékot, tehát tízszer annyi könyv eladása után tizedannyi az egy példányra jutó honoráriuma.
  • Cat #3
    A nyomtatás egy könyv árának alig 15%a, a legnagyobb része a kereskedő haszna, legalább a harmada, de akár a fele.

    A többi pedig a szerkesztőé, lektoré, tördelőé, illetve magáér az íróé. Ezeket nem hagyhatod el.