Napi Online

Történelmi mélyponton a Magyar Telekom-árfolyama

Példátlanul nagyot esett a szelvényvágás óta a Magyar Telekom árfolyama, de tegnap már a fordulat jelei mutatkoztak. Kérdés ugyanakkor, hogy megérett-e már az idő a vételre.

Fundamentálisan nem sok jót lehet elmondani a Magyar Telekomról: a vezetékes- és mobil-előfizetők is kevesebbet költenek, a csökkenést a cég egzotikus területeken (energiaszolgáltatás) próbálja ellensúlyozni. Ehhez járul az új távközlési adó bevezetése, valamint az állami mobilszolgáltató indulása. Nem csoda, hogy az elemzők indokoltnak tartanak bizonyos mértékű áresést, a hétfői 415 forintos mélyponton azonban már nagyon túladott volt a papír. A különösen nagy eladási hullám kialakulásában leginkább a meglepetés játszott szerepet. Több külföldi intézményi befektető korábban pozitívan viszonyult a Telekomhoz, ám a váratlanul bejelentett új telekomadó, valamint a vezérigazgató azon szavai, hogy az adó miatt bizonytalanná válhat az osztalék szintje, óvatosabbá tette őket − vélekedett Harcsa Norbert, az Ipopema elemzője.

Harcsa összegyűjtötte, hogy az osztalékszelvény levágása után mekkorát és meddig szokott esni a Telekom részvénye: az átlagos érték 10 nap esés és 7 százalékos árfolyamcsökkenés a szelvényvágás utáni első nyitóárhoz képest. Ezzel szemben most 12 napon át zuhant zsinórban a papír és az esés mértéke minden korábbinál nagyobb, 15 százalékos volt a vizsgált időszakban. Ehhez az is hozzájárult, hogy közben komoly esés következett be a világ tőzsdéin, így a három tényező együtt alakította ki a 420 forint alatti árszintet. Ez azonban az Ipopema szakértője szerint pusztán kereskedéstechnikai szempontból alkalmas pillanat volt a vételre, hiszen a három kiváltó ok közül kettő megszűnt, az osztalékszint fenntarthatósága a későbbiekben dőlhet el. A tegnapi emelkedés a nagy forgalom ellenére viszonylag erőtlennek bizonyult, nem sikerült a hétfői nyitás 430 forintos szintje fölé kapaszkodni. Ennek ellenére Harcsa úgy véli, hogy van esély a hegymenet folytatódására, főleg mivel számos hazai befektető áll a partvonalon és várja a megfelelő pillanatot a beszállásra az alacsony árfolyam láttán.

A jelenlegi árszinten már nem tekinthető drágának a Telekom részvénye, az 50 forint tartható osztalékszint legalább a következő 1-2 évben − vélekedett Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője. Ez 11,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg, ami már-már a 2009-es szinteket közelíti. A Concorde a részvények vételét ezzel együtt is inkább csak relatív, mint abszolút értelemben ajánlja: inkább felülsúlyozást javasolnak a lengyel TPSA-val szemben. A második félévben 9 forint többletköltséget jelent majd részvényenként a két (régi és új) adó átmeneti átfedése, de ezért 50-60 forintot nem kellett volna esni − fogalmazott a vezető elemző. Sokan arra spekuláltak, hogy a telekomadó jövőre megszűnik, az osztalék pedig emelkedik, így csalódásuk erősíthette fel az eladási hullámot. Gyurcsik úgy véli, hogy a telekomszektor az adó nagy részét át fogja hárítani az ügyfelekre és/vagy a beruházások mértékét fogja csökkenteni, vagyis a cash flow nem sérül majd annyira. A Magyar Telekom EV/EBITDA alapon a lengyel TPSA-hoz képest 10 százalékkal, a Telefónicához képest pedig 20 százalékkal alulértékelt − tette hozzá.


Óvott a hurráoptimizmustól Pálffy Gergely, a KBC elemzője is, aki szerint amennyiben a Telekom egyáltalán nem tudja áthárítani az adót az ügyfelekre, úgy 422 forint a papír reális értéke. Ezzel szemben abban az esetben, ha az adó felét áthárítja, 466 forintra emelkedik ez az érték. Az elemző hangsúlyozta, hogy modelljébe beépítette a negyedik mobilszolgáltató belépésének várható hatásait, így a jelenlegi, 420−470 forint körüli sávban reális értékén foroghat a távközlési papír.

Varjú Péter, az Erste vezető üzletkötője szerint a hétfőre kialakult rendkívüli túladottságban már illett megvenni a részvényt. A lehetséges emelkedés mértékével kapcsolatban azonban ő is csak mérsékelten optimista. Véleménye szerint a 600 forintos szintet belátható időn belül nem éri el a papír, jó nemzetközi hangulatban is legfeljebb az 500-as árfolyam lehet reális. A következő 3−6 hónapban azonban nem lesz rossz befektetés magyar részvényt tartani, hiszen a jelenlegi árfolyamokba már mindaz a politikai kockázat beárazódott, ami az IMF-megállapodással jelentősen enyhülni fog. Így a magyar eszközök megítélése javulhat féléves időtávon, amit támogat majd a várható hozamcsökkenés is. Ez pedig a középtávú hozamokhoz árazott Telekomnak kifejezetten kedvező lehet.

A lehetséges felpattanás mértékéről Harcsa Norbert is hasonlóan gondolkozik, szerinte amennyiben a nemzetközi hangulat erre lehetőséget ad, a szelvényvágás utáni 480 forintos árfolyam lenne elérhető cél a mostani emelkedésben. Ehhez azonban előbb a 430-431 forintos árfolyammal kellene megbirkóznia a papírnak, amivel tegnap − az ígéretes kezdés ellenére − adós maradt.

A Magyar Telekom részvényeinek jegyzése történelmi mélypontok közelében mozog, az árfolyam lényegében az 550-es szint óta korrekció nélkül esik, egyedül tegnap látszott megakadni a csökkenés 420 forint közelében. A csökkenő trend megtörését 431 feletti zárások jeleznék: ekkor az emelkedés célja 465, majd ezt követően 500 forint közelében lehet. Ha a jelenlegi támasz is elesne, akkor a heti bázisú grafikon alapján a jegyzés a következő 6-8 hétben 300 forint közelébe eshet − figyelmeztet Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • werwers #3
    hogy jön ez ide?
  • morden #2
    Mióta új vezérigazgató van azóta csak bajok vannak a telekomnál, az anyacég helyében lépnék.
  • sanyicks #1
    ez jár nekik a mocsok árképzés és a nem fejlesztés miatt...