Szekeres Viktor

2012 legkreatívabb filmje mindenkinek bejött

A The Avengers egyelőre 2012 legjobb kritikákat kapó filmje. Talán nem véletlen, hogy az idei második legjobb mozit is A bosszúállók rendezője készítette.

Érdekel a The Cabin in the Woods?
  • Biztos megnézem.
  • Csak, ha jókat olvasok róla.
  • Nem érdekel.
Vannak filmek, amiket Hollywood úgy készít el rohamtempóban, hogy a leforgatásukat követő hetekben vagy hónapokban már moziba is kerülnek. És vannak filmek, amiket leforgatásuk után dobozba raknak és elő sem vesznek, csak ha nagyon ég a ház. Ilyen volt például a tavalyi év egyik meglepetés filmje, az Anna Paquin főszereplésével készített és remekül sikerült Margaret, melyet 2005-ban forgattak le, de csak 2011. őszén került a mozikba. De, hogy frissebb példával éljünk, Eddie Murphy A Thousand Words című komikus drámája is 2008-tól várta a bemutatóját, amely idén tavasszal jött el, hogy aztán nagyon bukjon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Akadnak olyan filmek is, melyeket nem szándékosan raknak dobozba, melyeket be akarnak mutatni, csak valamiért, talán a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt folyton halasztgatják a premierjüket. Erre remek példa az Amerikában pár hete bemutatásra került The Cabin in the Woods című horrorfilm. A 2009-ben 30 millió dollárért készített film premierje előbb 2009-ről 2010-re csúszott, hogy kisebb legyen a közvetlen verseny. Ezután pedig 2010-ről 2011-re, mert az utolsó pillanatban a producerek a 3D-sre történő konvertálás mellett döntöttek. Más kérdés, hogy végül elvetették a 3D-s konverzió ötletét, de a 2011. januári premier sem valósulhatott meg, az MGM csődhelyzete miatt.

Joggal hihettük ezen a ponton azt, hogy a The Cabin in the Woods-nak annyi, most már nem fognak vesződni a bemutatásával, talán lakossági forgalmazásban megjelenhet. Ez pedig nagy kár lett volna, ugyanis előzetesen a film nagyon biztatónak tűnt, hiszen rendezője, Drew Goddard ugyan elsőfilmes volt, de íróként olyan kultsorozatokon dolgozott, mint az Alias, az Angel, a Buffy, a vámpírok réme és a Lost - Eltűntek, a mozis színtéren pedig olyan sikerfilm megírásával tette le a kézjegyét, mint a Cloverfield.


A rajongóknak persze még vonzóbb volt a másik forgatókönyvíró személye, hiszen Joss Whedon amellett, hogy megalkotta a fent említett Buffy-t és Angelt, még a Dollhouse - A felejtés ára és a Firefly - A szentjánosbogár című sorozatok születéséért is felelős volt - utóbbi az elmúlt 10-15 év talán legkultikusabb szériája. Whedon is próbálkozott mozifilmekkel, megrendezte a Firefly folytatását, a Serenity-t, valamint ő kapta meg az itthon pár napja bemutatott A bosszúállók elkészítésének (írásának és rendezésének) lehetőségét. A kritikusok szerint pedig a feladatát meglehetősen jól végezte, a RottenTomatoes kritikaösszesítő oldalon A bosszúállók jelenleg 97%-on áll, ami hihetetlenül magas pontszám. Igaz még nem volt meg a film amerikai premierje, de az eddigi 62 kritikából 60 pozitív lett és csak 2 negatív.

A felfokozott várakozás tehát már A bosszúállók bemutatója előtt is érthető volt, ráadásul a The Cabin in the Woods marketingjét kihegyezhették volna az azóta Thorként ismertté váló Chris Hemsworth-re, de a stúdió nem élt ezzel a lehetőséggel, egyszerűen csak bemutatta a filmet, az pedig közepesen jó kezdést produkált. A 14,7 millió dolláros nyitóhétvége után a 17. napjára már a 35 milliót is elérte a horror Amerikában, ami nem kiemelkedő, de mindenképpen korrekt teljesítmény, a tavaly Sikoly 4-et például le fogja gyűrni.

Általában az agyonhalasztott filmekre igaz szokott lenni az a minőségre vonatkoztatott állítás, hogy nem véletlenül halasztják őket, azonban a The Cabin in the Woods rácáfolt a kételkedőre, hiszen a már említett RottenTomatoes skáláján 91%-on állapodott meg a film, 180 hivatalos kritikusi véleményből 163 pozitív lett és csak 17 negatív. Ráadásul a kritikusi tetszési index alapján a mostani hétvégéig, míg meg nem érkezett Joss Whedon idei második mozija, 2012 legjobban fogadott amerikai közönségfilmjének számított. (Természetesen a közönség is jól reagált a filmre, jelenleg 8.0/10-es az IMDb-n.)


Kérdés, hogy mi látni fogjuk-e valaha moziban, vagy itthon ki kell várni a DVD-s megjelenést. Mindenesetre a vicces és több rétegű, kirakósként is remekül működő horrort dicsérő véleményeket olvasva csak abban reménykedhetünk, hogy mihamarabb bemutatják Magyarországon. (A The Cabin in the Woods történetéről szándékosan nem írtunk semmit, hiszen az előzetesből is kiderül, hogy miről szól a film, a címből is ('Kunyhó az erdőben'), ráadásul az alapsztorin kívül, miszerint öt fiatal megszáll egy erdei kunyhóban, ahol csúnyaságok történnek, nem érdemes sokkal többet tudni, hiszen a film rengeteg meglepetéssel szolgál. És egy biztos: ezúttal nem érdemes az agyunkat leadni a ruhatárban.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vadpingvin #2
    Az előzetesek elég spoileresnek tűntek, az öt fiatal az erdőben, plusz a többi (amit nem említek, hátha nem látta valaki a trailert), de a film megtekintése után bátran állíthatom, hogy akad még jócskán meglepetés. Az egész filmnél nem hiányzott a 3D, de egy kellemes konverziót az utolsó húsz perchez összedobhattak volna, ha már filóztak rajta. Megjegyzem, az a húsz perc a kamerás változatok nézőinek megérdemelt büntetése. Akkora buli, minden egyes kis részlete és francot se fognak belőle látni. :)
    A magyar forgalmazók meg csapjanak le rá gyorsan, mert ritkán sikerül összehozni ekkora brutális szórakozást!
  • morden #1
    De jó hogy van internet, a forgalmazó meg gondolkodjon el .