Gyurkity Péter

Jön az Intel és az AMD új generációja

A két nagy rivális kis eltéréssel mutatja be hamarosan saját új fejlesztéseit, amelyek némileg eltérő ígéretekkel és előzetes adatokkal érkeznek. Mindketten jelentős javulást jósolnak az általános célú és a grafikai teljesítmény terén, ezen javulást az integrált komponensekkel és a javított magokkal érnék el, miközben a fogyasztást is igyekeznek lefaragni, amennyire ez egyáltalán lehetséges. Az áprilisi, majd májusi rajtot követően indulhat az új generáció összecsapása, amely az Intel számára egyben az ultrabook szegmens további erőteljes támogatását is jelenti majd, bár ők ezalatt egyes személyautókban is szeretnének megjelenni.

Az elmúlt napokban szinte egyszerre jelentek meg újabb részletek a két vállalat terveiről, egészen pontosan arról, hogy milyen processzorokat terveznek bemutatni a hónap végén, illetve a következő hónap során, ezen fejlesztések pedig mennyiben jelentenek majd előrelépést a jelenleg kapható példányokhoz képest. Az AMD elképzeléseiről egy svéd portál rántotta le a leplet, amely saját forrásra hivatkozva állítja, hogy a cég május 15-én mutatja majd be a második generációs, Trinity kódnévre hallgató APU-kat (accelerated processing unit), miközben korábban még arról volt szó, hogy ezek júniusban, a tajvani Computex 2012 rendezvény alatt jelennének meg a nagyközönség előtt. Hozzátették, hogy elsőként a mobil vonal debütálna, az asztali példányok valamivel ezt követően futnak majd be.


A sorrend miatt a rajt pillanatában nem igazán tudjuk majd felmérni, hogy a Trinity pontosan mire is lesz képes az asztali vonalon, hiszen a mobil felhasználásra szánt példányok nyilván nem a legerősebb specifikációval érkeznek. Mégis, a cég ígéreteiből leszűrhetjük a fontosabb pontokat, eszerint pedig az x86 teljesítmény terén nagyjából 25, az integrált grafikus vezérlő által pedig durván 50 százalékos növekedésre számíthatunk, vagyis ennyivel lesznek gyorsabbak a Trinity sorozat tagjai a most piacon lévő Llano család hasonló példányaihoz képest. Azt is tudjuk, hogy a 32 nanométeres SOI HKMG gyártástechnológiával készülő chipeket a Globalfoundries szállítja majd le, ezek négy Piledriver (javított Bulldozer) magra épülnek, amelyet egy Radeon HD 7000 "Southern Islands" grafikus vezérlő, DirectX 11 támogatás, valamint integrált DDR3-memóriavezérlő egészít ki.

A fenti sebességnövekedést a 35 wattos példányoknál mérték, a PC Mark Vantage, valamint a 3D Mark Vantage programok segítségével, emellett megemlítik még a Turbo Core 3.0 technológiát, valamint az üresjáratban 12 órára tehető üzemidőt, ami szintén kedvező a noteszgépek tulajdonosai számára. Az új APU-k által nyújtott teljesítményt immár egyes YouTube videókban is megtekinthetjük, itt a játékoknál is kellemes sebességet látunk, de nyilván a pontos adatokkal majd csak a hivatalos bemutatón találkozunk. Az X-bit Labs úgy tudja, hogy a 65 wattos asztali példányok sorozatgyártása hamarosan megindul, ezt pedig a 100 wattos változatok követik majd kora májusban.


Az Intel a maga részéről még ebben a hónapban, valamikor az utolsó héten rántja majd le a leplet az Ivy Bridge családról, amely a jelenlegi Sandy Bridge sorozat közvetlen utódjaként érkezik. Itt kisebb zavar mutatkozik az Erőben, hiszen februári nyilatkozatokból még az derült ki, hogy a legtöbb új példány megjelenését különböző gyártási problémák miatt júniusra tolták el, bár ez még nem akadályozza meg a céget abban, hogy az architektúrát már most ismertesse. Mi több, itt részletes listával is rendelkezünk, amely szerint egyszerre több négymagos, 22 nanométeren készülő példány is bemutatkozik még a hónap vége előtt, a Core i5-3450 jelzésű chiptől egészen a csúcskategóriába szánt Core i7-3770 típusig (mobil vonalon három Core i7 példány közül válogathatunk). A Turbo Boost mindegyik példányon megtalálható, ennek köszönhetően az órajel 2,3 és 3,8 GHz között mozog, a harmadszintű gyorsítótár mérete 6 és 8 MB, a fogyasztás pedig 45 és 77 watt körül lesz asztali vonalon, míg a mobil példányok maradnak a 45 és 55 watt közötti tartományban.

Az Intel szintén jelentős javulást ígér az x86 teljesítmény terén, ám a hangsúly a grafikus vezérlőn lesz, amely alapos gyorsulást mutat majd a korábbi integrált fejlesztésekhez képest, miközben a fogyasztás terén is komoly előrelépést érnek el - legalábbis ezt ígérik az illetékesek. Itt egyre több alaplap bukkan fel a partnerek jóvoltából, akik szintén készülnek a rajtra, ám a pontos kínálatot és a menetrendet nyilván csak a hivatalos bemutatón ismerjük majd meg. Egyesek tudni vélik, hogy június elején további négymagos, valamint néhány ikermagos mobil változat is debütál majd, erről azonban még szintén nincs hivatalos információ.


Az biztos, hogy a gyártó új reklámhadjáratot indított a napokban, mégpedig az általuk eddig is határozottan támogatott ultrabook szegmens további népszerűsítése érdekében. A lépés állítólag több százmillió dollárba kerül, a cél pedig nyilván az, hogy egyre többen érdeklődjenek a kategória iránt, amely az Intel szerint több tekintetben is áttörést jelent. Itt az Ivy Bridge - a nagyobb teljesítmény és a kedvező fogyasztás révén - újabb előnyöket kínál, ezt igyekeznek kiaknázni majd a partnerekkel közösen, így arra számíthatunk, hogy számos további változat jelenik majd meg a boltokban. Eddig 26 ilyen fejlesztés bukkant fel a piacon, további 10 bejelentésére került sor, ám az idei évben még 75 különböző változatra számíthatunk.

Az Intel egyes személyautókban is igyekszik megjelenni, mégpedig az új Atom chipek révén. A Nissannal kötött megállapodás révén 2013-ban ők biztosítják majd az in-vehicle infotainment (IVI) rendszer által használt processzorokat, amely az Infinity LE-ben bemutatott iker-kijelzővel áll majd a vásárlók rendelkezésére. Ezen rendszer elsődleges feladata a kívánt információk biztonságos úton történő megjelenítése mind a vezető, mind pedig az utasok számára, szórakoztatói funkciókkal megspékelve a kínálatot. Jól látszik a gyártó törekvése, amely arra irányul, hogy egyre több területet fedjenek le, komoly partnerek megszerzésével.

A félvezetőgyártók és a chipfejlesztők számára fontos hír, hogy a TSMC ezalatt komoly gondokkal küszködik a 28 nanométeres gyártástechnológia területén, a cég ugyanis alig tud megfelelni a Qualcomm, az AMD, valamint az nVidia részéről mutatkozó igényeknek. A Qualcomm emiatt néhány megrendelését másik gyártóhoz irányította át, az AMD a már bemutatott Radeon HD 7970 grafikus kártyák alacsony példányszámát nem tudja igazán növelni, az nVidia pedig az új Kepler architektúrára épülő vezérlők megjelenését volt kénytelen elhalasztani. Mivel a selejtarány csak lassan javul, a TSMC óvatosan növeli kapacitását, így ez valamikor a harmadik negyedévben elégítheti majd ki a partnerek megrendeléseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motoroj #3
    Erős lesz a Trinity, de a fanatizmust nem fogja megingatni.
  • kisgabo #2
    sok sikert a trinity-hez, de én az ivy bridge alá vettem lapot... jöjjön csak.

  • Palinko #1
    Az Intel 3820QM érdekesnek tűnik, vagy az AMD jobb notebook vonalon?