Berta Sándor

Több nőre lenne szükség az IT-ágazatban

Marissa Mayer a Google alelnökeként az egyik legbefolyásosabb nőnek számít a Szilícium-völgyben. A vezető azt szeretné, hogy több nő legyen az IT-ágazatban.

Általánosságban elmondható, hogy kevés a női vezető a cégeknél és ez különösen igaz az IT-vállalatokra. Marissa Mayer egyike a kivételeknek, ráadásul nem is akármelyik konszernnél dolgozik. A Google alelnökeként felkerült a Forbes legbefolyásosabb nőket tartalmazó listájára. A Buzzfeed nevű online lapnak adott interjújában számos tanácsot adott azoknak a fiatal nőknek, akik szeretnének sikeres karriert építeni az IT-társaságoknál. Szerinte az egyik legnagyobb problémát még mindig az jelenti, hogy a cégeknél nincsenek egyensúlyban a nemek.

Mivel az internetes és a mobil technikák gyakorlatilag minden ember életét érintik, így reméli, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozhat, s sikerül a jelenleginél több nő számára vonzóvá tenni az IT-ágazatot. Egy nő is lehet sikeres és elégedett az IT-szektorban, erre ő a legjobb példa, azonban úgy vélte, hogy sajnos még mindig rendkívül sok az előítélet a női IT-vezetőkkel szemben. "Fel akarom készíteni a nőket ezekre a dolgokra. A legfontosabb, hogy megmaradhatnak olyannak, amilyenek valójában, nyugodtan érdeklődhetnek más dolgok iránt és emellett lehetnek jó informatikusok" - fejtette ki Marissa Mayer.

A Google alelnöke azt tanácsolta az IT-ágazat iránt érdeklődő nőknek, hogy mindenekelőtt találjanak olyan munkahelyet, ahol jól érzik magukat, csak ekkor győzhetik le ugyanis a félelmeiket. Fontos, hogy olyan főnökük legyen, aki kész továbbképzésre küldeni a munkatársait. A szakember a Stanford Egyetemen tanult, majd 1999-ben került a Google központjába. Először a vállalat szervereiért volt felelős, 2010-ben lett a helyhez kötött szolgáltatásokért felelős alelnök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #37
    Azt birom, amikor a nők megmondják, hogy jobbak már mindenben mint a férfiak ás 50 év múlva már okosabbak is lesznek. Húúúú mennyi hisztérika lepi majd el az közéletet. Nem a logika és az igazság fog uralkodni, hanem a hajak meg a ruha színe Persze csak ha hagyjuk..
  • duke #36
    Hat a fozeshez talan nem ertenek, de a wcpucolasban, krumplihamozasban, felmosasban, tutti hogy ok a legjobbak. Ezert folleg ezeken a teruleteken kene erositeni a jelenletuket.
  • Tetsuo #35
    Cigany is keves van ezen a teruleten. Hamarosan az EU elo fogja irni a kotelezo agazati es vallalaton-beluli aranyokat. A "demokracia" neveben.
  • zola2000 #34
    Ha a főzésben jobbak a nők, akkor miért van az, hogy a legjobb szakácsok mind férfiak?
  • nagylzs #33
    "A vezető azt szeretné, hogy több nő legyen az IT-ágazatban. ". Mindenki szeretne dolgokat, ugye? Miért gondolja Marissa Mayer, hogy majd pont ő az aki "felkészíti a nőket" a közelgő "nagy változásra"? És mióta hír az, hogy valakinek van egy véleménye valamiről? Meg hogy "azt javasolják hogy találjanak olyan munkahelyet ahol jól érik magukat". Basszus, ez még közhelynek is röhejes, nem hogy hírnek. A cikkben ezen felül semmit nem írtak arról, hogy történt volna valami. Mitől lesz ez hír? (Oké persze nem kötelező sg-t olvasni de ez egyre rosszabb...)
  • finizlik #32
    Ez a legjobb példa a liberális baromságra.

    Ne az nézzék kinek van pinája vagy fasza, hanem azt hogy ki tudja jobban elvégezni a munkáját.
    Most volt az Mr2 ben hogy tervezik, hogy valamelyik északi országban leviszik a nőknek a felvételi ponthatárt a nemtudom milyen orvosi sulikban mert kevés a nő.. Na BASZDMEG.. Nekem ne egy büdös buta ribanc legyen az orvosom aki azért orvos mert levitték a ponthatárt.. Nekem egy VALÓDI tudással rendelkező ember legyen az orvosom..
  • FoodLFG #31
    sehonnan. Nem is erről van itt szó. Hanem arról, hogy az amerikai kiscsaj befolyásos pozícióba került, és ezért most beindult nála is ez a gyökér amerikai önmegvalósítási ösztön, aminek eredményeképpen mindenfajta PCs faszságokkal /ötletekkel áll elő, amiket meg szeretne valósítani, vagy legalábbis fontoskodni a témában, mert ez így trendi arrafelé - abban a rétegben, ahol most ő éldegél.

    Nincs mit tenni. Le kell szarni. Ezek a dolgok, amit a kiscsaj csinál csak mind felesleges szájtépésre jók.
  • lordsithlord #30
    Azért az szerintem elgondolkoztató, hogy honnan akar női informatikusokat?

    Nem vagyok hím soviniszta, de ami tény az tény, informatikai képzéseken nem tolonganak a lányok. OKJ-s képzésen voltam egy páron, volt, ahol 60 fős csoport volt és ebből 1 lány. Fősulis csoportban mérnök-informatika szakon 400 emberből volt 6 lány.

    Nem tudom, hogy külföldön mik az arányok, de gyanítom, ott se sokkal jobbak.

    Akkor kérdem én, honnan legyen több női informatikus?
  • Cefet #29
    Az én lányom is (most 7.-es) nagyon jó matekos. Országos döntős volt. Szal nincs nemhez kötve a dolog.
  • usersg #28
    A karrierista nők gyakran hisztiznek azért, mert szerintük nem jó még az "egyenlőség", és több nő kéne ide, vagy oda, vagy amoda. Érdekes dolog ez... a férfiak sosem verik ki a balhét hogy több férfi kellene a nőies szakmákba, mert lesz@rják..
    A nők meg (leginkább azok akiknek nincs gyerekük, ezért a természettől ezen feladatra kapott energiáikat hisztizéssel vezetik le, és kamu ideológiák követésével) képesek ölre menni azért, mert kevés a műszaki pályán a pun@i.
    Ez a dolog, az egyenjogúság teljes félreértelmezése. Az ugyanis nem jelent darabszámbeli tökéletes eloszlást, hanem azt, hogy ha egy nőnek pont olyan affinitása van, akkor választhat férfias szakmát is magának, és ugyanez viszont. Ettől még lesznek kifejezetten férfias szakmák, és lesznek nőiesek is. Egész egyszerűen azért, mert nem vagyunk egyformák. Ezt meg kellene érteni.
    A múltkor olvastam egy idiótáról, aki mesterséges méheket akart, hogy a szegény "elnyomott" nőknek legyen idejük karriert építeni... hát normális az ilyen? Na mindegy... szép napot.. :D