Gyurkity Péter

Google: ellenszenves a személyre szabott kereső

Kevés megértésre talált a Google azon nemrég bejelentett lépése, amelynek eredményeként az egyébként rendkívül népszerű keresőjük a szintén saját szolgáltatásként üzemelő Google+ profilok és ismerősök, valamint a közösségi portálon megtalálható különböző oldalak szerint válogat és rangsorol a találatok között. Sokan kritizálják a megoldást, amely a nagyot bukó Buzzra emlékeztet, és elsősorban a személyes adatok könnyebb felhasználását, az azokkal történő visszaélések elősegítését emelik ki a legfontosabb érvként. A Google védekezik, ami annál is inkább érthető, mert a portál eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Bing pedig szép lassan zárkózik fel a keresők versenyében.

A napokban mi is beszámoltunk a keresőcég eredeti bejelentéséről, amelyben a személyre szabott, valóban mindenki számára releváns keresési találatok integrálását emelték ki legfőbb előnyként. Nem másról van itt szó, mint az évek óta a piacot uraló internetes kereső, valamint a közösségi szférában egyelőre megkapaszkodni igyekvő Google+ egyesítéséről; a módszer, illetve a lépés következményei azonban szinte azonnal komoly ellenérzéseket váltottak ki mind a riválisokból, mind az egyszerű internetezőkből.

A kereső módosítása három részből áll. A Personal Results lehetővé teszi az ismerőseink által megosztott bejegyzések és fotók beemelését a találatok közé. A Profiles in Search révén megtalálhatjuk az egyes személyek saját profilját az oldalon, a People and Pages pedig a cégek és szervezetek, vagy akár magánszemélyek által létrehozott Google+ lapok felkutatását könnyíti meg. Az integráció révén releváns részleteket tudunk meg például az egyes helyszínekről (ki és mikor fordult ott meg), illetve közvetlenül a keresőből léphetünk kapcsolatba a kívánt személyekkel.


Ez eddig mind szép és jó, a probléma csak ott van, hogy ezzel nyilván személyes adataink, információink egy része is felbukkan mások keresési találatai között, aminek nyilván nem mindig örülünk. Gondolhatunk itt a Buzz által keltett kisebb pánikra, a szükséges biztonsági és a hozzáférést szabályozó beállítások szinte teljes hiányára, hiszen itt is mindössze arra van lehetőségünk, hogy saját találataink közül kivegyük a személyes részeket (ezt a keresési beállítások között választhatjuk ki), arra viszont már semmilyen ráhatásunk nincs, hogy mások miként élnek (vissza) a lehetőséggel. Kis utánajárással kiderül, hogy Google+ profilunk alatt letilthatjuk, hogy megjelenjünk a keresésekben (ez minden keresőre vonatkozik), ám ez valószínűleg nem igazán megnyugtató az aggódók számára.

A közösségi oldalak kapcsán egyébként érdemes megjegyezni, hogy az SG-nél is gyakran kapunk olyan leveleket a felhasználóktól (vagy azok jogi képviselőitől), amelyben a fórumon mások által közzétett fotóik azonnali eltávolítását követelik - elfeledkezvén arról, hogy azon fotókat ők maguk tették elérhetővé, többnyire a Facebook oldalain, így a lapnak eleve nem sok esélye van letiltani a nyilvános hozzáférést. Jó példa ez arra, hogy mennyire hanyag módon bánunk saját adatainkkal és képeinkkel a világhálón, majd meglepődünk azon, hogy egészen más portálokon köszönnek vissza ezek a tartalmak, olykor kompromittálva bennünket.


Márpedig a Google+ esetében fokozott elővigyázatosság ajánlott, hiszen a keresőcég jól látható módon mindent elkövet a közösségi szférában tapasztalt jelentős lemaradásának (40 vagy 60 millió regisztrált felhasználó a Facebook 800 milliójával szemben) ledolgozása érdekében. Nyilván ezt szolgálja a fenti megoldás is, ám egyre nagyobb az ellenzők tábora, ahogy az a szaporodó bejegyzésekből is látszik. A leghangosabb jelenleg a Twitter (nyilván nekik van sok vesztenivalójuk), amely azt kifogásolja, hogy a kereső a Google+ lapokat részesíti előnyben, még akkor is, ha az adott személy vagy szervezet megtalálható más közösségi portálokon. Szerintük ez nagyon rossz nap a teljes internet számára, amire a Google azzal vág vissza, hogy nem ártott volna megújítaniuk a tavaly nyáron lejárt megállapodást, és akkor más közösségi portálok találatai is megjelennének a Google Search lapjain.

Az internetezők személyi jogait és a magánjellegű információk megfelelő kezelését szem előtt tartó Electronic Privacy Information Center (EPIC) ennél egy lépéssel továbbment, és bepanaszolta a keresőóriást az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottságnál, azon az alapon, hogy a két szolgáltatás egyesítése felveti a piaci erőfölénnyel való visszaélés, valamint a riválisok hátrányos helyzetbe történő hozásának gondolatát. Elismerik, hogy a közösségi portálon közzétett adatok nem jelennek meg követlenül bárki számára, a lépés mégis megkönnyíti az ezen adatokhoz történő hozzáférést, amely ellen a felhasználók még csak nem is védekezhetnek. Magát a stratégiát is károsnak tartják, mivel itt világosan arról van szó, hogy a cég egy másik területen élvezett komoly piaci előnyével igyekszik kiegyenesíteni az utat saját közösségi portálja számára.

A The Beasley Firm ügyvédi iroda részéről már korábban elhangzottak kifogások, akkor a Chrome előnyben részesítése miatt, amelyre szintén a keresési találatok kapcsán volt példa. Most szintén felemelték a hangjukat, kiemelve, hogy a lépés felerősíti a korábbi vádakat, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy a keresőcégnél igyekeznek kizárni a vetélytársakat egy olyan újításból, amelyet annak kitalálói egyértelműen forradalmi jelentőségűnek gondolnak. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a Google éppen ezen riválisok ellenkezését hozhatja fel saját védelméül (mármint hogy sem a Facebook, sem pedig a Twitter nem engedi a találatok indexelését saját oldalaikon), bár ettől még születhet egy, a Google számára káros bírósági ítélet.

Az nem vitás, hogy a személyre szabott kereső komoly változásokat hoz magával, a kérdés csak az, hogy valóban szükség van-e erre. Olyan érzésünk támad a fejlesztéssel kapcsolatban, mintha a Google mindenképpen szeretné a régi, jól bevált termékre ráragasztani az "ÚJ'" matricát, talán attól tartanak, hogy a piacot jó ideje uraló szolgáltatás idejétmúlttá válik. Erre egyelőre semmi nem utal, hiszen a nagy vetélytársnak kikiáltott Bing az USA-ban 2009-es születése óta most először tudta maga mögé utasítani a szép lassan visszaszoruló Yahoot, az összes keresések 15 százalékát kaparintva ezzel meg. Ketten együtt (a partneri szerződéssel ezt tulajdonképpen számolhatjuk így) sem teszik ki a piac 30 százalékát, vagyis a Google-nek egyelőre nincs félnivalója.

Valószínűleg nem kell sokáig várnunk, hogy kiderüljön, több kárt okoztak-e a lépéssel, mint amekkora előny remélhető attól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lenox01 #13
    LOL szerintem neked elgurult a gyógyszered. Ennyire elborult agyúval is ritkán találkozni.
  • Mardel #12
    Eli Pariser: Óvakodj az online szűrőburkoktól! (felirattal, amit ki kell választani)
  • matrix22 #11
    Ami a telefonod szamat illeti az egy nyitott adat szamukra, ha meg nem is publikus az egyszeru nep szamara. Azota hogy az analog telefonok kimentek divatbol, egy digitalis telefonbeszelgetest barmikor vissza lehet halgatni, vagy olvasni. Barmi ami egy mai telefonon elhangzott az egy labnyomot hagy maga utan. Ha valaki tudja a telefonszamodat, az minden adatot tud rolad.
  • matrix22 #10
    Ez mar egy jo ideje letezik tobb vatozatban. Kulonosen a nagyobb uzletlancok fejlesztettek ki nyugaton ezt a muveszetet az okos kamerajuk altal, amiben a kormanyt is folulmultak. Ezert a kormany is nagy befekteteseket csinal e teren. Ma mar az ajton mar be se kell menj egy helyisegbe mert mar tudjak, hogy milyen kocsival erkeztel, stb. Onmagaban nem volna rossz, a baj ott kezdodik mikor tull lepik a hatskoruket, es belegazolnak a maganeletedbe. Pl. az Allamokban ez mar teljes gozzel mukodik. Tudottan mar, hogy tobb incidens tortenik elszigetelten, annyira hogy egy mas vasarlo ezt egyszeruen eszre sem veszi. Foleg ez az idosebbekre nezve nagyon karos hatassal van egeszsegi szempontbol, mert bizonyithatatlan ez a fajta iritalas, es tobben korabban elhalaloznak emiatt. Nevezzuk a dolgokat a neven, ebben az esetben nem csak bunozok, de ugyan akkor tobb ilyen uzlethalozat mar tobbgyilkossagot is elkovetett ez altal. Ez uzlethalozatoknak van a legnagyobb hatalmuk, mivel nagyban meghatarozzak nem csak a gazdasagi stabilitast, de az elnokvalasztast is. Annyira befolyasosak es erossek, hogy sajat csinalta torvenyeket vesznek meg a kormanytol. Az egyszeru nep, de a kozeposztalybol is sokan nem is almodnak errol a diktatorikus rendszerrol.

    A Google seteben viszont ez mar sokkal finomabban mukodik, es sokkal veszelyesebb, mert ha valaki pl. naponta meglatogatja az internettet akkor arrol az illetorol mar mindent tudnak. A mi a fonti cikket illeti az csak arrol szol, hogy megprobaljak torvenybe iktatni ami mar eleg reg letezik. A komunista elmelet sem volt rossz onmagaban, addig amig tul nem lepte a vonalat, es a nepet elkezdte zsarnokian kihasznalni a sajat hasznara. A komunizmus az egesszen jelentektelen volt ha azt a mai helyzetkephez hasonlitjuk.

    Ma egyes uzletek mar annyira elmereszekedtek, hogy egy elrejtett hangszoro hataskoreben radszolnak, hogy necsak bameszkodj de vegyel valamit. Vagy ha egy rendszere vasarlo vagy, hogy vasarolj tobbet ne csak idotoltesbol latogasd meg oket. A legtobb uzlet egy network halozattal van osszekotve, pl. ha bemesz egy mas uzletbe, egy mas varosba akkor is tudnak rolad.
    Szoval ez a satani rendszer mar teljes erejeben mukodik. Ezek utan mar konnyebben ertheto az is, hogy miert kampanyolt pl az Allamok, hogy az europai adatokat nyissak meg szamukra is. Igy mar sokkal vilagosabb, a vilaguralmi rendszer hogyan fog mukodni a kozeljovoben, mert mar reszben a UN, aaz egyesult nemzetek uralma letezik. Szamunkra az egyik legjobb pelda Magyarorszag sakbantartasa a jelen pillanatban. A figyelmeztetes az Allamokbol indult ki, amit at vett az EU.
    (mindenrol amit emlitettem IGAZ, erre en egy elsodleges tanu vagyok)
  • Namelesske #9
    Mert gyökér vagy. Így kell:

    chrome://settings/browser

    Induláskor A következő oldalak megnyitása: about:blank

    Kezdőoldal A következő oldal megnyitása: about:blank

    Remélem boldog a kicsi szíved.

    Plusz:

    New Tab Redirect Csak hogy megelőzzek még egy hozzászólás váltást.
  • VRSDM #8
    másrészt nem értem ki és miért félti a telefonszámát tőlük ?! (a világ legnagyobb cégétől?) :D

    ha akarja megveszi kilóra az egész életed. a fele már úgyis náluk van :D

    viccet félretéve te vagy az ország első embere hogy mindenki téged akar hivni?
    ha ideirnád most se hivnálak fel.
    sokadrészt nem megváltozik x évente az ember telefonszáma?

    mindegy
    no offense.
  • passatgt #7
    régebben feltörék a gmail accountmat, és gondolom egy robot elkezdett emaileket küldeni szép sorban a címjegyzékben szereplő embereknek, kb 10 levél után írt google sms-t, hogy hol-mikor-miért változtassam meg a jelszavamat:)
  • karesz6 #6
    Nem különösebben zavar ha nagy cégek nyírják egymást álltalában velünk szemben sem tisztességesek miért lennének azok egymással? Én a kettő közül a google t kedvelem jobban innentől kezdve elő a popcornal és lehet nézni a műsort mindenki drukkolhat a kedvencének.
  • Zoliz #5
    Engemet az is zavar mikor a Gmail ritkan rakerdez belepes elott adjam meg a telefonszamomat. Elmennek a busba! Az ondom nem kell nekik?
  • Zombee #4
    Személyre szabott google kikerülése: nem kell google+ regisztráció, fölösleges olyan sok közösségi oldal.