Berta Sándor

A CES-en mutatta be a Canonical az Ubuntu TV-t

Hivatalosan is bemutatta a Consumer Electronics Show kiállításon a Linux-disztribúciója televíziókon használható verzióját a Canonical Ltd. Az új szoftver az Apple TV és a Google TV kihívója lehet.

A legfontosabb változás a hagyományos Ubuntuhoz képest, hogy az új kiadásban kifejezetten a televíziókon való használatra optimalizálták a Unity felületet, amely így most már hozzáférést biztosít az egyes televízióadók mellett a zenei csatornák és a YouTube kínálatához is. Az Ubuntu TV tervei már tavaly novemberben ismertté váltak, amikor Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója bejelentette, hogy az Ubuntuval a jövőben nem csak az asztali számítógépeket és a notebookokat, illetve netbookokat célozzák meg, hanem más készülékeket is, például a táblagépeket, az okostelefonokat, a smart TV-ket és más eszközöket. A cél az, hogy Ubuntu zökkenőmentesen fusson az új platformokon is.


Néhány héttel később már kialakult az a csapat, amelynek célja az Ubuntu-TV platform megalkotása. Most pedig megerősítést nyertek azok a korábbi információk, miszerint az új rendszert kifejezetten a smart TV-ken és a beltéri egységekben való használatra tervezte a társaság. A szoftver legalább 10 collos képátlójú kijelzőkön fog működni, támogatja majd a különböző médiafájlok lejátszását és a távirányító használatát. A fejlesztők szerint a platform könnyen telepíthető lesz, támogatni fogja a különböző kiegészítők alkalmazását és lehetővé teszi az Ubuntu One hozzáférések, illetve az USB-kulcsok, a CD-, DVD- és Blu-ray lemezek használatát.

Egyszerűen lehet majd konfigurálni és alkalmas lesz cloud-, illetve szerverfeladatok ellátására is. Lehetővé teszi a különböző fájlok megosztását, s az új tartalmak online forrásokból és boltokból (Ubuntu One, Amazon, Netflix stb.) való beszerzését. Az Ubuntu-TV tehát az Apple TV és a Google TV közvetlen kihívójává lépett elő. A Canonical ugyanakkor egyelőre nem nevezte meg a lehetséges partnereket, Jane Silber, a cég vezérigazgatója viszont közölte, hogy különböző tévégyártókkal tárgyalnak. Arra számítanak, hogy az idei év végére már megjelennek a piacon az Ubuntu TV-t támogató termékek. Az új szoftver fő piacának az Egyesült Államokat és Kínát nevezte meg.


Gerry Carr, a Canonical munkatársa a hivatalos bejelentésben hangsúlyozta, hogy a program jelenlegi formájában egy "koncepciós dizájnverzió" és azt mutatja be, hogy milyenek lehetnek a jövőben a televíziók. A módosított Unity felület lehetővé teszi a filmek kiválasztását és megvásárlását, lehetőség van a televízióadások vételére, függetlenül attól, hogy azok műholdról, kábelről vagy antennáról érkeznek. Emellett különböző alkalmazásoknak köszönhetően akár az Androidot, az Ubuntut vagy az iOS-t futtató eszközökről is küldhetők zenék, képek és videók az Ubuntu-TV-t használó készülékekre.


A disztribúció minimális rendszerkövetelménye egy ARM- vagy x86-os processzor, továbbá legalább egy gigabájt memória, 512 megabájt videomemória és két gigabájt tárolóhely, illetve HDMI-kimenet, gigabites LAN és b/g/n szabványú WLAN. A konfiguráció grafikus chipjének alkalmasnak kell lennie az 1080p-s videók hardveresen gyorsított lejátszására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #6
    +1

    próbálkoznak olyan piaci szegmensbe betörni, amiben még nem stabilizálódtak/ vésődtek kőbe az erőviszonyok. próbálkoznak, aztán ha összejön, azzal a linux is terjedhet kissé.
  • Inka #5
    Ahelyett, hogy örülnétek, hogy nem csak az "almighty" Google, meg az Apple készít ilyet, hanem egy kisebb cég is próbálkozik, egyből fikázni kezditek, mintha legalább messziről láttátok volna.
    De úgy látszik van akinek nincsen más dolga...
  • Inquisitor #4
    Eddig is volt ilyen médiacenter féle médialejátszós, TV-tuner támogatású verzió. akkor itt most az az újítás, hogy a felületet a TV-re szabták?
  • Valentino #3
    Örülök hogy nem állatoknak készül :))) Ez iszonyat gáz szöveg a honlapjukon :-/
  • zeli #2
    Távirányítóval kell majd beírni, hogy unity --reset?
    Egyébként szerintem jól néz ki.
  • Parker71 #1
    "TV for human beings" - és elhánytam magam.