Alex

Áll a bál az Olympusnál

Egy rövid belháború után vezetőváltás történt az Olympus élén. A botrány megmutatta, hogy a japán cégek vezetése ma is nagyon belterjes.

A múlt héten lemondott Tsuyoshi Kikukawa, a társaság igazgatótanácsának 70 éves vezetője, mivel komoly kritikákat kapott azért, mert két héttel korábban kirúgta a nem sokkal korábban általa kinevezett elnököt, az angol Michael C. Woodfordot. Az igazgatótanácson belüli botrány a vállalat piaci értékét is negatívan befolyásolta, a részvényárfolyam pár nap alatt a felére zuhant.

Az Olympust akár egymilliárd dollárt is elérő összegű pénzmosással, könyvelési csalással és más tisztességtelen módszerekkel vádolják, melyek ha igazak, akkor Japán potenciálisan legnagyobb pénzügyi botrányát okozhatja. A vihar középpontjában egy 2008-as tranzakció áll, akkor az Olympus 687 millió dollárt fizetett tanácsadó cégeknek a Gyrus brit egészségügyi cég felvásárlása kapcsán. Emellett több százmillió dollárt fizettek három nyereséget nem termelő start-up vállalatért, aminek köszönhetően a japán társaság hatalmas veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni.


2011 februári fotó, balra Tsuyoshi Kikukawa, jobbra Michael Woodford

Michael Woodford az Olympus európai részlegének elnökeként szeptember közepén több levelet írt Hisashi Morinak, a cég alelnökének, melyekben aggodalmát fejezte ki a tranzakciókkal kapcsolatban, és egyre növekvő frusztrációval igényelte az európai felvásárlásokkal kapcsolatos információkat. Az ötödiket szeptember 27-én írta, immár ultimátumszerűen. Azonban ehelyett Kikukawa és Mori felfelé buktatta, vezérigazgatói pozicióba nevezte ki, megköszönve neki költségcsökkentési erőfeszítéseit és a kiadott sajtóközlemény szerint az Olympus új arca lesz a világ előtt. "A tanács nagyon elégedett Woodford úr vezetése alatt zajló folyamatokkal" - írták. Sajtótájékoztatót nem hívtak össze.

Habár a kinevezés valószínűleg Woodford lojalitásának növelését, és erősebben céghez kötését szolgálta, ő viszont újdonsült pozicióját kihasználva még nagyobb erővel fogott az ügyletek feltárásába. Az igazgatótanács tudta nélkül megbízta a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló céget a Gyrus-felvásárlás kivizsgálásával. Október 11-én körbeküldte a tanácsban a jelentést, Kikukawát és Morit lemondásra, illetve felelősségük felvállalására kérte fel. A tanács három nappal később felmentette őt.

Kikukawa egy belső körlevelet küldött a vállalat munkatársainak, és Woodford agresszív vezetési stílusával indokolta a döntést. Az írás szerint Woodford nem fogadta el a csoport szabályait, és nem értette meg a japán "nemawashi", az informális konszenzusos döntéshozatal művészetét. "Nem hinném, hogy szereti Japánt". Az Olympus hivatalosan nem cáfolta, de nem is erősítette meg az email létezését.


Az Olympus részvényeinek árfolyama - kapitalizációja a felére esett vissza

A több évtizede irányító Kikukawát most Shuichi Takayama ügyvezető igazgató váltja, aki székfoglalójában a bizalom helyreállítását nevezte a legfontosabbnak. Ő szintén már 30 éve dolgozik a cégnél, ezért a részvényesek kételkednek abban, hogy kellő függetlenséggel rendelkezik ahhoz, hogy végigvigye a vizsgálatokat. (Takayama egyébként most is védi a tanácsadói szerződést, közlése szerint meg fog térülni a kifizetett többmillió dollár.)

Japánban az óriáscégek hagyományosan szoros kapcsolatban vannak egymással, ami melegágya a korrupciónak és a gyanús üzleti kapcsolatoknak. A valóban független igazgatósági tagok olyan ritkák, mint a fehér holló, és a személyes kapcsolatok mindennél fontosabbak. Ez persze rontja a vezetés hatékonyságát, aminek a befektetők nem örülnek, hiszen ők nyereséges céget, emelkedő részvényárfolyamot szeretnének látni, tehát ha a cégvezetésben megrendül a bizalmuk, menekülőre fogják. Az Olyimpus részvényeinek árfolyama alig néhány nap alatt a felére zuhant vissza, és a botrány a tokiói tőzsde többi cégére is kihatott, hiszen valószínűsíthető, hogy máshol is hasonlóképp zajlanak a dolgok. A folyamatot talán megállítja Kikukawa lemondása, de a helyzet még tisztázásra szorul.

Mivel a kétes ügyek amerikai befektetőket is érintenek, az FBI is nyomozást indított. Woodford közlése szerint Kikukawa lemondása nem lesz elég a befektetők bizalmának visszanyeréséhez, és egy telefoninterjúban a teljes igazgatótanács felállását szorgalmazta, mivel ahelyett, hogy kivizsgálták volna az ügyeket, inkább az ő eltávolítására szavaztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    Egy másik cikk szerint a jakuzák vették át a hatalmat a cég felett.
  • gforce9 #2
    Miért, szerinted a világ többi részén mi megy? :)
  • FoodLFG #1
    japánok... xD