Berta Sándor

Szerverek hőjével fűtik az Uszpenszkij-katedrálist

A finn fővárosban található Uszpenszkij-katedrális igazi turistalátványosság. Azt ugyanakkor csak kevesen tudják, hogy a székesegyház nemcsak építészeti, hanem más szempontból is különlegesnek számít.

Az Uszpenszkij-katedrális egész Helsinki látképét meghatározza, az ortodox székesegyház turisták ezreit vonzza minden évben. Az ugyanakkor alig ismert, hogy az épületet szerverek hőjével fűtik. A 300 négyzetméter alapterületű szerverközpont a templom alatt 7 méterrel található, egy egykori bunkerban. A létesítményt a helsinki püspök áldotta meg.


A szerverközpontot az Academica nevű finn IT-szolgáltató üzemelteti, az energiamenedzsment rendszer pedig az ABB nevű cégtől származik. "Ennek a technikának köszönhetően a szerverek hőjének 70 százaléka újrahasznosítható" - jelentette ki Matti Roto, az Academica menedzsere. A létesítményben a felhasznált árammennyiség fele a számítógépek hűtésére megy el.

Az olyan cégek, mint az ABB, a Siemens és az Emerson egyre nagyobb üzletet látnak a zöld szervercentrumok kialakításában. Becslések szerint ez a piac már most 30 milliárd dolláros és minden évben 8-10 százalékkal növekszik. A piacvezető jelenleg az Emerson, míg Európában a francia Schneider Electric a meghatározó, de az ABB szintén gőzerővel fejleszt és ki akarja építeni ezt az üzletágát. Reino Buchmüller, a vállalat illetékes vezetője elmondta, hogy akár más cégek felvásárlásával is terjeszkednének.


A Helsinkiben található szerverközpontban a vezérlőmoduloknak köszönhetően beállítható, hogy az egyes számítógépek maximum mennyi áramot fogyaszthatnak. A keletkezett hő egy részét forró vízzé alakítják át, amit bejuttatnak Helsinki távfűtő rendszerébe. A megoldást a világ más részein is alkalmazni akarja az ABB, azonban ahhoz, hogy az működjön, a szerverközpontoknak a város közelében kellene lenniük. Sajnos többnyire nem ez a helyzet. Vannak hasonló projektek, Franciaországban például a Dalkia nevű energiaszolgáltató egy olyan rendszert fejlesztett ki, ami a szerverek hőjével az Euro Disney park épületeit fűti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolivok #10
    nincs gyümölcs olyan nincs
  • Piel #9
    Igazi magyar virtus! Szerverek hőjével pálinkafőzőt! És ha nincs gyümölcs?
  • tcpip2 #8
    Nem kellene mindenáron a fűtésre koncentrálni, és meg lenne oldva a fűtő-fűtendő távolság problémája. Lehetne mondjuk a szerverek hőjével pálinkát főzni.
  • Zolivok #7
    ez vicces komment volt végén odaírod a nicked mert mégha a neved de a nicked alapból jelzi szóval illemtanárok mit szólnának cococo
  • Zolivok #6
    amennyi kocka ott van
  • dchard #5
    A virtualizációnak pont ez a lényege: a sok kis egyéni entitásként viselkedő szerver helyett hatalmas clustereket hoznak létre, amiknek jóval nagyobb a kihasználtsága és a hatásfoka is, mint a sok kis egyéni szervernek. Így nem fordul az elő, hogy a céges weboldalt futtató szervernek az idő 95%-ában áll a processzora, viszont az idő 100%-ában fogyasztja az áramot.

    Persze a csúcsidőben elvárt kapacitás kiszolgálása miatt mindenképpen teljesítmény többletet kell beépíteni a rendszerbe, viszont ez a többlet egy virtualizált környezetben egyszerűen kikapcsolható. A cél az, hogy a működő rendszerek minél jobban ki legyenek használva, vagyis a kapacitások 80-90%-a használatban legyen.

    Dchard
  • Piel #4
    Jó reggelt! Már régen így kellene az összes szervertermet üzemeltetni!
  • mjevsrsh #3
    elég rövid a cikk..de ez a megoldás tetszik.Kíváncsi lennék arra hogy ez a "termelt"hő ez mondjuk mennyi mikor a szerverek le vannak terhelve és mennyi mikor nem? esetleg egy "szervertervező" mérnök? :D
  • endrev #2
    A számítógépek hűtése azt jelenti, hogy elvezetik a hőt. (Ez a hűtés: a frigó is elvezeti a hőt a hátulján lévő rácsra.) Tehát: arra fordítják. :)
  • bino512 #1
    árammennyiség fele a számítógépek hűtésére megy el.
    Azt a felet a katedrális fűtésére lehetne forditani és voálá XD