Berta Sándor

Életveszélyben a mexikói drogháborúról író bloggerek

"Aki ír rólunk, az meghal." - így lehet rendkívül tömören összefoglalni a mexikói drogkartellek két hullán lévő üzenetét, amit a tevékenységekről rendszeresen tudósító felhasználóknak címeztek.

Mexikóban, Nuevo Laredo határvárosban, a Rio Bravo partján megöltek két embert és a holttesteiket felakasztották egy hídra. Az áldozatok olyan bloggerek voltak, akik rendszeresen megírták a drogkartellek piszkos ügyeit. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek, azonban a hatóságok szinte biztosra veszik, hogy valamelyik drogkartell tagjai lehettek. A testükön talált nyomokból az is kiderült, hogy a fiatal férfit és nőt a haláluk előtt megkínozták. A bűnözők a testekre két papírdarabot tűztek.

A CNN tudósítása szerint az egyik papíron a következő szöveget lehetett olvasni: "Mindenkivel ez fog történni, aki furcsa dolgokat jelentet meg az interneten." Az üzenet név szerint megemlíti azokat a blogokat és fórumokat, amelyek a drogkartellek erőszakos cselekményeiről rendszeresen beszámolnak. A portálok között van a Frontera Al Rojo Vivo és a Del Narco. (Utóbbi blog rendkívül erőszakos tartalmakat, megnyúzott, feldarabolt emberekről készült fotókat tartalmaz, kiskorúaknak megtekintését nem ajánljuk!)


Az aláírás Z, ami a Los Zetas kartell rövidítése. Ez az egyik legbrutálisabb és legbefolyásosabb mexikói kartell. A csoport a Golf-öböl melletti térségekben tevékenykedik és több száz ember haláláért felelős. A Los Zetas különösen azért veszélyes, mert a mexikói rendőrség és katonaság drogellenes osztagainak egykori tagjaiból verbuválódott, így pontosan ismeri a hatóságok módszereit. A szervezetet Heriberto "El Lazca" Lazcano vezeti és évek óta véres hatalmi harcban áll a Golf-, a Sinaloa és a La Familia kartellekkel.

A Mashable amerikai blog cikkében rámutatott, hogy a másik üzenetet az elkövetők az egyik áldozat lábára kötözték. Erre azt írták: "Mindez a Frontera Al Rojo Vivón elkövetett árulásért történt." A fórumban természetesen azonnal téma lett a brutális gyilkosság és a két üzenet. "Véget kell vetnünk a bűnözők tevékenységének, ami egyre inkább elhatalmasodik a városunkon. Többen vagyunk, mint ők, nem szabad félnünk" - írta az egyik fórumozó. Egy másik pedig arra kérte a társait, hogy továbbra is tudósítsanak az eseményekről. Majd hozzátette: "Nagyon nehezen derítik ki, hogy ki számol be a történésekről. csak félelmet akarnak kelteni bennünk." A Frontera Al Rojo Vivo üzemeltetői mindenesetre óvatosak és időközben eltávolították a hozzászólásokat.


A CNN idézte az egyik helyi nyomozót, aki úgy vélte: szinte lehetetlen lesz kideríteni, hogy kik az áldozatok és mivel nincsenek szemtanúk, így gyakorlatilag a tetteseket sem lehet megtalálni. Mexikó évek óta harcol a drogkartellekkel. Felipe Calderón elnök megválasztása után szabályos háborút indított a kartellek ellen, azóta több mint 41 000 ember halt meg. A mexikói kormány becslései alapján csak tavaly 15 273 személyt öltek meg a drogháborúkban.

A mexikói drogháború már tavaly elérte a közösségi portálokat is: a jelek arra mutatnak, hogy a szervezett bűnöző csoportok most már az internetet is igénybe veszik a lakosság terrorizálására. Bloggerek meggyilkolására azonban eddig nem került sor. A helyzet annyira súlyossá fajult, hogy a további erőszak megfékezésére felmerült az is, hogy betiltják a nyugati félteke legveszélyesebb városának tartott Ciudad Juárezről és az itt zajló drogháborúról szóló számítógépes játékot. Az ország eközben IT-imázst próbál építeni és felsorakozni India, valamint Kína mellé. Emellett internetes projektekkel hódítaná vissza a turistákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pretorian #41
    Ha ilyen embertelenséggel akar találkozni valaki, nem kell érte Mexikóba menni. Történik ilyesmi itt Európában is, csak nem ilyen mértékben, és nem dollármilliárdos drogüzlet miatt, éppen ezért nem kap ekkora publicitást. A mindenféle gore/slash oldalak tele vannak ilyesmivel, sok ilyen témájú orosz oldal van, egyik undorítóbb mint a másik.
  • zsoltioregon #40
    Ki veszi meg akkor a drogot?
    Kit rabolnak ki?

    Ez nem így működik!
  • mr9 #39
    Szerintem hosszútávon nagyobb probléma is lehet ebből, mert ami ott folyik az egy minta, és minél tovább marad meg/így annál erősebb is lesz. A kérdés az, mikor kezdi el másolni a többi hasonló szervezet?


    először elkapják azokat akik cikkeket írnak
    aztán elkapják azokat akik hozzászólnak
    majd azokat akik a fentieket olvassák
  • Pretorian #38
    Szerintem ezt kb. eddig is tudtuk, de a helyzet moralitása nyilván odaát is hmmmm....megkérdőjelezhető a közvélemény szemében...a mexikóiak 99%-a nyilván ugyanúgy megrendül ha ilyesmi történik a szomszédban.
    Azt ne ne felejtsük el, hogy a kartellek azért küldik a támogatásokat, hogy ezzel megkenjék a hivatalos szerveket, és próbálják megnyerni a közvéleményt, vagy ha nem is megnyerni, de valamilyen módon szépíteni a róluk kialakult képet.
    Egyébként meg drogpénzről van szó, no comment.
  • kaldrecht #37
    Kedvcsináló a cikkhez :DDD (semmi 18+)

  • kaldrecht #36
    Ez csak nekünk olyan fura. Facebookon van 3-4 mexikói ismerősöm nem a legzűrösebb részről pl.: Ensenada. Ők rájuk másként hatnak ezek a dolgok. Nekünk a VV és Bariközt után egy szétdarabolt rendőr nagyon felzaklató élmény, de mindenhez hozzá lehet szokni.
    Egy ottani fiatalnak "katona" lenni valamelyik szervezettben igencsak jó perspektíva. És amit ez a cikk is kihagy az pl a LOS ZETAS "legális" pénzmosásra használt szekciójának bemutatása. Elit bankárokat és biztosítási szakemberkéket, több nyelven beszélő kapcsolatépítőket, orosz, izraeli, német mérnököket foglalkoztatnak. Cifkának volt egy cikke itt az SG-n a tengeralattjárókról (mexikóira nem emlékszem, de kolumbiai, brazil biztos volt), amiket a drogkartell építtetett és az USA-ban is számos hídfőállásuk lehet, amibe fekete lóvét nyomják ezerrel.
    A megfélemlítések brutalitása az nem csak abból fakad, hogy bekristályozott srácok darabolják a rendőrt, vagy az ellenséges kartell emberét. Ha fenyegetésnek elég lenne két pofon akkor a legtöbbször megállnának ott, de csak ebből értenek.

    Annyit még plusszba: ez Mexikó! Ez az ország mindig is ilyen erőszakos volt, senkinek ne legyen téveszméi, hogy itt 10-20 év alatt romlottak meg így a dolgok. Ezek az emberek így élnek, Közép és Dél-Amerika a drogra épült eddig is és ezután is erre fog épülni.
    A sok halott az új korlátlan fegyverellátásnak a professzionális szervezésnek és az informatikai fejlődésnek köszönhető. A legfoglalt fegyverek 90%-a amcsi eredetű. Orosz és kínai gyártmány már csak elvétve akad közöttük.
    Szerény mennyiségű lefoglalt fegyver!
    A módszerek barbárok, de ezek az emberek nem hülyék.
  • Pretorian #35
    A lényeg az, hogy az ember sokkal undorítóbb dolgokat követett el a történelem során, mint amit a leggusztustalanabb slasherekben látni, és azok, akik tehettek volna ellene valamit, sosem tettek semmit.
  • Pretorian #34
    Inkább ne is, kösz. Tegnap délután óta nem ettem az előző két kép megtekintése után. Igen tudom, hogy történik ilyesmi is, és ahogy a legtöbb jóérzésű, relatíve egészséges emberben, bennem is erős az undor és a gyűlölet az ilyenek iránt, és várom a napot (ami talán el sem jön), amikor az usa közvetlenül avatkozik be, és felszámolják az írmagját is ezeknek az állatoknak. De ilyenkor eszembe jut, hogy ez úgy lesz benne a történelemkönyvekben, hogy "A Mexikói Drogháború ennyi meg ennyi áldozattal",, meg hogy a kartellek "különösen brutális módon számoltak le ellenségeikkal" nem úgy hogy kit meg hogy daraboltak fel. Történt már ilyesmi a történelemben, ott a Nanking-i mészárlás, a nigériai "forradalom", és még sorolhatnám. Azok hasonlóan embertelenek voltak.
    De ott nem a drog állt az egész mögött.
  • Cat #33
    "Csak remélni tudom hogy már nem éltek, amikor ezek az állatok hozzákezdtek a procedúrához. Ilyet senki nem érdemel."
    izé. Van egy poszt, ahol a csávó két lábát külön külön, egymástól egy méter távolságra felakasztják egy gerendára, (azaz V alakban van), majd elkezdik szétfürészelni a farkától lefelé és közben sikoltozik. (most nem kezdem el keresni.)

    De itt van egy másik, ahol bandatag-darabokból készült pozolét tettek ki egy városi hídra. (A pozole egy hagyományos helyi kaja. Egyébként sertéshúsból készül, nem emberből.)

    http://www.blogdelnarco.com/2011/08/hacen-otro-pozole-en-nayarit-destazan.html
  • Pretorian #32
    Aki ilyesmit csinál, az valószínűleg elvesztette mindazt, ami az embert emberré teszi. Az nyilvánvaló, hogy az ember ilyesmit egészséges mentális, illetve józan állapotban nem tesz. Azt se felejtsük el, hogy a kartellek tagjai nem azt a kokaint fogyasztják, ami minden szarral felütve jelenik meg az amerikai és az európai piacon, hanem nyilván a legjobb minőségű kolumbiai/mexikói anyagot. Az ilyen minőségű drog állatot csinál az emberből. Elrettentésről van szó, de darabokra aprítani valakit, lenyúzni az arcbőrét, levágni a farkát az olyasmi, ami túlmegy minden határon, ezek nem emberek. Csak remélni tudom hogy már nem éltek, amikor ezek az állatok hozzákezdtek a procedúrához. Ilyet senki nem érdemel.