Berta Sándor

Norvég dilemma az internet ellenőrzésének szigorításáról

Norvégiában a július 22-i ámokfutás által okozott sokkból sokan még a mai napig nem tértek magukhoz. Egy helyi újságíró és aktivista szerint a megoldás semmiképpen sem a világháló ellenőrzése.

Anders Brenna újságíróként dolgozott, a Digi.no helyi portál munkatársa volt. Jelenleg a Gravemaskinen nevű médiaplatform üzemeltetőjeként tevékenykedik és a távközlési adattárolás elleni Stopp DLD nevű csoport vezetője. Brenna szerint az események ellenére a norvég emberek továbbra is bíznak a rendőrségben és elutasítják az internet ellenőrzését.

"Eddig le vagyok nyűgözve a politikusainktól. Nincs jele annak, hogy szigorítanák a törvényeket. Hiszek a miniszterelnökünknek, aki azt mondta: a demokráciát és a szabadságot védeni kell és ki kell építeni, nem szabad korlátozásokhoz nyúlni. Mi itt, Norvégiában láttuk, hogy a távközlési adattárolás nem működik. Ugyan nálunk még nincs szabályozva ez a kérdés, azonban ha lenne is ilyen jogszabály, akkor abban semmi olyan passzus nem lenne, ami megállíthatta volna ezt a terroristát. Mindenre odafigyelt azért, hogy ne bukjon le. Más terroristák ugyanígy fognak cselekedni." - jelentette ki Anders Brenna.


Oslo belvárosát elborítják a virágok

"Az igazságügyi miniszter és a PST titkosszolgálat vezetője arról beszéltek még az év elején, hogy olyan új törvényeket kellene bevezetni, amelyek lehetővé tennék a magányos elkövetők kiszűrését. A kérdés azonban az, hogy engedélyezni szabad-e egy olyan megoldást, ami gyanú alapján emberek átvilágítását tenné lehetővé? A mai modern terroristák egyértelműen megpróbálják kikerülni a biztonsági szabályokat. A rendőrség már most megfelelő jogosítványokkal rendelkezik ahhoz, hogy eljárjon a terroristákkal és más bűnözőkkel szemben, és nincsenek erőforrásai egy megfigyelési állam kialakításához és nem is hiszem, hogy ez működne."

"Az emberek többsége, a lakosság 78 százaléka bízik a rendőrségben. A rendőrség értünk dolgozik, a mi oldalunkon van. Ha szigorítanák a biztonságra vonatkozó jogszabályokat, akkor emiatt sokan elidegenednének egymástól, köztük olyanok is, akik - ha szükséges - jelenleg együttműködnek a hatóságokkal. A legtöbb norvég állampolgár el sem tudja képzelni, hogy a rendőrség vagy más állami hivatalok visszaélhetnek a hatalmukkal."


A szigeten 76 ember halt meg

Az aktivista kiemelte, hogy a Stopp DLD kezdeményezést ugyan a parlament 89:80 arányban leszavazta, de ennek ellenére elégedett, mert jóval szorosabb küzdelem volt, mint amire előzetesen számítottak. Azonban ez csak a politikai része volt a vitának, hamarosan a bírósághoz fordulnak és ott jóval nagyobb esélyük lehet a győzelemre. A távközlési adattárolás kérdése egyébként soha nem került volna a norvég parlament elé, ha nem egy EU-irányelvről lenne szó. Egyetlen norvég állampolgárnak sem jutna eszébe az, hogy javasolja egy ilyen törvény bevezetését.

"Jelenleg a nagy fájdalom időszakát éljük meg és dühösek vagyunk. Ez egy veszélyes helyzet, de nem félünk. Nem hiszem, hogy a politikusaink hagyni fogják, hogy a terroristák nyerjenek azáltal, hogy a liberális társadalmunkat szükségtelen és paranoid biztonsági törvényekkel meggyengítik" - szögezte le végül Anders Brenna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • júzer02 #13
    Szerintem meg pont nem probléma, hogy itt is fogy az ún. hasznos népesség. Munka már úgy sincs sok ebben az országban és ez egyre erősödni fog, ugyanis a jövőben amit csak lehet robotizálni fognak. Mennyi ember kellett egy autógyárba a 20-as években és mennyi most, mondjuk egy japán autógyárba? Kínában egyébként, ha jól tudom a második gyerekre már adót vetnek ki.
  • Hugo Chavez #12
    Ha a birkák körbekerítik magukat, mert a farkasok elragadtak párat közülük, azzal csak a farkasok dolgát könnyítik a jövőben.
  • who am I 7 #11
    sok országban inkább fogy a hasznos népesség...nem mondom, h a többi nem "hasznos" akár, de indiában, kínában és afrikában (esetleg dél-amerikában) miért nem lehet kasztráltatni őket?
  • csulok0000 #10
    és tegyük hozzá még hogy a legtöbb sorozatgyilkos átlagon felüli IQ-val és képzettséggel rendelkezik. Ezért is un. sikeresek a "szakmájukban". Okosan megtervezve vezetik félre a hatóságokat, és a környezetüket. Az ilyen hozzá tartozói mindig azt mondogatják hogy "pedig olyan kedves és példás ember...soha sem gondoltuk volna...".
  • mitch2003 #9
    Kezdhetnénk a sort akár veled is!
    Bár jobban meggondolva a kutyáimat nem szívesen mérgezném. Amiket a mai ifjúság elfogyaszt (nikotin, drogok, tartositoszerek, mesterséges színezékek, ...) még komposztnak sem lenne jo a foldbe.
  • kvp #8
    "elegen vagyunk már"

    Mar ahol, peldaul Magyarorszagon az atlag gyerekszam 1.3 minden ket felnottre. Es ebben az atlagban benne van az is ahol 8-10 gyerek jut egy parra. Arrol nem beszelve, hogy az egyik szelso esetben 14-16 eves az elso szules atlaga, a masik csoportban pedig 25-30, tehat a reprodukcios frekvencia is mas. Ezek utan a lakossag tobbsegenek a reprodukcios aranya valahol az 1-0.9 korul van. Ez nagyon gyors fogyast jelent. (generacionkent megfelezodik a lakossag) Japanban ez a szam kb. 1.4, tehat a tobbsegi lakossag aranyat nezve sokkal rosszabbul allunk mint ok, csak itt alacsonyabb a varhato eletkor tehat nem tunik annyira fel a gyorsulo fogyas.

    A norveg esetrol pedig csak annyit lehet mondani, hogy orultek akadnak mindenhol, meg egy viszonylag bekes orszagban is. Ezen orultek jellemzoje, hogy latnak egy problemat (neha meg jol is), amire adnak egy katasztrofalisan rossz valaszt ami minden epeszu logikat nelkuloz.

    Ehhez kepest az internet megfigyelese semmit sem er, mert szinte az osszes ilyen elkoveto a londoni merenyloktol a mostani esetig kepes lenne megfelelni a normal polgar kepenek, tehat a korabbi internetes viselkedesukbol nem igazan lehet a kesobbi tetteikre kovetkeztetni. Aki a neten gyanus az nem biztos, hogy a valosagban is az, viszont aki nem gyanus az attol meg lehet orult.
  • Higgs Bozontos #7
    szerintem meg szigorodhatnak, sőt még a szemöldöküket is összehúzhatják, olyan 20 perc alatt bárki számára fellállítható proxyrendszerek mellett, mint az i2p vagy a tor, amelyet még a nagyszakállú atyaúristen sem tud ún. feltörni...
  • Higgs Bozontos #6
    +1
  • moikboy #5
    Két gyerekkel az a baj, hogy ha az egyikük meghal, akkor a feleségemmel máris hátrányban van a genetikai állományunk a többi családhoz képest, akiknek 2 gyerekük él. Én azt a megoldást javaslom, hogy vállaljon mindenki 3-4 gyereket, de ha a két legidősebb eléri a 20 éves kort (20 év felett már elegendően kicsiny a kockázata a reprodukció nélküli elhalálozásnak), akkor a fiatalabbakat be kell szolgáltatni az államnak, akik feldolgozzák őket mondjuk kutyatápnak.
  • Skill #4
    értelmes ember nem igazán vállal 2 gyereknél többet. sokba kerülnek. a többiek meg szaporodnak. :/