Alex

Mától kapható a Nintendo 3DS

A Nintendo DS már régi bútordarabnak számít, a több mint 100 millió eladott példánnyal a GameBoy sorozat méltó tagja. A legújabb kézikonzol a korábbi DS-t igyekszik felturbózni, a Wii újításához mérhető innovációkkal.

Legelsőként természetesen leginkább hangoztatott újítását kell említenünk, a szélesebb felső kijelzőt, mely háromdimenziós látványt nyújt. A 3D önmagában még nem lenne nagy durranás, hiszen a mozikban sok éve jelen van, de egy éve már a tévéken keresztül az otthonokba is beszivárgott. Minden cég próbálkozik a 3D láz meglovaglásával, a Nintendo újítása abban van, hogy használatához nem szükséges szemüveg. A készüléken lévő kamera érzékeli az arcunkat, a kijelző mellett lévő csúszkán pedig a 3D "mélységét" mi magunk állíthatjuk. Aki persze szédülne - az emberek bizonyos százalékánál ez előfordulhat - annak lehetősége van teljesen kikapcsolni ezt a funkciót, s így a régi DS-hez hasonló 2 dimenziós képet kapunk.


A budapesti sajtóeseményen történt kipróbálás után elmondhatjuk, hogy nagyon impresszív a gép ezen képessége, a 3D-nek több ponton értelmes funkciója van, s nagyban növeli a játékélményt. Ha csak ennyi lenne minden újítás akkor még nem lenne jelentős mérföldkő a Nintendo új kézikonzolja, de a cég természetesen rengeteg új gondolattal tömte tele a kis kütyüt, amivel igyekszik kilépni a megszokott célcsoport köréből.

A Nintendot mára mindenki a gyerekekkel azonosítja. Nincsenek komoly véres játékok, háborús FPS, félelmet kiváltó bérgyilkos kalandok, kemény mészárlás. Helyette van Mario, Gokart, Donkey Kong, s ezek széles pereputtya. A legvadabb csatákat is a Super Smash, illetve annak valamelyik új változatában vívhatjuk. Ezzel a hagyománnyal részben szakít az új készülék. A megcélzott célcsoport már a 10-40 éves korosztály, a nagy újítások főleg nekik szólnak, nem beszélve a játékok meghatározott köréről. Nem véletlen, hogy helyet kap a WiFi, az internetböngésző és a fényképezőgép is a masinában. Sőt, a fényképeket térhatásúvá alakíthatjuk, erre szolgál, hogy rögtön két kamera kapott helyet a hátlapon, hogy teljesen kihasználhassuk az új technológiát.


A kezelőfelület azonos a DS-ével, a szokásos X-pad (vagy T-pad) mellett azonban megjelenik a circle-pad. Ez egy egy joystickhoz nagyon hasonlító lapos kör alakú vezérlő eszköz, amivel bizonyos játékokban (pl.: focis játékok) sokkal egyszerűbb az irányítás, hisz a szokásos 4 irány helyett 360 fokban lehet haladni. A két kijelzőből az alsó továbbra is érintőkijelzős, ezen megmaradt a 2D-s megjelenítés. A halálra unt "A" gomb és barátai mellett azonban egy Home gomb is helyet kapott. A Wii-ből ismerős funkciót lát el: Egy játék közben a Home gombbal a főmenüben teremhetünk, s használhatjuk a többi funkciót.

A legérdekesebb újítás az interaktivitásában rejlik. Ha két 3DS közel kerül egymáshoz, rögtön kapcsolatba is lépnek, és megosztják a - jobb esetben általunk is megosztani kívánt - adatokat játékainkról, sőt, akár egyéb dolgokra is képesek. Például ha megvan nekünk a Street Fighter, akkor ha egy olyan ember mellett megyünk el, akinél szintén ott van egy ilyen konzol, és játszik ezzel a programmal, akkor hazaérkezvén azt tapasztalhatjuk, hogy a tömött hetes buszon levertünk valakit, mert a két készülék egymást érzékelve összeeresztette a két harcost. Egy másik apróság, a beépített lépésszámlálónak "hála" pedig a Nintendo tipikusan amerikai piacra készült poszt-tamagocsija, a kutya- és macska-szimulátor NintenDogs kifejezetten megköveteli a gazdiktól, hogy sétálni vigye őket, méghozzá nem csak immel-ámmal, hanem valódi kirándulást téve.


A Nintendo 3DS két színben kerül piacra, a GameBoy szériától szokatlan türkiz (aqua blue) és űrfekete (cosmos black) színekben. Elvben ez is a szakítás jele: a régi DS-ek tipikusan fehérek, a GameBoyok szürkék voltak. A gép SD memóriakártyát használ, amiből alapcsomag egy 2 GB-osat máris tartalmaz. Így nem kell félni attól, ami a PlayStation 2 alaphibája volt, hogy nem járt hozzá kártya, így menteni sem lehetett. Ha az 2 giga betelne akkor természetesen cserélhető, határ a csillagos ég. A memóriakártyával a Wii-n lévő adatokat - akár elmentett Mii-nket (Nintendo avatar) - percek alatt a 3DS-re tölthetjük.

A gép folyamatos játék mellett 2 és fél órát bír, persze ez függ a 3D-től is. Egy középhosszú utazásra lett kalibrálva, hosszabb repülőútra azért könyvet is csomagoljunk. Készenléti üzemmódban akár 2 napig is elvegetál. Az útközben megjelenő szabad hotspotokat hamar felismeri, így ha berakunk letöltésbe egy frissítést, azt ahol talál netet ott letölti, illetve ha közben megszakadna, majd a következő alkalmas helyen önmaga folytatja.

A legfontosabbak természetesen a játékok. Visszafelé kompatibilis a sima DS-sel, azaz régi játékainkat is viszi, nem kell azokat lecserélni, mint számos ilyen váltásnál szokás. A gépen alapból rajta van pár alkalmazás, illetve egy Face Raiders nevű játék, melynek lényege, hogy barátunkról fényképet készítve ő válik az ellenségünké, akit a Nintendóhoz méltón teniszlabdákkal kell kilőni. A dologba a szépséget mégis az adja, hogy a kamerával folyamatosan forognunk kell, ugyanis nem tudni, honnan is bukkan elő barátunk arca, s mikor dob ránk egy bombát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A mozgásérzékelőt és a giroszkópot számos játék is használja, ilyen mozgást igényel például a Zeldában a csúzlizás. A hagyományos Nintendo játékok itt is megjelennek: Mario, Paper Mario Mario Kart, Super Monkey Ball (ami a Donkey Kong és a Mario Kart mutánsának is tekinthető), stb. Újítás, hogy a Resident Evil, a Square-Enix fejlesztette Kingdom Hearts, de még Sims 3 is szerepel a játékok listáján. A békés horgászszimulátortól a tengeralattjáró elsüllyesztésig játékok igen széles spektrumából válogathatunk majd. A játékfejlesztők előtt egy a csomagban mellékelt aprócska kártya révén számos új lehetőség nyílik.

Ezt az asztalra helyezve, és a 3DS kameráját ráírányítva azt láthatjuk hogy életre kel. A kamerán keresztül így egy átszabott új valóságot láthatunk. A kártya megmozdul, átalakul, s Nintendo karakterek bújnak elő, úgy, hogy az asztallapunk és a rajta lévő tárgyak ugyanúgy megmaradnak. Egy szétlövésre váró ellenséget, egy horgásztavat, vagy egy aprócska bónusz dobozt is rejthet a kártya, amelyek a játékokon belül is komoly szerepet kaphatnak. Remek ötlet volt ehhez a Super Marioból illetve a Mario Kartból ismert kérdőjel használata.

A kérdés csak az, hogy mindezen újdonságok mennyire lesznek kihasználva. Már a Wii-re kiadott Mario Kart is tömve volt régi pályákkal, a 3DS-re megjelent Zelda sem új tagja a sorozatnak, a már eleve feljavított, átírt, pépessé és unalmassá csépelt Ocarina of Time-rész kerül újra forgalomba. Az interaktivitáshoz pedig elengedhetetlen a széleskörű elterjedség, anélkül csak indokolatlan hivatkozási alap marad. Ahhoz, hogy remegve várjam hazaérkezvén, hogy kit gyilkoltam le útközben, megfizethető áron kell boltokba kerülnie, és benne van az emberben a kétely, hogy ez a jellemző Magyarországon kihasználatlan marad. A gép ugyanis kereskedőtől függően 60-70ezer forintba kerül, amihez játékonként további 10-12ezer forintot kell fizetni. A Facebook-játékok is a végén ismerősök utáni hajtóvadászatba csaptak át, kérdés, hogy itt mennyire lesz a játékok előrehaladásának függvénye az interaktív találkozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hudekira #33
    Van eladó nintendo 3ds-m új(még kisincs bonta) és használt(kipróbáltam annyira) meg hozzá játék nintendogs(3ds, golden retriver edition) ha érdekel valakit:
    elérhetőségem:
    teló: 06202220170
    email: [email protected]/[email protected]
    árról egyezkedhetünk
  • TGArtist #32
    Már régóta vártam, bántam nagyon, hogy anno eladtam a dsi-met, viszont már nem akartam újat venni, inkább kivártam a 3DS-t. A 2,5 órás üzemidő szerintem is baromság, 5öt simán kibír, a 3D csúszkát meg mindenki saját ízlése szerint állítja be, ahogyan rááll a szeme. Régi DS játékokkal nagyon sokat bír, tegnap 4 órát Laytonoztam, és csak egy csík fogyott le az aksiból, mellette fényképeztem is. Kényelmes nagyon a fogás, az analóg kar zseniális. Féltem, hogy a régi játékokat a felső képernyőn széthúzza, és ez zavaró lesz pl. Hotel Dusk 215-nél, de szerencsére ilyenkor az alsó képernyő méretéhez igazodik a felső. Nekem nagyon tetszik, örülök, hogy megvettem.
  • MsUser #31
    Jó lett, az ár kicsit enyhül megvesszük a gyereknek és játszunk vele!
  • Etinger #30
    +1, viszont majd egy újabb oldalnézetes Mario inkább Wii-re jöjjön még :D
  • Gladkathie #29
    Az E3 óta spóroltam rá. És nem bántam meg. A 2 óra egy baromság, nekem gond nélkül kibír 4-5 órát Rayman 3D-vel, fotózással, beépített vackokkal, pedig a 3D mindig be van kapcsolva, igaz nem teljesen felnyomva, kicsit levettem belőle, nekem úgy jobban érzékelhető. Skype, ilyesmi simán megoldható rá, Pokémon Black and Whiteban (ami ráadásul még csak nem is 3DS cím) már volt beépített funkció videóhívásra. DS Liteon annak idején órákat msn-eztem R4 kártyával. Biztos lesznek lelkes programozópalánták, akik erre is írnak ilyesmiket, ráadásul hála az SD karinak, talán R4 sem fog kelleni. Én speciel egy google mapsnak örülnék nagyon. A súlya az előző konzolokhoz képest nehezebb, amúgy ha a párom nem említi, fel sem tűnik. Szerintem nagyon szép és okos kis masina. A beépített ratyi AR játékokkal betegre röhögtük magunkat a haverokkal. :-D Ha jön ki rá AR játék, tuti megveszem. A régiókód miatt viszont tényleg megnyalhatják a szebbik felem. :-( Ja és megemlíteném még az új kart: nagyon klasszul működik, kifejezetten kellemes a használata.
  • sanyicks #28
    ez nagyon gáz :\
  • zola2000 #27
    elvileg maximális fényerőn bekapcsolt 3Dvel max hangerőn 2,5óra, lekapcsolt 3Dvel, leggyengébb fényerőn, hang nélkül 5 óra, sima régi DS játékot játszva 7-8 óra is lehet, ami az utolsó esetet kivéve kevés csak akkor veszek 3DSt, ha lesz hozzá erősebb akksi, és lehetne kisebb is, mármint nem ugyanekkora kijelzőkkel kisebb vékonyabb a gép, lehet hogy majd csak 3DS liteot veszek majd...
  • bigjoe #26
    "A gép folyamatos játék mellett 2 és fél órát bír, persze ez függ a 3D-től is."
    Ez így nem túl biztató....
  • NEXUS6 #25
    Na várjunk csak, nem is olyan rossz ez a... mi ez kézikonzol?
  • Woodsnail #24
    Tök jó cuccnak néz ez ki!