Berta Sándor

Google-ra cserélték a Salzburgi Egyetem levelezőrendszerét

Az intézmény december óta alkalmazza az óriáscég webes alkalmazáscsomagját, azonban a diákok egyáltalán nem örülnek ennek, és személyes adataikat féltik.

A Salzburgi Egyetemnek összesen 18 500 hallgatója van, akiknek egy része egyáltalán nem fogadta örömmel a változásokat. Az iskola levelezőrendszere ugyanis tavaly december óta a Google Alkalmazások nevű online csomagot használja. A diákok azonban attól tartanak, hogy a tengerentúli társaság így hozzáférhet a személyes adataikhoz, és azok alapján létrehozhatja felhasználói profiljaikat. A felsőoktatási intézmény júniusig teszteli a webes szoftvercsomagot, és a vezetők nem értik a hallgatók aggodalmait.

A diákok leginkább azt kifogásolták, hogy az elektronikus postafiók tárhelyét 100 megabájtra korlátozták, és a fiókból való kiléptetés is automatikusan történik. "Az e-postaláda legkésőbb egy szemeszter alatt megtelik" - nyilatkozták a tanulók. A helyi hallgatói önkormányzat a panaszáradat miatt azt kérte, hogy az egyetem vezetői találjanak megoldást a problémákra. Az intézmény IT-részlege segített, így most már minden nebulónak 10 gigabájt tárhelye van. Azonban a helyzet nem oldódott meg ennyivel. A régi levelezőrendszert február 14-én kapcsolták le, így a régi postafiókok megszűntek, minden diák kizárólag az új e-postaládájához férhetett hozzá. A régiről az új postafiókokra való átirányítás még működik, de csak június végéig.

Florin-Czesar Guma, a Salzburgi Egyetem IT-részlegének vezetője elmondta, hogy a Microsoft, az IBM és a Google webes csomagjait egyaránt megvizsgálták, végül a Google Apps for Education szolgáltatása mellett döntöttek. A hallgatók december óta férhetnek hozzá a csomaghoz, amelynek része a Gmail, a Google Naptár, a Google Dokumentumok, a Google Webhelyek és a Google Talk. Minden adatot a rendszer egy számítási felhőben tárol. Pont ez okozott azonban újabb vitát.

A noapps.at oldalon található listát eddig több mint 400-an írták alá. Xavier Kienzerle, az egyik tiltakozó szerint kizárólag adatvédelmi okokból bírálják a megoldást, mivel nem világos számukra, hogy a szolgáltatás mely ország törvényeinek hatálya alá tartozik, és hogy mi történhet az adataikkal. A vizsgaeredményeket például automatikusan az egyetemi e-mail címekre küldi, ha a professzorok a PlusOnline rendszerbe írják be őket. A vizsgaeredmények azonban személyes adatnak minősülnek, amelyekhez így egy idegen vállalat is hozzáférhet. Kienzerle úgy vélte: az információk birtokában a Google például kiválaszthatja a leendő munkatársait, és megkeresheti őket, sőt még profilokat is létrehozhat róluk.

Rudolf Mosler, az egyetem oktatási ügyekért felelős rektorhelyettese úgy reagált a felvetésekre, hogy a szolgáltatást megvizsgálták jogi szempontból, és az emberek egyébként is hajlamosak túlbecsülni az adatvédelem fontosságát. Hozzátette, hogy a diákok a Facebookon amúgy is mindent kiadnak magukról. Kienzerle erre azzal vágott vissza, hogy mindenki úgy internetezik, ahogy akar, de nem tartja túl jó dolognak, hogy egy közintézmény a hallgatói adatait kiadja egy olyan globális piaci szereplőnek, mint az amerikai óriáscég.

A Google webes irodai csomagja 2006 augusztusa óta elérhető, akkor azonban a neve még Google Apps for Your Domain volt, és 2007 márciusában lett a neve Google Apps. A szolgáltatást több vállalat és intézmény használja, köztük van a Salesforce.com, a GE, a Land Rover, a Motorola, valamint a Westminsteri, az Amszterdami és a Linköpingi Egyetem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Retechegér #11
    Alábecsülitek, a google igenis képes teknikailag megcsinálni, sőt levelet elhelyezni is, törölni a postafiókotokból, stb. Ugyanígy titkos projectek leveleit is elolvassa, szabadalom előtt álló leveleket is. Pl. 6an összeültök és kidolgoztok egy soha nem látott nem használt dolgot (pl webeset), odaadjátok a tanárotoknak, hogy véleményezze, és vinnétek másnap a szabadalmi hivatalba. A tanár meg elküldi nektek vissza a doksikat mailben (google-n keresztül), hogy faszák vagytok, minden rendben van vele. Másnap mentek szab. hivatalba, és a kisasszony szépen mosolyogva elmondja, hogy már a nyitási idő előtt fél órával megjött a kérvény a google-től ugyanerre, és már megadták nekik! Neh, ezért dolgozni éveket!
    Szóval jó is meg nem is ez a cég, jó mert kurvanagy, és ezzel marhagyors kapcsolatokat építhet ki és gyors webes alkalmazásokat, másrészt Company (amit sokan elfelejtenek), és mint Co. nem lesz szívbajos ha egy technológia ellopásáról van szó. Biztos vagyok benne, hogy van már kész algoritmusuk ilyenre is (én legalábbis ha ez a Co. lennék, írtam volna már rég). Azt ha vki csámcsog ezen hogy hát bementünk és a google (vagy vmelyik alcége, leányvállalata - nem muszáj direkt, lehet magyar módszerrel is) már beterjesztette a kérvényt előttünk, hát azokat nem dobja majd ki a találati lista. Ha megkérdezik nagy nyilvánosság előtt hogy ez hogy lehet, akkor megmondjuk hogy hát nem cachelte, és egyéb bullshiteket ahogy szokták. És a többi, amire még én sem gondoltam (még).
  • nickb #10
    Nálunk a legjobb: neptun is van, meg rohangálás az indexszel jegybeírásért. Viszont a neptun valóban sokat fejlődött, használható, nem omlik össze csúcsidőben sem (ez valószínűleg inkább szerverkapacitás kérdése, nem a rendszer az oka). Ma már inkább ott járunk, hogy a tanárok nem értenek hozzá. Rendszeresen elhangzik egy sikeres jegymegajánló után, hogy ok akkor majd vizsgaidőszakban vegyünk fel egy vizsgát, hogy beírhassa a jegyet. Mikor létezik a rendszerben a megajánlott jegy is. A másik oldal pedig a diák, aki az utolsó nap meg leadni az indexet és akkor szembesül a ténnyel, hogy még vannak jegyek amiket be se írtak neki a neptunban, csak annyit nem tudott megtenni, hogy előző este leellenőrizze.

    A cikkhez kapcsolódva: nálunk az egyetemen sem saját levelezőrendszer van már, talán egy éve: a Microsoft webes outlookját vezették be. Senkinek eszébe se jutott az adatvédelem miatt panaszkodni. egyébként meg le merném fogadni, hogy a legtöbb diák nem használja az x-edik sulis postafiókot, egyszerűen átirányítja a saját címére, ami jó eséllyel gmail vagy hotmail...
  • Ferrer #9
    Talán inkább örülni kellene, hogy neten keresztül olvashatod a jegyeidet, meg nem kell már sorba állni a dékáni hivatal előtt, hogy felvehesd az óráidat.. mellesleg az etr meg a neptun feleannyira se rossz, mint amennyire azt egyesek beállítják. Csak hát jó közösen fikázni valamit..
  • Andr0 #8
    Nem értem a SZIE neptunja tökéletesen működik. Már évek óta csak oda kapjuk a jegyeket és eddig semmi probléma, minden levelet megkapunk (megjegyzem a szakvezető intézetem Neptun felelőse érti is a dolgát és minden infó, jegyet elküld, beír stb)Pedig én pénzügyet hallgatok...

    Ha lehet egy tanácsom akkor idéznék: "TO-t kerüljétek, semmit sem tudnak"

    @Cat: Neptun és az ETR ugyan az.
  • opeca #7
    Bizonyára majd a google fog keresgélni, amikor 1000-en jelentkeznek ott egy munkakörre:)
  • Sequoyah #6
    "Kienzerle úgy vélte: az információk birtokában a Google például kiválaszthatja a leendő munkatársait és megkeresheti őket, sőt még profilokat is létrehozhat róluk."

    Én is nagyon ki lennék akadva, ha a Google megtalálna és milliós fizetésű álláslehetőséggel zaklatna:S:D
  • slickboy #5
    Na igen, ezt akartam mondani, az emailjeiket féltik aztán kiposztolják a tegnapi fekvehányós buli képeit Facebookon. :D
    Úristen, a Google esetleg megnézi az érdemjegyeket, és az alapján választ magának munkatársat? Döbbenetes, valaki mesélte, hogy állásra jelentkezett egy kis céghez és elkérték diplomamásolatot meg nyelvvizsga másolatot is. Botrány.
  • hangulati #4
    akkor most nekik is meg kell adni a mobilszamukat, ha nem teszik, bezarjak a gmailfiokjukat, mint az enyemmel is tortent. ezert nem fogok mobilt venni, a cimeimet es a linkelt sitekat tovabbra is szeretnem visszakapni. ha valakinek van otlete, hova forduljak, segitsen! elore is koszonom.
  • Cat #3
    Hidd el, az ETR ugyanolyan szar.
  • okosan gyerekek #2
    ha bölcsészsuli lenne barátom, akkor nálatok is forradalmárokhoz méltó módon állnának a számítástechnika vívmányaihoz: könyveket digitalizálnának szövegrészletre kereshető dokumentummá, az enthuziazmus odavezetne, hogy szkennerek helyett tükröződésmentes üveglapokkal egybeépített tükrös rendszerrel fényképeznék a könyveket, nem szkennelnék őket; illegalitásban futnának a könyvek kézről kézre, de nektek nincsenek mély elvi meggyőződéseitek, nem utasítjátok szívből és velejéig el a szerzői jogvédelem álságos megnyilvánulását, így nektek a többi között neptun marad. Úgyhogy, kedves szakikám, inkább lapítanám a számat a helyedben. Üdvözlettel egy filozófus.