Gyurkity Péter

Gyorsabb flashmemória szabvány érkezőben

A különböző memóriaszabványok kidolgozásáért és felügyeletéért felelős JEDEC jelentős mértékben gyorsítana a flashmemóriák esetében megszokott átviteli sebességeken, mégpedig egy új platform elterjesztésével.

A szervezet hivatalos oldalán olvashatunk részletesebben a kezdeményezésről, amelynek elsődleges feladata az UFS (Universal Flash Storage) szabvány kialakítása és annak véglegesítése. Az illetékesek szerint néhány hónap múlva sor kerülhet az utolsó simításokra, ennek eredményeként pedig felbukkannak majd az első ilyen megoldások, és igencsak megugrik a különböző mobil eszközök esetében elérhető sebesség.

Az UFS az új soros interfész révén az első körben 2,9 Gbps átviteli iramot nyújt majd a hordozható készülékekben, elsősorban a jelenleg igen elterjedt e•MMC ellenében (amely leginkább a SATA2 sebességéhez hasonlítható). Ez azonban csak az alsó határ, az illetékesek állítása szerint ugyanis a korlát egészen 5,8 Gbps-ig tolható majd ki, vagyis ezek a termékek folyamatosan gyorsulhatnak. Ráadásul ehhez nagyon is kedvező fogyasztási mutatók társulnak majd, hiszen üresjáratban a nullához közelít az étvágy, ez pedig terhelés alatt is jóval kedvezőbb, mint azt eddig megszokhattuk. Legalább ilyen fontos lesz, hogy a memóriakártyák és a beágyazott flashmemóriák egyszerre több szálon is dolgozhatnak, eddig ugyanis egyszerre egy parancs került végrehajtásra.

A JEDEC reményei szerint a szabvány mindössze 3 hónap alatt elnyerheti végleges formáját, így 2011 első felében már megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban az első ilyen beágyazott és mobil megoldások. A CES alatt azonban már részleteiben is ismertetik a platformot, így az érdeklődők már januárban megtudhatják a fontosabb paramétereket (hiszen itt nyilván nem kizárólag a sebesség számít). A 300 MB/s mindenesetre valószínűleg elegendő lesz a sikeres bemutatkozáshoz, hiszen a tárolókapacitás és a másolási sebesség iránt egyre növekedő igények mutatkoznak, és ez alól a mobiltelefonok szegmense sem kivétel.

Eközben természetesen egyre-másra jelennek meg az újabb és újabb flash meghajtók. Ezúttal a Sharkoon mutatott be egy USB 3.0, 16 GB-os modellt, amely 130 MB/s-os sebességet nyújt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsir #1
    Legalább olyan sikeres lesz, mint a Blu-Ray...