MTI

WikiLeaks: Bizalmas jelentések Magyarországról

Magyarországra vonatkozóan is több mint 700 bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést szivárogtatott ki a WikiLeaks oknyomozó portál. A Magyarországgal foglalkozó, szám szerint pontosan 734 diplomáciai iratról a Der Spiegel számolt be internetes kiadásában.

A német hetilap "világtérképéhez" mellékelt táblázatból, illetve ismertetésből kitűnt, hogy a Magyarországgal foglalkozó iratok túlnyomó többsége 2006-ból, illetve az azóta eltelt évekből származott. Az újság nem közölte a dokumentumok tartalmát, de ismertette az iratok titkosítási fokát. A dokumentumokat az amerikai külügyminisztérium mind Magyarország, mind a többi állam esetében a titkosítás szempontjából 6 kategóriába sorolta. A Magyarországgal foglalkozó 734 dokumentum közül 4 került az 1-es számú, azaz a legszigorúbb kategóriába, amely a "titkos, külföldiek elől elzárandó" elnevezést viselte. A Budapestről származó dokumentumok közül 32 kapta a 2-es számú besorolást, amely a "titkos" elnevezést viselte.

A következő besorolás a "bizalmas, külföldiek elől elzárandó" minősítést kapta, ebbe a kategóriába 7 magyarországi dokumentum került. A csak "bizalmas" iratok képezték a következő kategóriát, ezt a besorolást 408 budapesti távirat "érdemelte ki". További 148 Magyarországgal foglalkozó amerikai diplomáciai irat kapta a "csak szolgálati használatra", azaz belső felhasználásra szánt besorolást, míg a fennmaradó 135 Budapestről származó diplomáciai irat a "nem minősített" besorolást kapta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jAMEsbAUd #4
    En sem ertettem, hogy mit volt ezen olyan nehez megerteni, de mar tobb oldalon olvastam hasonlo kommentet... tenyleg szovegertesi problema lehet, pedig szerintem tok egyertelmu... mondjuk lehet azert, mert en is talalkoztam ilyen besorolasu iratokkal... najo nem pont ezekkel es mar marha regen... de szerintem akkor is teljesen egyertelmu :D
  • Cat #3
    Kezdem elhinni, hogy a magyar fiatalok tényleg szövegértési nehézségekkel küzdenek az érettségi feladatoknál.

    1. titkos, külföldiek elől elzárandó (angolban noforn, azaz no foreigners)
    2. titkos
    3. bizalmas, külföldiek elől elzárandó
    4. bizalmas
    5. csak szolgálati használatra
    6. nem minősített
  • bakagaijin #2
    Umm, tisztelt szerkesztő úr/asszony/úrhölgy!

    1-es számú, azaz a legszigorúbb ... a "titkos, külföldiek elől elzárandó"
    2-es számú ... "titkos"
    A következő besorolás (3) a "bizalmas, külföldiek elől elzárandó"
    "bizalmas" ... a következő (4) kategóriát
    stb.

    WTF? Ugyanaz kétszer szerepel? Ráadásul ez nem is a hivatalos besorolás, hanem valami totál önkényes, az eredetiben a szigorúan bizalmas szerepel és az valami egészen minimális százalékkal (6%) szerepel a dokumentumok között.
  • passatgt #1
    próbálom megkeresni a wikileaks cable-n de rohadtul nem találom egyiket sem:D