31
 • joola
  #31
  Az éhség meg a butaság két különböző dolog, de amúgy igazad van.
 • Merces
  #30
  ....van amikor a hátrány az előny , lásd buta patkány nem találja meg a mérget és életben marad
 • Alfa Of NS
  #29
 • joola
  #28
  Műsödését? Tényleg siralmas...
 • Lacus MD
  #27
  Siralmas, hogy mennyien nem tudnak helyesen írni :/. Mellesleg a hiba ott van, hogy egyesek itt úgy próbálják felfogni az agy műsödését, mintha egy számítógép lenne. Ez kb olyan mintha a kereket hasonlítanád össze a processzorral.
 • kvp
  #26
  "Evolúciós előnye nincs annak, hogy elveszett érzékszervet kompenzálsz, mert ígyis-úgyis hátrányba kerülsz."

  Az is elony, ha serules eseten kevesbe kerul hatranyba valaki. Viszont az agy ilyen korrekcios kepessege minden allatban megvan, tehat ha valaha is konkret evolucios elony jart vele, akkor az meg az idegrendszer kialakulasakor ervenyesult.
 • henrikk001
  #25
  http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=2200

  "Érdekes macska tények:

  A fehér szőrű kékszemű macskák 95 százaléka süket."
 • Alfa Of NS
  #24
  "márpedig ez szándékos alakítása"

  Az érzékszerv elvesztése annyira nagy hátrány, hogy hiába kompenzálja az agy ilyennel, nem elég. Ez viszont azt jelenti, hogy konkrétan ilyen képesség az evolúciós előny hiánya miatt nem alakulhatott ki.

  "Ui. véletlenűl nem működik ez."

  Dehogynem. Az agy átdrótozó képessége nem az érzékszerv elvesztését hivatott kompenzálni, hanem normál működés során a megfelelő agyi kapcsolatok létrehozása (fejlődés közben), illetve valamiféle karbantartás lehet a funkciója. Nem is feltétlenül átdrótozás. Csak éppen ha érzékszervet veszít az élőlény, akkor ez a mechanizmus mellékhatásként, karbantartásként átdrótozza.

  Evolúciós előnye nincs annak, hogy elveszett érzékszervet kompenzálsz, mert ígyis-úgyis hátrányba kerülsz.
 • babapofe
  #23
  Minden kék szemű macska süket? Ez biztos?
  Micsoda dolgokat tudok meg.
 • MacropusRufus
  #22
  valami hasonlót akartam én is írni. :)
  Az NG volt egy másor a látásról. Az alany fejésrülést szenvedett és elvesztette a jobb szemére a látását, de sem a szem, sem a látóidegpálya nem sérűlt, sőt még az agy vizeális központja sem. Még sem látott. A csavar ott jött a dologba, hogy viszont mindere emlékezett amit a jobb szeme elé tettek. Tehát akkor most látott vagy sem. Hát a válasz az, hogy igen is meg nem is.
  Ui. látni látott, de az nem tudatosúlt benne, ui. az agy azon része sérűlt ami felfogja, hogy látsz. A képinformáció egyből az emlékek közé kerűlt. Az agy erre is képes. Tehát az illető bottal megy az utcán ua. mindenre emléxik amit látott a jobb szemével.
 • Dredd
  #21
  minden kék szemű macska süket.
  a felemás, kék+sárga (vagy zöld) szemszín ebből a szempontból kéknek minősül, és gyakoribb az előfordulása, mint a tiszta kék szemnek.
  és egy offtopic:
  minden vörös macska kandúr.
 • MacropusRufus
  #20
  "A dolog mögött az agy természetes működése állhat. Az a mechanizmus, ami az agy felépítését és fenntartását végzi, mindegy mellékhatásként elvégzi a korrekciót."

  akkor most véletlen vagy nem véletlen. :)
 • MacropusRufus
  #19
  " Ez az egésznek az alapja, a cikk meg úgy állítja be, mintha valami szándékos képessége lenne az agynak. "
  márpedig ez szándékos alakítása. Ui. véletlenűl nem működik ez.
  Véleményem szerint az agy egy olyan számítógép ami bizonyos mértékig képes a hibáit kijavítani bármilyen módon, ez viszont nem véletlen. A természet így alakította ki, feltételezem a túlélés miatt. Véletlenek nincsenek.
 • #18
  Vagy mint a régebbi HTC-k esetében. A készülékek tartalmazták a GPU-t (grafikus gyorsítót), de nem használhatták, mert nem fizették ki rá a liszensz díjat. Így mindent a CPU csinált. A WP7-nél ez hardver követelmény, úgy hogy a jövőben már nem kerülhetik meg.
 • #17
  A macska szeme színe milyen? Már születésüknél kialakul a siketség? Hát igen. Azt mégsem írhatják, hogy kísérletezésre tenyésztet példányokról van szó, ahol a génmanipulálás is szóba jöhet a cél érdekében.

  Más.

  Az agy sokkal nagyobb türkökre is képes. Mai ismereteink szerin is elég sok funkcionális területre osztható fel az ember CPU-ja. Előfordult már, hogy például a mozgásért felelős területet olyan külső fizikai hatás ért, ami meggátolta a további működését. Balesetek, lokális roncsolódás. Természetesen ilyenkor teljes vagy részleges bénulással számolhatunk. Ezzel szemben előfordult már több esetben is, hogy a rehabilitáció során újra visszakapta a páciens a mozgásszabadságát, mindezt a máig sok titkot rejtegető agynak köszönhetően. Tudjuk, hogy az agy azon kevés szerveink közé tartozik, amik nem képesek sejtszintű regenerálódásra.

  Furcsának tűnhet, de egész fiatal korunkban rendelkezünk a legtöbb agysejttel, ami a kor előrehaladtával fokozatosan csökken.

  Tehát a sérült agyterület (rész) funkcióját, átveszi egy másik funkióért felelős terület. Ezt úgy tudja megtenni, hogy új szinapszis pályákat és csomópontokat épít - a cikkben az "átdrótozza magát" kifejezés erre utal - így a bal féltekén működésképtelenné vált terület átkerülhet funkciójában a jobb féltekére is, annak ellenére, hogy racionális, és emocionális részekről beszélünk.

  Bizonyos esetekben az agy képes a funkciók átcsoportosítására.


 • Julius Caesar
  #16
  A természet sose igazságos, ellenben hihetetlenül kaotikus és szerencsefüggő :)

  És nem hinném, hogy fekély lennénk. Illetve csak a saját nevedben beszélj :D
 • joola
  #15
  "Az emberen kívül a macska az egyetlen állat, melynek egyedeinél már születéskor kialakulhat a süketség."

  vagyis mi is állatok vagyunk
 • philcsy
  #14
  "Az emberen kívül a macska az egyetlen állat, melynek egyedeinél már születéskor kialakulhat a süketség."
  WTF?
  Me' a többi állat mé' nem?
  Nem értek hozzá, de ez biztos [email protected]ág!
 • Alfa Of NS
  #13
  Ha egy érzékszerv kiesik, az olyan hátrány egy élőlény számára, amit nem tud így kompenzálni az agy. Emiatt valószínűtlen, hogy az evolúció során ilyen képességet szerezzen.

  A dolog mögött az agy természetes működése állhat. Az a mechanizmus, ami az agy felépítését és fenntartását végzi, mindegy mellékhatásként elvégzi a korrekciót.
 • Glutamin
  #12
  Öreganyánál is van egy ilyen kék/zöld szemű macska. Az is fehér. Elég különleges látvány.
 • kvp
  #11
  A cikk azt allitja, hogy a kihasznalatlan teruleteket az agy automatikusan athuzalozza mas funkciokhoz. Tehat nem csak a jobban hasznalt erzekszerv feldolgozo rendszere bovul, hanem a tobbi terulet is be tud dolgozni.

  Ez szamitogepek eseten peldaul az az eset, amikor a videokartya teljesitmenyet ideiglenesen atiranyitjuk a szamitasi funkciokhoz. Ekkor ugyan nem frissul a kep a monitoron, de cserebe gyorsabban szamol a gep. Ez utobbi megoldast monitorkimenet nelkuli videokartyakkal foleg tudomanyos es mernoki celokra hasznaljak. Az agy kepes hasonloan viselkedni, tehat a funkcio nelkul maradt reszeket mas celra felhasznalni. Ez ujdonsag a regebbi felfogashoz kepest.
 • Alfa Of NS
  #10
  Pedig van igazság tamasmester szavaiban. Itt egyszerűen arról van szó, hogy kiesik egy érzékszerv és inger csak a maradékból jön, ergó jobban használód azokat. Ez az egésznek az alapja, a cikk meg úgy állítja be, mintha valami szándékos képessége lenne az agynak.
 • Alfa Of NS
  #9
  "Milyen érdekes lenne ha ezt az agyi átrendezést mi is tudnánk irányítani bármikor ahogy szükség adja."

  Tudjuk irányítani. Koncentrálásnak hívják
 • curse
  #8
  ha a termeszet igazsagos lenne, mar reg leirtotta volna magarol ezt az emberiseg nevu fekelyt, ami olyan eltokelten igyekszik elpusztitani :)
 • Fresh Duke
  #7
  Ték. (Link, plusz hozzászólásom száma.)
 • SODRAAS
  #6
  A természet igazságos:aki nem lát, az jobban hall,aki nem hall, az jobban lát,akinek az egyik lába rövidebb ,annak a másik hosszabb.
 • codylcran
  #5
  Ezért, mert a cikk egy mindennapi embernek is felfogható dolgokat közöl, még nem kell azt gondolni, hogy a kutatás csak erről szólt. Ha egy 8 oldalas szakcikk lenne kimásolva a Natureből vagy a Lancetből tuti nem olvasnád el, mert egy nyamvadt szót nem értenél belőle.

  ui.: sztm ezek a "gagyik" nálad biztos okosabbak, ha már egyszer azzal foglalkoznak, hogy drótozza újra magát egy macska agya

  ui.: mellesleg ajánlom neked az ún. anyai hatás tipikus példáját, amiben először csak azzal foglalkoztak, merre csavarodik a csiga háza és mindez ahhoz vezetett, hogy meddő nőknek lehet egészséges gyereke

  Ne legyünk már ilyen korlátoltak!
 • tamasmester
  #4
  Ekkora baromságot! Ez a cikk is rámutat arra, hogy ha valaki egy valamit rendszeresen művel, akkor abban jobb teljesítményekre képes. Nyilván való, hogy ha valaki nem hall, akkor azt valamivel kompenzálni kell. Jelen esetben a pl. a látásával. Ha valaki sokat zongorázik, akkor jobb zongorista lesz, mint az, aki nem gyakorol.
  Gondolkodjatok már emberek! Ne vegyetek mindent készpénznek, amit ezek a gagyik írnak!
 • thsanyi5
  #3
  Heterochromia a neve.

  On: Milyen érdekes lenne ha ezt az agyi átrendezést mi is tudnánk irányítani bármikor ahogy szükség adja. Úgy értem az emberek akarattal tudnának módosítani ha például olyan munkát végeznek ahol valamelyik érzékszervre fokozottan szükség van.
 • Lost Lont
  #2
  Nem tudom, már minek hívják az ilyet, ha jól rémlik embereknél is előfordul, de macskáknál sokkal sűrűbben.
 • Alfa Of NS
  #1
  A képen a macska jobb szeme zöld, a bal kék