MTI

Botticelli és Leonardo ultranagyfelbontásban

A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban csodálható meg a firenzei Uffizi-képtár hat remekműve; a rendkívüli festménybemutató január 29-ig várja a látogatókat interneten.

Amikor a művészet a technológiával találkozik. Ezt a címet kapta a világ egyik leglátogatottabb képtárának és a fényképészszakmában ismert nemzetközi márkaneveknek a közös kezdeményezése. Négy hónapon át RHD (Real High Definition)-felbontásban láthatók az olasz reneszánsz és barokk festőművészek alkotásai a www.haltadefinizione.com honlapon, ráadásul az élményt a megjelölt időpontig teljesen ingyen kínálják. Nem akármilyen művekre esett a választás: Sandro Botticelli A tavasz (1477) és Vénusz születése (1482-85) című festményeire; Leonardo da Vinci Angyali üdvözletére (1472-75); Andrea del Verrocchio és Leonardo da Vinci Krisztus keresztelésére (1475); Caravaggio Bacchusára (1597) és az Agnolo Bronzino festette Eleonora di Toledo portréjára (1545).


Ezek az alkotások mutatkoznak be úgy, ahogyan még soha senki nem láthatta őket: maximálisra lehet nagyítani a festményeket anélkül, hogy vesztenének élességükből és eredeti színeikből. A RHD technika századmilliméteres részletességgel enged betekintést a remekművek legapróbb titkaiba, amelyeket szabad szemmel nem veszünk észre, hiába megyünk a lehető legközelebb az alkotásokhoz. A digitalizáció segítségével meg tudjuk számolni, hány virág díszíti a Botticelli festette tavaszi természetet, vagy azt, hány gyöngyszem rejlik Eleonora di Toledo hajában. A modern technológia ebben az esetben nem borítja fel az eredeti alkotások szépségét. Ellenkezőleg, még inkább kiemeli a számítógépek nagyítása nélkül is tökéletest alkotó mesterek munkáját.

Nem ez az első hasonló művészeti-technológiai kaland Olaszországban: HD-felbontásban többek között már látható volt Leonardo Utolsó vacsorája és a padovai Scrovegni-kápolna festményei is. A használt technika nem csak a művészet csodálóinak ajándékoz egyedülálló látványt, értékes eszközként szolgál a művek restaurálói számára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tower Guard #4
    Szerintem nagyon jó!
    Féregség, hogy fizetni kell érte az tény.
  • Tower Guard #3
    10x ennyire? Ezt hova tovább
    A képen lévő hajszálrepedéseknek az elágazásainak a részletes elemzését akarod látni, ami kiteszi az egész monitort?
  • merai #2
    van fake High Definition ?
    azt hittem legalább 10x enyire felehet nagyitani
    ezt a felbontást nem nehéz elérni maapság
  • Line #1
    AZért az nagy féregség, hogy fizetni kell érte.