Hunter

Újra az 1987-es szupernóvát kémleli a Hubble

Visszatért a Hubble Űrtávcső egyik kedvenc alanyához, a Földön először 1987-ben észlelt óriási csillagrobbanáshoz, az SN 1987A-hoz. A híres szupernóva egyike a déli égbolt legtöbbet tanulmányozott objektumainak.

Az SN 1987A jelű objektumról készített új felvétel a Hubble első képe a Földhöz legkisebb távolságban bekövetkezett galaxison kívüli csillagrobbanásról az űrtávcső tavalyi javítási és felújítási munkálatainak befejezése óta. Segítségével a csillagászok újra bekapcsolódhatnak a világűrbe szétszóródott anyaghalmaz sorsának tanulmányozásába. Az eredményekről a Science legutóbbi számában számoltak be.

Az SN 1987A a közeli Nagy Magellán-felhőben, egy a Tejútrendszerrel szomszédos törpegalaxisban helyezkedik el, a Földtől 168 000 fényévnyire. Viszonylagos közelségének köszönhetően a csillagászok tanulmányozásával részletes képet kapnak a nagy csillagok halálakor bekövetkező történésekről.


A robbanás elképesztő mennyiségű gázt és port lövellt ki, benne számos nehéz elemet, többek közt szilíciumot, ként és vasat. Ez a robbanáskor keletkezett anyag most ütközik össze azzal az anyaggal, amit a csillag még az összeomlás előtti haldoklása alatt dobott le magáról (SPACE.com videó). A robbanási törmelékkel bekövetkező reakcióban a csillagközi anyag felhevül, fényesebbé válik, kiemelve azt a rendkívül látványos, gyöngysorra emlékeztető belső gyűrűt, ami a tudósok számítása szerint körülbelül 20 000 évvel a főrobbanás előtt keletkezhetett. A gyűrűn áthaladó lökéshullámok tovább fényesítik a "gyöngyöket", amik az elkövetkező években növekedni fognak, majd összeolvadnak egy egybefüggő, táguló kört alkotva, vélik a kutatók.

"Az új megfigyelés lehetővé teszi a kilökődött 'csillag belsőség' sebességének és összetételének pontos mérését, elénk tárva az energia és a nehéz elemek lerakódását a gazda galaxisban" - magyarázta Kevin France, a boulderi Colorado Egyetem csillagásza. "Az új észlelés nem csupán azt mutatja meg, milyen elemek hasznosulnak újra a Nagy Magellán-felhőben, de azt is, hogyan változtatják meg a környezetet egy emberi időskálán."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • analfa #26
    Ez tényleg szép de egyben nagyon pusztító is. Ha újra gyerek lehetnék és Amerikában élnék akkor biztos csillagásznak mentem volna hogy folyton ilyeneket kelljen néznem nagyon jó fizetésért:)
  • Piel #25
    Engem is érdekel az a bizonyos p betűs dolog amit egyesek a körben látni vélnek, de szerintem aki még az égen is csak azt látja az beteg ember lehet. Itt az idő elbeszélgetni egy pszihológussal!
  • jhetedikj #24
    jobban megnézve tényleg egy lángoló kisfiú xD

    Aki itt pinát lát az inkább nézzen meg egyet élőbe, mert szerintem ez közel sem hasonlít rá.
  • djhambi #23
    Egy lila puncika? A csillagászati méretekből kiindulva elférnél benne párszor. :)

    A marsi piramis és szfinx fej után ez a harmadik jel az univerzumban az intelligens életre!
  • sanyicks #22
    nem azt mondtam hogy én mit látok, hanem hogy az tök normális ha egy férfi mindenhol p*nákat lát :)
    Én pl ezen a képen egy lángoló emberkét látok.
  • Murder3 #21
    szerintem meg f*sz.:D:DXD
  • stremix #20
    Már nem azért de szerintem is inkább gyerekre hasonlít. Láttál már 3.14nát?
  • duke #19
    "Az SN 1987A a közeli Nagy Magellán-felhőben, egy a Tejútrendszerrel szomszédos törpegalaxisban helyezkedik el, a Földtől 168 000 fényévnyire"

    Mar megint ezek a regi hirek. Az sg lehetne egy kicsit naprakeszebb, mert ez kb 168 ezer evvel ezelott tortent. Inkabb arrol irjatok, hogy mi tortenik most. :)

    Mikor ilyen millio fenyeves dolgokrol van szo, eszembe jut, hogy amirol epp beszelunk, az mar valoszinuleg reg nem letezik, vagy mar teljesen maskepp nez ki.
  • sanyicks #18
    Rendes egészséges férfiember mindenhol p*nát lát ami egy kicsit is hasonlít rá... ha gyereket akkor ott már gondok lehetnek :D mehet is a pedo-tenor-letöltő-holókószttagadó elhárító kommandó :)
  • sanyicks #17
    azt már jó pár éve ismerjük (technológia). De az ember imádja saját fajtársait szopatni, és sok pénzes embernek a világ összes pénze sem lenne elég, így dolgozni kell még sokáig legalább is ilyen ma megszokott ütemben :)
    Az ellenszer: meg kell változnia az emberiség gondolkodásának, szemléletének, de erre nem sok az esély.