Gyurkity Péter

Fejlesztőknek elérhetők a Windows Phone 7 telefonok

A Microsoft a szoftveres fejlesztői kit után az első készülékeket is elérhetővé tette a külső fejlesztők számára, mégpedig egyszerre több gyártó közreműködésével. A fogadtatás meglehetősen vegyes.

Az operációs rendszer, valamint az első prototípus telefonok elérhetőségéről a hivatalos Windows blogban olvashatunk. A bejegyzés szerint immár mind a szoftver, mind pedig a hardver hozzáférhető a külső fejlesztőknek, akik az elkövetkező hetekben több ezer példányban jutnak majd hozzá a munka elvégzését megkönnyítő eszközökhöz.

A szoftvercég három gyártó, az Asus, az LG, valamint a Samsung jóvoltából kezdheti meg a telefonok kiszórását a béta programban résztvevők számára, így ezzel (a szoftveres fejlesztői kit bétájának megjelenését követően) teljessé vált tárház. Ezzel együtt természetesen az első részletesebb beszámolók is megjelentek az operációs rendszer futásával és általános jellemzésével kapcsolatban, ezekben pedig igencsak vegyes véleményeket olvashatunk. Számos funkciót sikerült jól megvalósítaniuk az illetékeseknek, ám ezek mellett egyes pontokon fájó hiányosságokat tapasztalunk.


Ilyen például a copy&paste hiánya, ami már csak azért is érdekes, mert a szövegrészletek kiválasztása tökéletesen működik. A multitaszk nem fog elkészülni a hivatalos rajtra, ami pedig azt vetíti előre, hogy később rázósabb lesz az alkalmazások frissítése. A Flash platform szintén hiányzik, sőt a Microsoft által erősen támogatott Silverlight sincs jelen az eszközök között. Az első tesztelők számára sok fejtörést okozott, hogy a Facebook oldalán történt bejelentkezés után az összes ottani kapcsolatot automatikusan érzékelte az operációs rendszer, ezzel pedig gyakorlatilag átláthatatlanná vált a beépített kapcsolati lista.

A mérnökök az általános vélemény szerint jó munkát végeztek a böngészővel, amely az Internet Explorer 7 és 8 egyfajta hibridjeként értékelhető, bár a HTML5 támogatás itt hiányzik. A Microsoft Office megfelelő módon fut, jóllehet a Wordben nem választhatunk betűtípust, a PowerPoint szerkesztés pedig teljes mértékben hiányzik. A kezdőképernyő jó visszhangra talált, ez sokak szerint maga mögé utasítja az Apple megoldását, az SMS/MMS üzenetek kezelése pedig szintén megfelelő (itt egyelőre minden üzenet ugyanolyan színű, függetlenül attól, hogy küldött, avagy kapott példányról van-e szó). Az érintőképernyő szintén jól működik, a beépített Zune-lejátszó pedig havi 15 dollárért igencsak méretes zenei tárházat biztosít számunkra.

Egyöntetű vélekedés, hogy a Windows Phone 7 kedvező rajtot vehet, ám ehhez a szoftvercégnek mindenképpen be kell foltoznia a meglévő lyukakat - ellenkező esetben a mostanihoz hasonló, vegyes fogadtatás lehet az eredmény, ami nem vezet majd kitöréshez a szegmensben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • passatgt #25
    és pont azért adták ki a fejlesztőknek, hogy fejlesszenek rá:)
  • passatgt #24
    egyrészt még meg sem jelent, másrészt iphonera sem volt 1 órán belül 3 millió program:)
  • Ulkesh #23
    Elsődleges mobilnak semmiképpen, de tesztelgetésre nekem is kéne.

    Alkalmazások hiányában egyelőre nem sok mindenre lenne jó :D
  • passatgt #22
    nekem is nagyon tetszik, inkább egy ilyen telót választanék, mint egy iphone-t jelenleg, utóbbit már kicsit unom, ennek meg teljesen más felfogású az ui-ja nagyon bejön
  • Ulkesh #21
    Nem lesz ez rossz: http://www.engadget.com/2010/07/19/windows-phone-7-in-depth-preview/

    Az meg, hogy kijelölt elemeket külön objektumként kezelik és nem hagyományos clipboard megoldással lehet átvinni másik alkalmazásba, vagy dokumentumba nem azt jelenit, hogy nincs copy, paste.

    Multitask meg hasonló megoldással lesz megoldva mint iOS4 alatt, ami jelenleg a legjobb létező technológia mobil platformon.
  • fergusonpapa #20
    több éve vagyok az sg-n és érdekes mondon 1 kezemen megtudom számolni a commentek számát ahol az iphonosok fikáztak másbejegyzésben.na most nézd meg csak az uj iphone hirt..ott kapásbol ennek 100x-osa van fikázokból.

    nem azzal van baj h vita van.hiszen nincs annál jobb mikor éles elmék saját véleményéküket feszegetik egymás felé.de itt nem eröl van szó.közel sem.a fikázok 80% mint a dedoban...csak mert jól esik.

    nézünk téged..tegnap amit irtam páran reagáltak és mind "leosztotad"h te legyél a jani...devolt 1 értelmes témához ilö hozzászolás arra nem reagáltál..na akkor mi vagy ha nem flammer??

    és ezzel befejeztem az sg szinvonala kezd nagyon béke sege alá meni.
  • tetrisman #19
    Szerintem is nagy bukás lesz ez a Win 7...nagyon elkapkodják az egészet,hiányos. Szépen lassan az lesz az eredménye ennek hogy a Win el fog tűnni és egyre inkább Anroid lesz a nyerő meg az iOS...egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt velük a Microsoft ilyen téren.
  • coolbboy83 #18
    Akkor mivel van Apple termékem én is iTroll vagyok ezek szerint......... meg sokunk...

    Akkor szerintünk te meg droid vagy !!!

    Ennyi idiótát bazdmeg !! FELNŐTTEK VAGYTOK, VAGY KISDEDÓVÓ EZ ???????
  • Tiro2 #17
    "a pöcsöd az a pont... vérfanboy."

    Kicsit vissza vehetnél... Ezzel csak magadat minősíted.
    (Mellesleg nem vagyok a fanboy.)

    " mert ők egy ellenreakciót váltottak ki azzal, hogy bejöttek minden apple ellenfél topikjába, és elmondták hogy az milyen szar és az ifos milyen jó, meg hogy az apple a legjobb."

    Érdekes mióta sg olvasok azt látom hogy csak az Apple híreknél megy a Trollkodás. (ugy hogy szerintem elgurult a gyógyszered)
  • Alwares #16
    Nekem kelleni fog. Tetszik, jó rendszernek tűnik a béta alapján. Látványos, kellemes használni. Copy-paste szerintem lesz a véglegesben, IOS4 szerű multitaskról is beszéltek, hogy lesz benne. Szerintem el fog készülni.
    Csak jó készülékeket építsenek köré és a Live-al megtámogatva ütős kis mobilplatformmá alakulhat. Többet látok benne mint a Bada-ban vagy a MeeGo-ban(bár az utóbbi még okozhat meglepetéseket, de még szkeptikus vagyok vele).
    Ez a mobilos IE pedig szerintem a legjobb IE amit az MS eddig csinált :D