Felföldi Beáta

Két kiskompakttal újít a Casio

A Magyarországon inkább számológépeiről és óráiról ismert gyártó két digitális fényképezőgéppel, az Exilim EX-H5-tel és az Exilim EX-FH25-tel jelentkezett.

A Casio két új Exilim modellt jelentett be. A cég közleménye szerint ezeknél a digitális fényképezőgépeknél különösen figyeltek a gyenge megvilágítási viszonyok között készült felvételek minőségének javítására, és míg ilyen körülmények nagy gondot jelentenek más kompaktok számára, addig az új Exilim állítólag könnyedén megbírkózik a fényképezéshez szükséges ideális kondíciók hiányaival.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az EXILIM EX-H5-nél 24 mm-ről indul a nagylátószögű lencse, és a 10x-es optikai zoom kényelmes használatot sugall. Az adatok gyors feldolgozásáról egy javított képfeldolgozó áramkör, az Exilim Engine 5.0 gondoskodik. A gép szenzora finom, 12,1 megapixeles felbontásra képes. Videófelvételnél sem kell panaszkodnunk, HD felbontású (1024 x 720) filmet tud rögzíteni, és a hangfelvevő akár külön diktafonként is funkcionálhat. Sorozatfelvételi módban 10 kép/mp teljesítményre képes, a képek bemozdulásának megakadályozását CCD-elmozdításos stabilizátor segíti.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Hátsó színes TFT kijelzőjének képátlója 6,9 cm (2.7 coll), egyben ez a kereső is. Felvételkészítés előtt rengeteg stílus (Landscape, Make-up, Art Short Mode) és 41-féle témamód közül választhatunk. Ha már kihasználtuk a gép 24 MB-os belső memóriáját, a videók és a képek SD/SDHC kártyára menthetőek. Mutatja, hogy kompakt fényképezőgépről beszélünk, hogy az expozíciós adatokat az automatika szabályozza, de érzékenysége kézzel is állítható ISO 64 és 3200 között. Gyári adat szerint lítium-ion akkumulátorai egy feltöltéssel 240 kép készítésére elegendőek. A Casio EXILIM EX-H5 kapható lesz fekete, ezüst és piros színben is.

Testvére, az EXILIM EX-FH25 már jóval komolyabb tudású eszköz. A 10,1 megapixeles masina optikai felbontása már 20-szoros (26 mm-ről indul), és használója teljeskörű szabadságot kap a manuális beállítások során. A cég ezt a gépet leginkább a sport és természetfotósoknak ajánlja, nem véletlenül. A dolgukat számtalan apróság segíti. Akik mindig lemaradnak a megfelelő pillanatról, nagy megkönnyebbülés lehet számukra, hogy a felvételkészítés folyamata már az expozicíós gomb félig megnyomásakor elkezdődik.

Klikk ide! Klikk ide!

Sorozatfelvételi módban 30 fotó felvételére képes 9 megapixeles felbontásban, maximális teljesítménye pedig eléri az 1000 képet másodpercenként. (Ilyenkor a felbontás alig 224 x 64 pixel.) A gyors mozgásokról készített felvételeknél három fotó készül, három különböző fénybeállítással. A gép a végén ezeket a fotókat automatikusan kombinálja egyetlen, tökéletesnek szánt képpé. Az FH-25 csak fekete színben lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bestpixel #3
    Jónak néznek ki ezek a gépek. Főleg az 1000 kép!s sebesség.
  • DeviloftheHell #2
    már nem azért de a fényképezö nem is videofelvételre valo
  • kistrojak #1
    Akkor is még a Casio EX f1 a nyerő! Nálam nagyon bevállt gép, egyetlen rossz tulajdonsága a videóvelvétel közbeni lassu reagálású fókusz amugy minden oké!
    Tetszik az az ISO65 :D