Alex

A Casio is 12 megapixelre bővít

Az aprócska EXILIM Zoom EX-Z1200 bejelentésével a Casio is beszállt a 12 megapixeles kompakt fényképezőgépek piacára.

Úgy látszik, az egyszeri vásárló még mindig a megapixelek száma alapján választ fényképezőgépet, így új verseny látszik kibontakozni a kiskompakt fényképezőgépek piacán. Mással ugyanis nem lehet magyarázni, hogy a gyártók egyre-másra jelentik be 12 megapixeles gépeiket, melyek egyetlen előnyét, a hatalmas méretű nyomtatható képeket messze nem ellensúlyozzák a hátrányok (növekvő képzaj, nehezebben kezelhető, nagy méretű fájlok, drágább memóriakártya szükségessége stb.)

A cég magyarázata szerint a felbontás növelésével már A2 méretben is nyomtathatunk (ha lenne ilyen eszközünk), azaz pl. kisbabánkat, vagy egy felnőtt felsőtestét méretarányosan papírra vethetjük amellett, hogy természetesen a 4000×3000 pixeles felvételek egyes részleteinek nyomtatása esetén is javul a képminőség. A gép egyébként 12 MB belső memóriát kapott, ami ilyen felbontás mellett kipróbálásra is kevéske.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Casio EX-Z1200 a tavaly bejelentett 10 megapixeles EXILIM Zoom EX-Z1000 utódja. A gép háromszoros optikai zoomot kapott, mely 35 mm-es rendszerre átszámolva 37 - 111 mm-es fókusztávolságot jelent f/2.8 - f/5.4 fényerő mellett. Az ISO érzékenységet 50 és 400 között állíthatjuk be, de külön opcióval egészen 1600-ig elmehetünk. Mivel nincs rajta átnézeti kereső, fontos a jó hátsó kijelző: ez meglehetősen nagy méretű, képátlója 2,8 inch, felbontása 230 400 pixel.

A képek kézremegés miatti elmosódását és a mozgó tárgyak bemozdulását CCD stabilizátor és a képfeldolgozó processzor minimalizálja. Emellett az autofókusz rendszer rögzítés után folyamatosan követi az arcokat, a gyártó szerint ezáltal felvételeink mindig élesek, helyesen exponáltak lesznek. Sorozatfelvételi módban másodpercenként három képkocka készíthető, 3 megapixeles felbontásban.

Az EX-Z1200 összesen 34 előre beállított szituációra van felkészítve, ebből egyet emelnénk ki, egyedi funkció az eBay mód: ezt választva a világ legnépszerűbb virtuális piacterére optimalizált képeket készíthetünk, bemutatva eladni kívánt tárgyainkat, ékszereinket. Ezek a makró módban készült fotók külön könyvtárban tárolódnak el. Említést érdemel még a H.264 formátumú, 848×480 pixeles videók készítésének lehetősége. A gép SD/MMC memóriakártyák fogadására van felkészítve, az áramellátás lítium-ion akkumulátorról történik.

A gép júliusban, ezüst és fekete színekben lesz kapható, várható ára 400 dollár körül alakul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lateralus #8
    Sharp vót.
  • SymbioC #7
    Még mindíg inkább egy 6MP-s Canon
  • Möci #6
    Én meg a csillagászati távcsővel egybeépített holgramm készítőset!
  • vax #5
    én meg várom a 100 megapixelest.
    :)
  • vax #4
    jajjjjjjj.
  • Flashy #3
    ez az ebay mód ez azér nekem még lol
  • duke #2
    "hogy a gyártók egyre-másra jelentik be 12 megapixeles gépeiket"

    Valamelyik elektronikai gyarto biztos keszitett egy olcso 12 megas erzekelot es most mindenki ezzel szereli az aktualis gepet.
    Es valoszinleg az elektronikai is ugyan az mert gyanus hogy mindegyik, 848×480 H.264 formátumban keszit videot.
  • L3zl13 #1
    Tényleg jó a nagyméretű kijelző. És ennél a kategóránál úgysincs sok értelme az átnézeti keresőnek.