Berta Sándor

Számítógépes vírussal fertőzte meg magát egy brit kutató

Mark Gasson, a Readingi Egyetem munkatársa egy olyan RFID-chipet ültetett be magának, amely egy számítógépes vírust tartalmazott.

A szigetországi szakember azért végezte el a kísérletet, hogy kiderítse: megfertőzhetők-e ilyen módon az RFID olvasókészülékek vagy sem, illetve, hogy a vírus átterjedhet-e más RFID-chipekre. Az első kísérlet mindenesetre sikeres volt, ugyanis Gassonnak sikerült az ujjába beültetett rizsszem méretű vírusos RFID-chippel más rendszerekbe továbbítani a programot. Ha tehát valaki ezután használta volna a leolvasót, akkor az ő RFID-chipjén tárolt adatok könnyen megfertőzhetők vagy manipulálhatók lettek volna.

A kutató korábban azzal vált ismertté, hogy megpróbálta ötvözni az emberi idegrendszert és a számítógépeket. A mostani projektjével pedig az egyre népszerűbb egészségügyi célú RFID-implantátumok kockázataira akarja felhívni az emberek figyelmét. Ezeket az eszközöket különböző célokra használják, például az Alzheimer-kórban szenvedő vagy az eszméletlen betegek azonosítására.


Gasson közlése szerint különösen az Egyesült Államokban terjed rohamosan az egészségügyi RFID-implantátumok alkalmazása és igyekszik rámutatni arra, hogy a technika fejlődésével a szívritmusszabályzók és az úgynevezett Cochlear-implantátumok is egyre inkább ki vannak téve az illetéktelen hozzáféréseknek, illetve manipulációs kísérleteknek. "Ezeknek a technológiáknak az alkalmazása kockázatokat is hordoz magában. Ugyan feljavítjuk a specifikus testi képességeinket, de az ehhez használt technikai segédeszközök más gyenge pontokat nyitnak meg" - jelentette ki a brit kutató.

A szakember az Ausztráliában rendezendő International Symposium for Technology and Society rendezvényen akarja részletesen bemutatni kísérleteit és azok eredményeit. A nem mindennapi tesztekről a BBC is beszámolt és megszólaltatta Rafael Capurro professzort, a Steinbeis-Transfer Információetikai Intézet munkatársát, aki érdekesnek nevezte a kísérletet. A professzor közölte: "Mindez csak akkor válhat igazán veszélyessé, ha valaki online hozzáférést szerez az implantátumhoz.".Capurro a terület szakértőjének számít, mivel már 2005-ben készítette az Európai Unió számára egy a digitális implantátumok fejlesztéséről és az eszközökhöz kapcsolódó lehetséges visszaélésekről szoló etikai tanulmányt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szikorarobi #30
    Cím: Számítógépes vírussal fertőzte meg magát egy brit kutató

    Lényeg: Nem fertőzte meg magát egy brit kutató.
    Eszközöket fertőzött meg egy brit kutató számítógépes vírussal.

    Ez nem annyira érdekes mi? Kedves Berta Sándor.

  • Fresh Duke #29
    fail -.-
  • qwas #28
    Az SG szinvonala nem tudom, hogy tud e még lejjebb süllyedni.
  • Exen #27
    mcganyol!

    Először is, ehhez nem kell kutató, egy sima programozó vagy az átlagosnál picivel több tudással rendelkező személy, szóval igenis felesleges ezért egy rakat pénzt kifizetni. A másik, hogy beültetni tök fölösleges volt, ennyi erővel lehetett volva a zsebében is. A harmadik, hogy ezt istenkirályságként publikálni is elég pofátlanság. A nyegyedik, hogy igenis ez egy rossz bulvár cikk, a címe félrevezető és úgy egészében használhatatlan. A cikk írójának feladata az is, hogy ellenőrizze a forrást, de mondok még jobbat, hogy legyen józan paraszti esze, mert tudod ha egy hülyét követünk, ne csodálkozzunk ha zsákutcába (vagy szakadékba) jutunk. Ez mindazért bosszant fel mérhetetlenül, mert régebben ez egy tuti kis lap volt, mára a cikkek fele nem is érdekel, egy részünk, mint ez is, pedig felbosszant, mert siralmas. Tudom, ha nem tetszik, nem kell olvasni, de én a régi nomrális lapot szeretném.

    A teljesen másik dolog, hogy ha a felhasználóba beleültetnek egy ilyen chipet (ami igenis nagyon hasznos) akkor aláíratnak vele egy felhasználói szerződést, ha pedig valaki olyan hülye, hogy elolvasás nélkül, vagy a biztonságról való meggyőződés nélkül ír alá valamit, hát szenvedlyen.
  • krajcsovszkig #26
    http://hackerguide.uw.hu/index.php?page=humanwga

    :D:D
  • nextman #25
    Azért szerintem az valós veszély, hogy egy hacker betámad mondjuk egy kórházi gépre, és azon keresztül elér ilyen eszközöket. Erre világít rá ez a cikk.
    És soroljátok itt a biztonsági megoldásokat, de tökéletes biztonság nincs, vagy a programozó vagy a felhasználó hibájából mindig vannak kiskapuk. Csak nem mindegy, hogy a weboldaladhoz fér hozzá egy támadó, vagy a pacemakeredhez.
  • Sir Quno Jedi #24
    Ez butaság. Gyakran történnek katasztrófák, balesetek, ahol nemhogy iratokat nem tudnak összevakarni a sérültekről, de még a személyazonosságukat sem tudják megállapítani. Elég ha csak valami kevésbé divatos allergiája van valakinek valamelyik gyógyszerkomponensre (lásd. én) és a kezeléssel azonnal kinyírnák. Ilyenkor jó az RFID, mert az az emberBEN van, így akár holttestek azonosítására is szolgálhat, de rengeteg sérültet is meg lehet emiatt menteni. Rendkívül hasznos, ha az embereket lehet azonosítnai és információkat kiolvasni róluk. Nyilván hátrányai is vannak, de nem sokkal több, mint a sima iratoknak, viszont az óriási előny megkérdőjelezhetetlen.

    Jobbat mondok. Pl. egy elveszett idős, vagy gyermek azonnal azonosítható, épp úgy, mint a csipes kutyáknál. Ez is fontos.

    Sorolhatnám, de aki nem érti mi az előnye az RFID-nek emberbe ültetve, az úgyis túl sötét ahhoz, hogy elfogadja a "szabadságjogai" megkurtítását a saját érdekében...
  • Csirke4 #23
    Holott egy egyszerű TAJ kártya is elég lenne.
    Hasonlít ez kicsit az űrhajós viccre, mikor a NASA űrhajósai nem tudnak írni a sújtalanságban ezért kifejlesztenek egy tollat többszázmillió dollárért amivel aztán tudtak súlytalanságban írni meg miegyéb. Az oroszok ceruzát használtak...
  • Sir Quno Jedi #22
    Annyi az egész, hogy meg kell oldani, hogy az ilyen adatokat csak a kezelőorvos, vagy kórházi megfelelő jogosultságú alkalmazott tudja átírni, azt is csak a tulaj beleegyezésével (pl. one time password token kártyával, vagy egy smart kártya e célra).

    Asszem pont a németek használnak pl. az egészségügyben smartkártyákat. Azt sem lehet csak úgy írni, főleg nem jelszó nélkül, de még kiolvasni sem triviális.
  • Sir Quno Jedi #21
    Ehhez csak annyi kell, hogy ne lehesssen írni nyakra főre az RFID-et, csak védett módon, titkosítva, jelszóval stb., olvasni meg lehet továbbra is szabadon. Ámbár kéne ahhoz is egy titkosított tároló rész, pl. olyan szenzitív adatoknak, amit egy rendőrség kiolvashat, de magányszemélyek nem.