387
 • djhambi
  #387
  Az egyik kereskedelmi rádióban szerdán kocsmázás közben hallottam, hogy azon megy a téma, hogy Lady Gaga fiú-e vagy lány? És volt olyan, aki azt monta élő adásban, hogy szerinte milyen testrészei voltak erdeti fiú születéséből, és milyen testrészeit operáltatta. Mintha Gentleman Gaga lenne. :)
 • Tetsuo
  #386
  Az angolokrol tudom, h nem sokat.. ok is kapnak benefitet am, megha drogoznak is, arra is.
  A lakasommal szembeni oriasplakaton ingyenesen szakma-tanfolyamokat hirdet a helyi fosuli..
  Az angol tinedzsereket a Youtube es a Lady Gaga taskajanak markaja foglalkoztatja, nem tobb. Atom elcseszett generacio..
  remelem otthon nem igy van! :)
 • djhambi
  #385
  A héten nem lesz időm komolyabban foglalkozni vele, de jövő csütörtökön szívesen visszatérek rá, és bocsi a késlekedésért, de szegény adófizetők pénzén tanulok ingyen, és kihasználom eme lehetőséget. (Az a baj, hogy sokan másoknak pedig ott a lehetőség, de nem használja ki. A nyugateurópai meg mit nem adna azért az ingyen diplomáért?)
 • Tetsuo
  #384
  LOL Ok, akkor en nem talaltam benne kivetnivalot, sot.. ezt kellett volna mar regen! Persze, a velemenyem szerint.. szvsz, meine meinung nach, in my opinion..
  :)

 • szivar
  #383
  Te onnan közelíted meg a dolgokat, hogy szabad piac van. Ezen esetben valóban jól látod (látnád) a dolgokat. Ámde figyelembe kellene venni azt az apróságot, hogy jelenleg nincs szabad piac. A cégek kartelleznek, ügyeskednek, fényesre nyalják a törvényhozói testület mianevéjét (lobby). Így aki pénzből több 'támogatást' nyel be, az versenyelőnnyel indul - nem is kevéssel.

  Ezenkívül ősi kapitalista eljárás az, hogy lenyomjuk az árakat (még ha ráfizetés vala is), majd ha a konkurencia csődbe megy, akkor felvásároljuk a gyártósorát és utána annyit kérünk a portékáért, amennyit nem szégyenlünk. És nem vagyunk szégyenlősek.
 • djhambi
  #382
  Csütörtkön visszatérek rá, addig ugyanis vizsgázok, egy észrevételem azonban lenne, elvakultság egy bármilyen programra az igazság szót illetni. Ez a szó tiszta megszégyenítése. Hatásvadász, de nem hatásvdászattal működik az ország.
 • Tetsuo
  #381
  Az igazsag.
  Olvasd legalabb el a programot, azutan kritizald! Miutan elolvastad, viszont kivancsi vagyok a velemenyedre. Ha nem baj..
 • Tetsuo
  #380
  Mar a mai tortenelemtanarok sem ertenek a tortenelemhez, olyan alacsony a szinvonal.
  Kozgazdaszokkal meg Dunat lehet rekeszteni, ok amugyis furcsan latjak a szitut (szerintuk eleg nehany tranzakcio, hogy minden rendbejojjon)..
  Inkabb kerdezzetek meg Epikuroszt, aki addigra majd szazevesen biztos legalabb olyan bolcs lesz, mint most. ;D
 • djhambi
  #379
  Úgy tűnik, ezen a téren más véleményen vagyunk, és mivel harmadszorra írjuk le ugyanazt (én mindig máshonnan özelítem meg), úgy vélem, ez kezd a süketek párbeszédévé válni, elbeszélünk egymás mellett. 50 év múlva visszatérehtünk a beszélgetésre, mikor a jelen történelemmé változik, és megkérdezünk egy töténelem/földrajztanárt, vagy közgazdászt, jó?
 • szivar
  #378
  A hülye vezetést, és a kommunizmus utánzatát el kellene temetni. Jó mélyre. Termesztettünk mi már gyapotot, meg citromot is. :]


  "És sokat jöttök mindig a külföldről beáramló ..."

  Akkor mekkpróbálom átvariálni érthetőre. Legyen az őőőő, a cukor. Az EU speciel a cukornád termelésére ad támogatást, a cukorrépára nem, vagy csak sokkal kevesebbet. Namár most, ki jut piaci előnyhöz azáltal hogy a franciáknál megterem a cukornád, a mi éghajlatunk alatt meg megdöglik? Az ár szempontjából nem az, ki e földön él s hal. De amúgy sem. Gabonafélék, gyümölcsök ésatöbbi dettó. Mondjuk őszibarackra annyi támogatást adnának mint a radai rosseb, de az meg nem nagyon szeresse minálunk felé. S akkor még a cukorgyárak 'privatizációja' meg sem lett említve, melynek köszönhetően itthon jelentősen megugrott a kristálycukor ára. Mert csak piacszerzés miatt vették meg azon gyárakat, leépítették és bezárták őket. A környék cukorrépa termelői meg...

  A dinnye és az úgynevezett túltermelés. Mint ahogyan tavaly (vagy tavalyelőtt?) az almával is történt. Há' azé adunk csak ennyit, mert a lengyel gazdák még olcsóbban blablabla. A lengyeleknél meg az volt hogy azé' adnak csak ennyit, mert a magyaroknál meg még olcsóbb, me' van szarásig nekik...

  Nem lenne itt semmi komolyabb baj, ha az unió elfelejtené a támogatásosdit, a többi állammal egyetemben. Mert ez így mindennek nevezhető, csak nem szabad piacnak, ahol a kereslet és a kínálat szabja meg az árakat. Ráadásul a monopol helyzetben lévő cégeket (aka.: multik) támogatja a magyar állam is, mindenféle adókedvezménnyel és társaival.

  S valóban árnyaltabb a kép, de ezt nem csak a szakemberek és közgazdászok láthatják át, hanem az egyszerű mezei halandó is, aki felteszi a kérdéseket és választ keres rájuk. Honnan és hová? Miért? Lehetne folytatni, de aki csak benyeli a maszlagot és utána sem néz, az megérdemli. :D

  [zárójelben megjegyezném, hogy mióta beléptünk az EU tagjai közé, azóta ezen a környéken egy jottányival nem lett jobb, sőt nagyságrendekkel többet szopik az ember a hülye normatívák meg ilyenek miatt. De amúgy nagyon tudok örülni annak, hogy főnökünk útlevél nélkül el tud menni nyaralni||síelni évi legalább hatszor.]
 • djhambi
  #377
  Ja, húsz év, okés. Elbaxtam. :D
 • djhambi
  #376
  Igen, de később voltunk a vas és acél országa is. De ha valamire nincs szükség, nem kell csak azért eröltetni, mert abban jók voltuk. ezt bizonyítja, hogy nem tudjuk eladni a dinnyénket, mert túltermelünk, mert valaki annak ellenére támogatta a mezőgazdaságot, hogy telített volt a piac. Nem tudom világosabban leírni, remélem érthető.

  És sokat jöttök mindig a külföldről beáramló olcsó termékek kiszoítják a hazait monológgal. És a magyar tojás nem szorítja ki a németet? Ugyanaz a szituáció, mint mikor valaki benyögte, hogy az EU szar, mert elestünk a külföldi vámoktól. De két karú a mérleg, nekünk sem kell vámot fizetni! Csak az ember hajlamos a saát szobája sarkából tekinteni kifelé ahelyett, hogy globálisan próbálná megérteni a folyamtokat. (Mert bonyolult folyamtok, és nehéz megérteni, ezért foglalkoznak velük a nálunk okosabb szakemberek, közgazdászok, akik viszonylag átlátják, és meg tudják ítélni, hogy mi a jó nekünk. Persze mindent hihet Piri néni, hogy mi történik, de attól még nem úgy lesz.)
 • szivar
  #375
  Húsz évet írtam. Hol voltak még akkor OV és az ígéretei... Vagy írjak 30 évet? Esetleg százat? Kétszázat? Sokszázat? Magyarország szerintem mindig is fölműveléssel és állattartással szerezte meg a mindennapi betevőjét. A XVIII. században a lakosságnak túlnyomó része ezzel foglalkozott, az ipari forradalom ellenére. A század végére vélhetőleg ez az arány nem csökkent, annak ellenére hogy világelsők között szerepeltünk a technológiai újítások terén. Ezt a vezető szerepet a II. vh. idejéig tartani tudtuk, de addig is földmívelésből sínylődött az ország - méghozzá nem is rosszul. A felesleget meg el lehetett adni olyan nomád népeknek, mint a Németek, Osztrákok, ésatöbbiek... :]
 • djhambi
  #374
  "Jah, hogyan lehetséges az, hogy húsz éve még nem volt túl sok földmíves, ma meg már igen?"

  Ezt megválaszoltam egy dicső off-ban. a #372-ben.

  A közoktatás témájában egyetétünk.
 • szivar
  #373
  Túl sok magyar paraszt? Inkább fogalmazzunk úgy, hogy az ún. "szabad piac" megfolytja a magyar gazdákat az 'ügyeskedésekkel'. Nem azért nem tudja eladni a portékáját mert nem versenyképes az áru, hanem azért mert az import élelmiszerek egy részére az EU támogatást ad a közösből, a másik részét meg már a kutya is elásná. Ezért elhozzák ide önköltségi ár alatt - csak nem lesz annyi a veszteség, mint amennyi akkor lenne ha veszélyes hulladékként elégetnék - mondjuk a romlott húst. Jah, hogyan lehetséges az, hogy húsz éve még nem volt túl sok földmíves, ma meg már igen?

  Hosszabb távra tervezve én a parasztok helyében erdősítenék, illetve halastavakat hoznák létre. Erre is voltak próbálkozások, ámde egy halastó (vagy kisebb-nagyobb víztározó) létesítésére engedély kelletik a vízügyi izétől, a bányakapitányságtól, az önkormányzattól, meg ilyen egzotikus helyekről. Erdő dettó. Meg amíg el lehetne kezdeni az erdőgazdálkodást (halazást), addig élni is kellene valamiből, és ez sem kevés befektetést igényelne. Marad majd az, hogy ha nem akar éhendögleni az aki az ennivalót termeli meg az asztalra, az majd eladja a földjét, és... És eljő majd a kánaán. :S Nem oly' egyszerű ez az 'apró' probléma sem, mint hittem volna.

  "...hát miért nem olyan munkát vállal, amire szükségvan?"
  Pláne amikor most ekkora a munkanélküliség (a dolgozók meg hatórás részmunkaidőben napi 14-15 órát is gürcölnek, havi százharmincért - jó esetben).

  Szakmunkáshiány... Nem is csodálkozom rajt' az mellett, hogy jelenleg a tanulók nagy ívben leszarják a szakma fortélyainak elsajátítását. Mondjuk az oktatók sem törik magukat, nem végzettséget kapnak a nebulók, hanem egy papírt. Egy frissen felszabadult pék, lakatos vagy asztalos körülbelül annyira hatékony egy munkahelyen, mint egy bölcsész. De ez nem is baj, mert úgy is továbbtanul majd, vagy elmegy munkanélkülire. Mellette meg feketézik, és szidja a kommunistákat, meg a nácikat. Meg a cigányokat, mert azok tehetnek mindenről.
 • djhambi
  #372
  "A mai paraszt azon csodálkozik, hogy miért nem tudja eladni a tejet hatvan forintért, miközben az 'olcsó' szlovák tej százhatvan"

  Ergo: túl sok a magyar paraszt, ellenben szakmunkáshiány van! (A szakmunka az kétkezi munka, olyan munkásdolog, ergo kommunista, így gondolkodnak az emberek.) Ott rohad meg a szőlő, meg a dinnye, nem bsezélve a búzáról, hát miért nem olyan munkát vállal, amire szükségvan? /* OFF Az Orbán hibája, mert elhitette az emberekkel, hogy a mezőgazdasági termelőkre szükség van, és támogatással elindítotat őket az útjukon... Mert tudja, hogy a nép kajálni fogja. ON */ Ugyanez a helyzet a bölcsészképzésekkel kapscolatban. Ezek számát és hasznosságát tekintve eléggé gyászos a helyezt. Szerencsére most államilag csökkentik ezen képzések számát. (És a diplomás munkanélküliség államilag finanszírozott kinevelését ezzel együtt.)

  Egyébként mi tényleg eltérően értelmezett nacionalista fogalmat használtunk, ezért volt félerértés.

  Nem a témához kapcsolódik de találtam egy jó kis idézetet. Talán általánosítva viszont érvényes az idiotizmus-hungarizmus-nacionalizmus-radikalizmus-anarchizmus témakörében. De ezen felül természettudományos vélekedésemet éppúgy altámasztja.

  "Nézzük az E=mc^2 egyenletet. Hitlernek, Sztálinnak és Rooseveltnek csak halvány sejése volt arról, hogy mit is jelent. Mégis ezen egyszerű egyenlet oly elmélet szülötte, amely szépségében vetekszik egy Mozart koncertoval, hosszabb távon hasznosabb az emberiség számára, mint a tőzsde, és forradalmibb a kommunista pártnál. És ez az elmélet, a relativitás elmélete egy furcsa kis matematikus agyában fogant meg, akit kirúgtak Németországból, mert a Hazát irányító gyakorlatias gondolkodású emberek nem bírták a zsidókat. Ha Hitler megértette vonla e képletet, taln nem veszette volna el a háborút." - Martin Gardner - Order and Surprise (Prometheus Book, 1983. p. 299.)
 • szivar
  #371
  Te kevered az egészséges nacionalizmust az idiotizmussal - nálunk többnyire ez utóbbi a divat.

  A középkori paraszt viszonylag jó életfeltételekkel rendelkezett a mai parasztokhoz képest. Éhen-szomjan nem halt, a fagyhalál meg izé. Hacsak nem volt évekig tartó aszály, akkor nem volt semmi gond sem, egészen addig a pillanatig, mígnem bizonyos emberek nem törekedtek hatalomra. Például a Fugger famelía. Minden kisebb-nagyobb falu önellátó volt javarészt, s pénz nélkül akár évekig is képes volt eléldegélni bármelyik szerencsétlen jobbágy. Igaz, nem is volt nekik otthon TV, PC, fürdőszoba, 200m^2 alapterületű medence, satöbbi. Viszont nem is kellett nekik megszakadni a munkába. De ehelyett javaslom utána nézni az arany középkornak. Ahol szinte mindenki oda mehetett, ahova csak akart - de többnyire nem akart.

  A mai 'hungarista' meg csak azt látja, hogy a főnöke egész nap a faszát veri, adót csal, kijátssza a törvényeket, nyaralgat - évi ötször. Aztán a főnökének a főnöke is, a főnöke haverjai is, s így tovább az offshore cégek királyáig - aki éppen miniszerelnök. A mai paraszt meg azt látja, hogy nem képes eladni azt amit megtermel, mert azok kik megvennék, azok szépen kartelleznek és lefelé nyomják az árakat, majd extra haszonnal továbbadnak rajt', s a profit meg vélhetően kivándorol az országból. A mai paraszt nem önmagáért és a családjáért gürcöl, hanem vagy ötven ember helyett dolgozik. A mai paraszt azon csodálkozik, hogy miért nem tudja eladni a tejet hatvan forintért, miközben az 'olcsó' szlovák tej százhatvan (de hát ebből előtte lejön a tejszín, a tejföl, a maradékot meg felvizezik és izé). Egy mai ember azon csodálkozik, hogy miért nincsen Magyarországon elégséges munkahely. Miközben veszi a szlovák tejet, a görög almát, a spanyol izét, a francia cukrot és a teszkós kenyeret. A kínai cipőről, farmerről nem is beszélve. A mai ember csodálkozik azon, hogy miért nem lehet lassan megfürödni sem a Dunában, miért áll a szemét a város körül dombokba. A mai paraszt képtelen valamit is tenni ezek ellen a dolgok ellen, mert egyszerűen nem teheti - többnyire tiltja törvény. De mehet tüntetni, majd megunja és hazamegy.

  A nacionalizmusra akkor is szükség van. Nem az idegengyűlöletre, hanem a nacionalizmusra. A kettő nem keverendő össze. Mert ha a nemzet nem fog össze, akkor előfordulhat hogy Európa éléskamrájában éhen halnak az emberek - hasonlóan Argentínához. Az hogy magyar terméket akar valaki venni, az becsülendő. De hogy minden esetben azt akar venni, az meg baromság, mert én például magyar gyártmányú processzort, meg banánt nem láttam. :] (bár emlékeim szerint a nyolcvanas években a VLSI üzem is épült - de rejtélyes módon leégett az átadása előtti napokban)

  S érdekes módon mindenki a francia és holland sajtokkal példálózik, ahelyt hogy a kristálycukorral tenné ezt. Vagy a gabonával. Vagy az ivóvízzel. Vagy bármivel, mit a magyar paraszt olcsóbban és esetleg jobb minőségben tudna megtermelni, mint az únijós kollegái - ámde a támogatási rendszer miatt versenyképtelen lesz. Érdemes utánanézni annak az érdekes kvótarendszernek, amit az EU alkotott.


  Logikusan átgondolva az a magyar, aki önmagáért, a családjáért és a Magyar nemzetért serénykedik. Beszélhet akár kínaiul is, meg lehet olyan fekete mint a boksz. Szerintem. De a jelenlegi politikai vezetés csak magyarul beszél, a MNB vezetőségével karöltve. S a jelenlegi magyar vezetésnek és a szép eszméinek köszönhetően (amik megjegyzem egészen jól elterjedtek a fiatalok között) megosztódott az egész társadalom, ahelyett hogy összefogott volna. Így alakulhatott ki a cigány-gádzsó ellentét, a kommunista-náci ellentét, a liberalista-nacionalista ellentét. Mindazok ellenére, hogy ezeknek az embereknek az érdekei 99 százalékban megegyeznek.


  A valóságon semmiféle idézet, vagy holt költő szavai nem képesek változtatni, csak a tettek. Az eszmék meg bekavarnak de rettent mód, s sohasem hozott jobb világot ha csak az eszméket követték az emberek.
 • djhambi
  #370
  "Akárki akármit is mond, a nacionalizmusra szükség van."

  Középkor. Egy paraszt mit mondott magáról? Józsi vagyok, sváb származású, német nyelvet beszélek, a francia király birtokain dolgozok, és szeretem a holland sajtot.
  Újkor. Mit mond egy mai hungarista? József vagyok, magyar származású, magyarul beszélek, Magyarországon lopok, és magyar termékeket vásárolok ebből a pénzből.

  A nacionalizmusnak hála egy identitás fölülírta a többi identitást, és ez a nemzeti identitás. Ez ellentmond az értelemnek! Miért ne szerethetném a holland sajot, és miét ne járhatnék német cipőben? Miért ne hallgathatnék francia rap-et, és miért vagyok hazaáruló, ha kimegyek dolgozni külföldre, mert ott tudom rendesen megkapni a jutalmamat a teljesítményemért?

  Logikaileg miért fontosabb az hogy magyar vagyok, mint az, hogy jól dolgozok, vagy az, hogy milyen a vallásom? Arról tehetek, hogy hogy dolgozok, de arról nem, hogy most Brazíliába születtem, vagy Magyarországra.

  Erre sok ellentétes gondolatú választ fogok kapni, mert tudom, hogy nem divat ilyet kijelenteni manapság. De a tiszta realitásból ez következik. És majd bizonygani fogjátok, hogy mennyire fontos a magyarság az életben, és közben rájöttök, hogy közösségi és kultúrális összefgáson kívül semmi sincs benne, de nem kell Tisza cipőt vsátolni ahhoz, hogy ezeket megtartsuk, sőt, tökéletesen üggetlen ettől. Persze majd hazaárulónak meg magyargyűlölőnek fogtok kimondani, de akkor Ady Endre példájával fogok előjönni, aki a magyar költészet egyik legkiemelkedőb alakja, ("Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai.") és saját korában hasonlóan hazaárulónak titulálták, mert bírálta a magyarság beképzelt, önző, büszke züllését.
 • szivar
  #369
  Szerintem ti itt el vagytok egy kissé keveredve az érzelmek közt. Persze csak önnön magam meglátása szerint. Bár valahogy elkanyarodott a téma az energiatárolástól. :)

  Szépek ezek az eszmék, meg minden, csak emberek esetében nem mukodik a dolog. Akárki akármit is mond, a nacionalizmusra szükség van. Persze egészséges méretekben. Mert ugye állíthatom azt is, hogy aki nincs velem, az nem magyar. De ez valahogy olyan megfoghatatlan dolog, mint az élet. Mi is az az élet?

  Bárhonnan is nézem a dolgokat, jelen pillanatban az erőforrások pazarlása folyik. Legyen szó energiáról, szellemi tőkéről, vagy pedig pénzről, mindössze a hatalomért. Tök mindegy hogy kiről is van szó, valamiféle kis hatalmat akar magának. OV, GyF, BG, BGy, satöbbi. Az ilyen embereket kisebb közösségben úgy meginzultálnák egy idő után, mint szikvíz-termékmenedzser a paripáját. De legalább elkergetnék, a 'bankár' cimborákkal együtt. A pazarlás az főképpen ennek a multikultinak is köszönhető és ismét csak a hatalom iránti vágynak. Amíg a hataloméhes emberek irányítják a világot (esetleg csak megpróbálják), addig jobb nem lesz, csak rosszabb. Meg hát a lustaság is ugye...

  Ha mindenhol csak kisebb közösségek lennének - akik részben vagy egészben önfenntartóak, ott nem lennének jelen ezek a napjainkra oly' jellemző problémák. Úgysmint munkanélküliség, adósság adósság hátán, környezetszennyezés, rasszizmus, satöbbi. Elég sok követendő példára lehet lelni a neten, mondjuk a helyi pénz bevezetésével járó negatívumokkal kapcsolatban... Továbbá kisebb közösségekben jobban meg lehet szervezni a munkát, s lehet csereberélni is a többi közösséggel is. A bűnöző elemeket szinte teljesen ki lehet szorítani a közösség tagjai közül, a direkt ingyenélőkkel együtt. Esetlegesen egy katasztrófa (vagy BKV sztrájk) esetén nem lesz halott (vagy mozgásképtelen) két millió ember. Továbbá nem zárhatja el a facsapot a hogyishívják. Meg ha valaki odaszarik az asztalra, akkor a többiek szétbasszák a fejét. Meg azt is jobban érzékelnék ezen tagok, hogy nem lehet többet elvenni a környezettől, mint amennyit az adni tud - legyen szó bármiről. Remélem hogy ez nagyjából átlátható.

  De jelenleg pont érdekszövetségek alakulnak, centralizálják a decentralizált erőforrásokat, önmaguk is összeolvadnak másikakkal. Egyrészt a monopóliumokkal (amik nem monopóliumok, de mégis) annyi tőkét képesek kisajtolni azokból akik munkát végeznek amennyit nem szégyellenek, másrészt ha most a gasprom elzárja a gázcsapot... Hatalmuk van a multiknak és kész. (apróbetűs rész: "Leszarom hogy miből sütik azt a geci zsömlét, csak olcsó legyen! Tőlem akár fűrészporból is csinálhatják!" Volt ilyen komment egy tárgyaláson) A multiknak köszönhetően rengeteg új munkahely keletkezett, ámde utána sokkal több el is tűnt. Ellenben rengeteg tőke áramlott be az országba! Amit már vagy háromszor kivittek innen. Meg egy részük olyan érdekes 'tulajdonosokkal' bír, akik például valami ópiumháborúból vagy esetleg rabszolga-kereskedelemből szerezte a kezdeti kevéske vagyonát.

  De ez sem teljesen a multiknál kezdődött. Talán a rabszolga-kereskedelemmel, vagy esetleg a hatalomvággyal... De meg lehet nézni hogy mi lett a kezdete a végnek mondjuk haitin. :) Az erdőségek 90++ százalékát kiirtották (fehér ember ruley), s ott ahol párezer ember élt hatalmas nagy elmaradottságban, ott most egy kissé többen élnek. S elég egy jókora zuhé, s máris sárlavinák temetik be emberek ezreit. Vagy esetleg példállózzak a mezőgazdaságra kényszerített(?) bennszülöttekkel? Akik kiirtják az erdőket hogy legyen termőföld, majd szopnak bagóért éjjel és nappal. Aztán kimerül a föld, mennek irtani egy kis dzsungelt (meg el is lehet ám adni azt a fát), égetnek, szántanak, vetnek, robotolnak. Mennyivel fejlettebb dolog már ez, mint kint rohangászni az erdőben meg vadászni...

  Next... Az EU csodálatos dolog lenne, ha nem lenne szar, úgy ahogy van. A támogatási rendszer szinte protekcionálja a töszsgyökeres nemrasszistabefogadó alapító államokat. Az újabb tagállamokat meg rákényszeríti a piacok megnyitására, a támogatással meg beszopatják a jónépet. Lásd.: cukor, búza, és a többi. Ja, a megnyíló piacoknak "köszönhetően" más piacokat veszítettünk. A földek tulajdonlásáról meg ne is beszéljünk inkább.

  Na, nem folytatom, mert ez kibaszottul összetett dolog, és annyiféle felé szét kellene ágaztatnom a mondanivalómnak a lényegét (csak a lényegét, meg annyit hogy ráérezzen az ember), hogy azt már én sem bírnám egy menetben leírni. :)
 • philcsy
  #368
  Javítom:
  Te most az űber gazdagokra érted a zsidó szót?
 • philcsy
  #367
  Te most az űber gazdagokra a zsidó szót?
  Vagy komolyan azt gondolod hogy az ÖSSZES űber gazdag zsidó?
 • Tetsuo
  #366
  Ez minden partrendezvenyre igaz. :S
 • Tetsuo
  #365
  Viszont valoszinuleg az igazsagrol irtak a konyvben.. ebredjel mar fol! Te is zsido agymosas alatt allsz! Nyisd ki a szemed, vedd eszre az Unio miert nem fog soha mukodni.. mert vannak a nemzeti erdekek es vannak a hatterben iranyito (v iranyitani akaro) kozmopolita bankarfamiliak, befolyasos fosvenyek, akik leszarnak teged, leszarjak a magyar kereskedelmet, leszarjak Europa felemelkedeset is, csak a vagyonuk es hatalmuk erdekli oket, amibol SOHA nem eleg.

  Ok iranyitjak a gazdasagokat, a mediat, a hireket, a torvenykezest, a divatot, mindent. EEEbresztooo!
 • djhambi
  #364
  Egy kopasz fickó ült mellettem ötös buszon, és könyvet olvasott, unatkoztam, kíváncsi voltam, de bunkó is, mert beleolvastam. Épp annál a résznél tartott, hogy zsidók mindenféle erkölcsi és vallási tanokat megszegve hogy kurváztak. Most ezt kommentezni elég nehéz, ugyanis hosszú időt venne igénybe, de vázlatosan leírom a mondanivalómat:

  - a könyv elmélyíti a gyűlöletet, amit nem érdemel meg a zsidóság, a történetek valósághűségétől függetlenül, hiszen minden 100 emberből van valahány x%, aki ilyet csinál, és van minden 10 emberből 100-x% aki nem
  - a könyv azt írja le, amit hallani akarnak, ezért veszik, tehát iagzságtartalma megkérdőjelezhető, viszont erkölcsileg bírálható a fogalmazási módja miatt (nagyon durván zsidóellenes!) éljen a szólásszabadság
  - az ember azt hinné, egy könyv értéket közvetít, de ehelyett mélyen rombol, tanító célzata ellentétes irányú
  - tudat alatt befolyásol, átírja az ember gondolatait, mert ösztönösen valamit elhisz abból, amit olvas, és az ember általánosít egy-egy eseményből a zsidóságra, mert ilyen a természete

  A könyv förtély, undormány.
 • Epikurosz
  #363
  Mit folytatsz te 50 év múlva?
  Ott fogsz kuksolni az ibolyák alatt.

  Az EU jó (Amerika is jó), csak épp hülyék vezetik most éppen. Jóvá kell tenni, a kovácslaci féle molyokat ki kell onnan seperni, és az európai emberek érdekeiért dolgozni akaró politikusokat kell oda küldeni. Ez ilyen egyszerű.
 • djhambi
  #362
  "Egyeb teren is inkabb vesztettunk vele, mint nyertunk.. lathatod pl. a gazdasagunkon.."

  Ezzel nem értek egyet. MAjd folytatjuk 50 év múlva a témá, mikor a ma töténelem lesz, és viszonylag objktíven tudjuk szemlélni. És akkor megkérdezünk egy történelemtanárt, hogy milyen volt a gazdaságunk 2000 után? Mert ez sokmindentől függ, és én nem az EU-t hibáztatom, sőt.
 • Epikurosz
  #361
  OFF
  Sajnos, tudomásul kell venni, hogy sokan azok közül, akik magukat jobboldalinak vallják, buták. Ilyen téren a Jobbikkal nem értek egyet. Az EU-t fejleszteni kell, az integrációt el kell mélyíteni, persze másképp.
  Másrészt, bíráljuk mi a multi áruházakban lévő sok mocskot, de azért, ha az emer elmegy egy jobboldali rendezvényre, dzsemborira ott is rengeteg a bóvli, a silány termék. A kecsketej persze jó, bár nagyon drága, de egy csomó gagyi kitűző, matrica, stb. van ott. Nem beszélve a könyvekről.
  Rengeteg silány munka van, úgy nyomdai kivitelezés, mint tartalom és kiadás szempontjából.
  Olyan szövegek jelennek meg néha, hogy messziről lerí róluk, hogy azt sem korrektor, sem lektor még messziről sem látta.
  A szerzők meg a hasukra ütnek, és olyan kijelentéseket tesznek, amelyeket ötödikes iskolai tudással cáfolni lehet. Csak arra bazíroznak, hogy ezt akarja olvasni a mi közönségünk, hát adjunk nekik.
 • philcsy
  #360
  full off:
  Egy kis blogolni való:
  "http://sodi.freeblog.hu/" régi
  "http://blog.jobbstart.hu/" mostmár ez az új
 • Tetsuo
  #359
  LOL miert ne uzletelhetnenk EU tagallamokkal, ha mi nem vagyunk benne? Ezt teszi az osszes mas allam. Norvegiat irigyli minden EU tag, o csak hasznalja az EUt de neki nincsenek olyan fasz felulrol jovo torvenyei, ami eleve gyengit az EUs tagok gazdasagat. Johogy nem felolvasod az alapitonyilatkozatot. Ami szep es jo, csak qrvara nem ugy van a valosagban.
  Az Europiai Parlamenti kozvetiteseken ami "vitakat" latsz, az mind elore megrendezett, bohozat. A vilag egyik legnagyobb atverese. Az EU = hazugsag.
  Sok orszagban egyre tobben veszik eszre, h vmi nincs rendben, vhogy az Europai torvenyek mindig az orszagok, nemzetek ellen jon letre..

  Amit irsz, azokat meg lehetne csinalni az EU nelkul is. Es hogy mindenki utazgathat egy igazolvannyal, az nem biztos, hogy annyira jo. Itt angliaban rengeteg kulfoldi munkavallalo van es ebbol rengeteg, az otthon keresett bunozo.

  Osszessegeben kijelentheto, hogy az EU inkabb piacot vett el Magyarorszagtol, mint adott neki. Egyeb teren is inkabb vesztettunk vele, mint nyertunk.. lathatod pl. a gazdasagunkon..
 • philcsy
  #358
  Takarodjanak a kárpátmedencéből az idegenek.
  Ez a hely a megyaroké, nem az avaroké, nem a ... a nemzet nélküli törzsközösségeké!
 • Epikurosz
  #357
  Ajánlott olvasmány - amatőröknek is
 • philcsy
  #356
  Megnézném mi hova sülyednénk ha elhúzna minden külföldi és vinne magával mindent. És mi nem vagyunk Haiti, meg nem megy át rajtunk rendszeresen egy hurrikán.
 • philcsy
  #355
  Azért maradtak ott fehérek. És a pénz a fehéreknél van. És nem azért mert ők olyan szorgalmasak.
 • djhambi
  #354
  "SENKI NEM FOG NEKUNK SEGITENI, sot ellenunk ugykodnek."

  Szerény véleményem szerint kissé paranoid kijelentés. Az angolok is lenézték a franciákat, sőt, száz évig háborúztak, a Világháborúban pedig összefogtak. Igen erős szövetségest tudhatunk így is magunk mellett, Németoszágot, Ausztriát, mert Horn '89-ben megnyitotta a határt, és ezért hálásak, mind a mai napig. Örök barátaink a lengyelek, jóba vagyunk a horvátokkal (150 éve harcoltak a függetlenségükért, ahogy mi nem engedtük akkor, mikor mikor mi szakadtunk volna az osztrákoktól), most már Romániával is békülőben, mert onnan is kiköltözött a szélsőséges párt. Szerintem az a baj, hogy az EU-t mindenki túlságosan egy szemszögből, magyar oldalról nézi, ha megpróbálná globálisan átlátni a folyamatokat, kiderülne, hogy sokkal hasznosabb Magyarországnak, mintha egyedül próbálna érvényesülni (pl. hol találnák piacot, ha EU egy zárt, jól működő rendszer, és mi kívül lennénk tőle?). Valaki múltkor azt írta a fórumon, hogy Magyarorság elesett a külföldi vámoktól, de ki kellett okítanunk, hogy a külföldieknek sem kell a magyaroknak fizetniük vámot. Ezért mondom, hogy túlságosan egféle szemszögből nézk. Az EU-val egy picit minden ország a testvérének érzi a másikat pl. egy EU-n kívülivel szemben. Személyiagzolvánnyal látogatom meg szlovákiai rokonaimat, és utazom be Európát. Szlovákok ezrei jöttek át az itthoni gyógyszetárakba venni a magyar H1N1 védőoltást. Mikor gyenge volt a forint, átjöttek Magyarországra vásárolni, és itt költötték el az eurókat. Én is úgy érzem, a gazdasági folyamatokat jobabn kéne így is ismernem, és jobban el tudnám mondani, amit gondolok. Jártam Szlovákiában, Ausztriában, Svájcban, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, és az a tapasztalatom, hogy az emberek nem harapják le a fejemet, mert magyar vagyok, sőt, Olaszországban egy étteremben ettünk, ahol egy tenorista csak nekünk, magyar kórusnak énekelt, viszonzásul mi is énekeltünk neki. Prágában társaim unatkoztak, letette egy sapkát, és énekeltek, és egy óra múlva 3 ezer forintnyi euróaval tértek vissza. Sokmindent tanulnatunk tőlük, és ennek az a módja, hogy menjünk külföldre, tanuljunk, éjünk egy kicsit, és hozzuk haza! Hozzuk haza a nyugatot!

  Időhiány miatt mostanában kevesebbet, és rövidebbeket fogok írni...
 • djhambi
  #353
  Nem ismerték az igazgatás munkafolyamatát, és mikor megölték a fehéreket, nem voltak képesítve ilyen feladatokra, hogy politikus, szerelő, stb... ezért nem működött a rendszerük. Előbb kellett volna gondolkodniuk, mielőtt elkezdtek gyilkolázni, de biztos volt egy elborult szélsőséges gondolkodású vezetőönjelölt...
 • Tetsuo
  #352
  Egysegben az ero. Ez jol hangzik, csak nem kivitelezheto, ugyanis egyik nagy nemzet sem gondolja igy, ok nacionalistak es vedik a poziciojukat, ez termeszetes.

  A magyarok is lehettek volna komolyabb pozicioban, de elqrtuk v adaz osszeeskuves aldozatai lettunk, esetleg mind2.
  Ez utobbi a valoszinu. Valoszinu, hogy a mar nagyhatalmak nem nezik joszemmel, ha egy ujabb gazdasag megerosodik, plane mindjart kulcspozicioba kerul.. ez lettunk volna mi az osztrakokkal, ill nelkuluk. A Fold egyik legjobb helyen, a Karpatmedenceben.

  Mar eppen kezdett jol allni minden, mar eppen kezdett beindulni minden (ipar, kereskedelem, gazdasag, vilagszinvonal kozeleben voltunk), sok kulfoldi jott amulni-bamulni az epuleteinket, a talalmanyainkat, lehetosegeinket.
  Erre tessek, VH, aztan trianon sux..az orszag 72%at csatoltak el! Direkte a legrosszabb helyeken szabtak szet az orszagot.. en azon csodalkozom, h meg letezik.
  Sokk, mindenfele rendszerek, kulso erdekek csicskasai, 2. VH. rossz dontesek, hazaarulasok sorozata, szertefoszlo remenyek.
  Jobboldal, baloldal, mindegyik szivta az orszag veret, kinozta az embereket..
  kommunizmus, megtobb emberkinzas, malenkij robot meg Andrassy ut 60, pufajkasok es hasonlok. A vilag 1ik primitiv nepe uralta orszagunkat tobb mint 40 evig. Fél orszag 3/3as, a magyar identitas lassan kihal..
  Rendszervaltas, mindenki marad, csak mas cimet/beosztast kap, vadkapitalizmus, garazdalkodas, "ujvallakozok", atomszar torvenyek, hatalmas vagyonok aramlanak ki az orszagbol, mar inkabb nyugat, mint kelet fele.
  A magyar megint hoppon marad. Nincs bizalom, csak egy csomo part es hazugsag.
  Mar elfelejtettuk, honnan jottunk, kik is voltunk, milyen kimagaslo nemzetunk volt egykor..
  Ciki emlegetni a multat, mindenki felejteni akar es tv-t nezni.

  Ha vki megnezi milyen talamanyokhoz volt koze a magyar tudosoknak, oktatasnak, ha valaki kiszamolja, melyik nemzetnek van a legtobb olimpiai aranyerme /fo, elcsodalkozik es legyint, hogy statisztika es nem gondol bele, h hogyan lehetett ez egyaltalan..

  Csak mi lehetunk olyan naivak, ill agymosott allampolgaraink, h azt gondoljuk, h osszefoghatunk szlovakokkal, angolokkal, franciakkal, belgakkal.. ezek mindegyike lenezi a nepunk, es ez nem fog megvaltozni az EU miatt, sot ez erosodni fog. Sajnos az az igazsag, h a sajat labunkra kell allnunk es meghozza vegre onerobol.
  SENKI NEM FOG NEKUNK SEGITENI, sot ellenunk ugykodnek.
 • Epikurosz
  #351
  Ontsad csak a gyermetegségeidet.

  Én egy lényeges témát fogok megütni (rasszizmus).

  Volt egyszer egy gyarmat, Haiti.
  A fehérek igazgattak, a négerek dolgoztak. Egyszercsak a négerek úgy döntöttek, hogy ők márpedig nem fognak szolgálni, ezért fellázadtak, és minden fehért megöltek vagy elűztek a szigetről, és csináltak maguknak egy afroállamot, vuduizmussal meg mindenféle elmaradottsággal.

  De mivel büszkeségből (AfroPride) és vuduizmusból nem lehet megélni, egymást is ölni kezdték, majd diktatúra lett (Papa Dok, és Bébi Dok), majd felkelés, ENSZ-protektorátus stb. Ja, és demokrácia.

  De a demorácia sem müxik, mert a lustaság és a butaság az maradt.

  Most földrengés volt, csomó összetákolt ház összeomlott, semmi nem működik. Sem az állam, sem a rendőrség, sem a kórházak.

  A büszke haiti afrók még arra sem képesek, hogy a halottaikat eltemessék. Így félő, hogy hamarosan járványok fognak pusztítani.
  A gonosz egykori gyarmatosítók meg megmozdultak, és kiépül a légihíd, és fog menni segély.

 • djhambi
  #350
  "aki felnez az amerikai politikara."

  Nem a politikájukra nézek fel, (háborúk, olaj?) hanem csodálom, hogy a nemzetük érdekében félre tudják tenni kicsinyes pártvitáikat. Kicsit a szavaim kiforgatása.

  Egyetértünk abban, hogy a szlovákoknak nincs történelmük, ezért tőlün lopnak. De kicsit túlzásnak vélem azt, hogy jól megvoltak melettünk... Én úgy tudom, hogy a meseszép Felvidékre "újgazdag" magyarok hatalmas kastélyokat építettek, és fényűztek, amíg a szlovákok drótos tótok, meg ablakos tótok voltak. Akkor a magyarok lenéztéka tótokat, és mindketten lenézték a cigányokat. (Nagyapám mesélte azokból az időkből, mikor még ott laktak a birtokukon...) Manapság a szlovákok lenézik a magyarokat, és mindketten a cigányokat. A szlovákok mercdeszt vezetnek, és közgazdászok, a magyarok pedig virágot kötnek. (Most nyitottak új boltot, és nagyon minőségi munkákat készítenek, és sok a rendelés állítólag.)

  "Az EU az Europa legelbaltazottabb otlete volt. SOHA nem mukodhet ugy, mint pl. USA"

  Egyetértek abban, hogy az egy évezredes történelem alatt rengeteg háború elég régi keleű ellenségeket nevelt ki. De emlékszem még azokra a történelem órákra, mikor a franciákkal voltunk jóban, és a németek voltak a főellenség. Ezek változnak. Senki sem várja azt, hogy az EU egyik pillaantról Európai Egyesült Államok lesz. De hogy lehetne elkezdeni Európa egyesítését, ha nem így? Külön-külün gyenge és sebezhető országok vagyunk. Egységben az erő. Talán újabb ezer év múlva összeolvadunk.
 • Epikurosz
  #349
  Két elvakult megátalkodott.
  Még kiderül, hogy én vagyok itt a legnormálisabb, vazze!
 • Epikurosz
  #348
  "helyükre bepakolnák Gyurcsányt, Szili Katalint meg Bokrost"

  3 idióta.
  Kösz, nem kell!