Berta Sándor

Elkészült a HD-videók drótnélküli továbbítását célzó szabvány

A Wireless Home Digital Interface (WHDI) szabványt olyan elektronikai és szórakoztatóipari óriáscégek támogatják, mint a Hitachi, az LG, a Samsung és a Sony.

Hivatalosan is bejelentették a WHDI 1.0 szabvány specifikációit. Ezek alapján a WHDI 1.0-t támogató készülékek lehetővé teszik az 1080p felbontású tartalmak továbbítását 60 kép/másodperces sebességgel több mint 30 méter távolságra. A technológiát nem zavarják a falak sem, így az adatátvitel zökkenőmentes lehet akár egy házon vagy lakáson belül is két WHDI-kompatibilis eszköz között. Az új szabványt hivatalosan is támogatja a Hitachi, az LG, a Motorola, a Samsung, a Sharp és a Sony.

A cégek szerint az új szabvány biztosítja, hogy az adattovábbítás során a kimagasló nagy felbontású képminőség ne sérüljön. A WHDI-vel kompatibilis készülékeket külön logókkal látnak majd el, hogy így segítsenek eligazodni a felhasználóknak a különböző termékek között. A Wireless Home Digital Interface elméleti maximális adatátviteli sebessége elérheti a 3 GBit/s-ot egy 40 MHz szélességű csatornán. Az új szabvánnyal kompatibilis anyagokat a HDCP Revision 2.0 digitális másolásvédelmi technikával védik az illegális másolásokkal szemben.


"A WHDI az egyetlen olyan megoldás, amely képes kielégíteni a felhasználók magas minőségű, több szobás HD-megjelenítéssel kapcsolatos igényeit. A WHDI lehetővé teszi emellett a HD-kompatibilis eszközök, ide értve a PC-k és a mobil készülékek, elterjedését, illetve megnöveli az otthonokban a magas minőségű megjelenítésére képes kijelzők számát" - jelentette ki Leslie Chard, a WHDI LLC elnöke. Dr. Paul Moroney, a Motorola egyik vezetője a szabvány előnyei közül a rugalmasságot és a kényelmes kezelést emelte ki, míg dr. Yoav Nissan-Cohen, az Amimon elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a fogyasztók minden HD-tartalomhoz szeretnének hozzáférni, üljenek akár a laptopjuk, a mobiltelefonjuk vagy más készülékük előtt.

Az Amimon cég már április óta kínál olyan chipeket, amelyek hozzáigazíthatók a WHDI specifikációihoz. A megoldás előnye, hogy a lejátszáshoz már nincs szükség külön kodekchipekre, puffertárolókra vagy más kiegészítőkre. A WHDI a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) mutatkozott be és az egyik legnagyobb érdeklődést váltotta ki. Korábban az In-Stat elemzésében arra mutatott rá, hogy a vezeték nélküli technológiák területén a következő két-három évben nem igazán lesz szükség a most kibontakozóban lévő új platformokra, mivel már létezik a 802.11n WiFi technológia. A WHDI, a WirelessHD (WiHD), valamint az Ultrawideband (UWB) támogatói ugyanakkor ezzel koránt sem értenek egyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #20
    CRT-ket előre szigetelték már a vége fele, de hátra kevésbé...
  • kvp #19
    "Nekünk egyetemi környezetvédelmis órán azt mondta a fizikusnéni, hogy az ilyen sugárzás csak melegít, de az csak nagyon extrém esetben káros."

    Ezert jo, hogy pont a mikrosutok frekvenciajan megy minden wifi-s meg blutooth-os cucc, mert a mikrosuto nem karos az anyagkora. Csak puhara fozi oket. Embernel meg foleg a modulacioja zavaro, tehat a vivofrekvenciara rakodo kisfrekvencias jelek, amik az atvitt adatoktol fuggenek. Jo pelda a mobiltelefonok reselesi frekvenciaja, ami meg a hangszorokba is behallatszik, mivel alacsony frekvenciaju. Ezek a fajta jarulekos zajok zavarjak az agymukodest.

    "Viszont a crt monitor hátrafelé röntgengép, az viszont már durva"

    Elore fele is, de hatul tobbnyire van vedo femburkolat. Elore meg jo esetben nagyon kis sugarzasmennyiseg megy csak ki. (de azert merheto)

    "illetve a negyfesz-távvezeték se túl egészséges"

    Nem igazan, gyakorlatilag 'kitekeri a dns spiralt'. (a magneses tere noveli a rak kialakulasat)

    A cikkben emlitett technologia meg egy masolasvedett wifi, ami arrol szol, hogy ne szabvanyos ethernet fejlecekkel, tcp-n vagy udp-n menjenek a filmek, mert egy wifi-s upnp-s rendszer egyreszt szabvanyos, masreszt barki fejleszthet hozza termeket, harmadreszt nem kotelezo bele masolasvedelmet tenni, ami ugyebar a fent emlitett cegek szamara nem elfogadhato. Mindazonaltal az is aggaszto, ha csak a szomszed hasznal ilyen technologiat. Igy csak no az osszesitett elektromagneses sugarterheles.
  • readswift #18
    latency?
  • krajcsovszkig #17
    Nekünk egyetemi környezetvédelmis órán azt mondta a fizikusnéni, hogy az ilyen sugárzás csak melegít, de az csak nagyon extrém esetben káros. Viszont a crt monitor hátrafelé röntgengép, az viszont már durva :D (illetve a negyfesz-távvezeték se túl egészséges)
  • Sir Quno Jedi #16
    Jaja, épeszű ember nem szaporítja az adókészülékeket a házában. Így is van elég kikerülhetetlen forrás, pl. a mobilunk (persze azt is illő távolságban jó tartani magunktól).
  • ziipp #15
    Ezt úgy értem, hogy az általuk használt hullámhossz hosszútávú hatásairól nem sokat lehet tudni.
  • ziipp #14
    Nekem van egy olyan parám, hogy nem túl egészséges az a sugárzás, amit ezek a drótnélküli eszközök kibocsájtanak, ezért óvakodok ezektől.
  • Janeer #13
    Az én napalimban egy WD TV Live van ugyanezeket tugya mindenfajta új szabvány nélkül
  • emerte #12
    sajna mindkettő
  • Sir Quno Jedi #11
    Most az a bajod, hogy egy "r", vagy az hogy mér írom egybe?! :D