Berta Sándor

Digitális képkeret integrált szkennerrel

A digitális képkeretek nagyon hasznos és sokoldalú eszközök, de a hagyományos papírképekkel egészen eddig nem sok mindent tudtak kezdeni.

A 237 x 178 x 87 mm méretű és 370 gramm súlyú JOBO ScanViewer a világ első olyan digitális képkerete, amely integrált fotószkennerrel is rendelkezik. A készülék színes TFT-képernyője 20,3 cm képátlójú, maximális felbontása pedig 800 x 600 képpont. Kontrasztaránya 400:1, míg a fényereje 250 cd/m2, így kiválóan alkalmas a digitális vagy éppen beszkennelt felvételek megtekintésére, illetve diavetítésként való lejátszására.


A legfeljebb 10x15 cm méretű papírképeket elegendő becsúsztatni a kijelző alatti nyílásba. A ScanViewer ezután automatikusan 300 dpi felbontású digitális fotót készít róluk, majd néhány másodperc múlva megjeleníti a felvételt a képernyőn. Ezzel párhuzamosan a kész kép elmenthető akár az 1 gigabájtos belső memóriába vagy egy memóriakártyára. Sőt, az USB-portnak köszönhetően a fotók átmásolhatók a PC-re vagy a notebookra és akár ki is nyomtathatók.

A ScanViewer minden jelenleg ismert memóriakártyát (CF, SD, SDHC, MMC, MS, XD) támogat és a felvételeket teljes vagy miniatűr méretben, diavetítés keretében, illetve 4 az egyben kollázs módban is meg tudja jeleníteni. A kezelőszoftver képes a fotók elforgatására, nagyítására, másolására, nyomtatására, az időpont és a pontos idő megmutatására. A digitális képkeretnek még egy energiatakarékos funkciója van. Az eszköz támogatja a JPEG, az MPEG-1, az MPEG-4, az AVI és az MP3 formátumú fájlok lejátszását, valamint akár távirányítóval is vezérelhető. A hozzá adott csomagban található még egy kalibrációs és egy tisztítópapír is.


"Nagyon örülünk, hogy ezt az egyedülálló digitális képkeretet még karácsony előtt piacra dobhatjuk és akár egy különleges ajándék is lehet. A segítségével az ünnep előtt a saját képeinkből és videóinkból egy egyedi személyes fotóalbumot állíthatunk össze" - jelentette ki Johannes Bockemühl-Simon, a JOBO ügyvezetője. A JOBO ScanViewer várhatóan december elejétől lesz kapható, a bevezető ára 259 euró lesz.

A JOBO AG-t egyébként 1923-ban Gummersbachban alapították és immár harmadik generációs családi vállalatnak számít. A cég mindig a minőségre összpontosított, nem véletlen, hogy az Apollo 11 történelmi holdrepülésével kapcsolatos NASA-fotókat is a JOBO felszerelésével szállították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garga Pitic #10
    <OFF>
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Rossz válasz és kavarás.

    A JOBO oldalán "process" szerepel, tehát hívásról bizony szó volt, és állításuk szerint ebben a fázisban használtak JOBO cuccokat a NASA-fiúk.
    A magyar cikk szóhasználata olyan, amilyen, de én nem kötnék bele.
    JOBO cucc szállította a fotókat, amihez Hasselblad gép szállította az exponált filmeket, ennyi.

    Ahogy én látom, két helyes választ tudsz adni:
    1. "OK, a Hassie ugrott be és reflexből írtam."
    2. Az Apollo 11 fotóinak kidolgozásához használt cuccok listája, gyártóval. De egy "Neten nem találtam" is bőven megteszi.

    Valójában technikatörténeti érdekességén kívül pont leszarom, mindössze irritál a "hazudni" ige csípőből és forráslista nélkül való használata. Ennyi.
  • willcox #9
    Nem tökmindegy? Nem előhívásról volt szó. Az előhívás meg nem a Holdon és nem is az űrben történt. Ilyen alapon a holdraszállással kapcsolatba hozható Mari néni papucsa is, mert ő abban nézte a híradást. LOL!
  • Garga Pitic #8
    És igazából milyen holmikkal végezték az Apollo-11 képeinek előhívását?
  • willcox #7
    Ez csak annyit jelent, hogy az "eredeti" is hazudott.
  • Doktor Kotász #6
    A digitális képkeretnek annyi értelme van, mint egy DVD visszatekercselőnek...
    Ha valaki fényképet akar kirakni az asztalkára, az nyomtassa ki egyszer, vagy hívassa elő szalonban, de egy elektromos kütyü, ami áramot fogyaszt, teljesen értelmetlen...
  • Flashy #5
    az eredetiben "processed" van, tehát JOBO valamivel dolgozták fel a képeket, nem kell mindjárt gyilkolni a Hasselblad védelmében, nem akarja bántani őket senki :)
  • Flashy #4
    lehet, hogy azt jelenti hogy régen gyártottak hátizsákokat is, de csak minőségi hátizsákokat.
  • willcox #3
    "nem véletlen, hogy az Apollo 11 történelmi holdrepülésével kapcsolatos NASA-fotókat is a JOBO felszerelésével szállították." - LOL!
    Hasselblad
  • Sir Quno Jedi #2
    Ötletes cucc, mivel sokan nem értenek annyira a géphez, hogy szkennelgetni, átméretezni, meg montázsolni, töltögetni kezdjenek. Nagyinak jó ajándék, mert csak betömködi az ezeréves megsárgult fotóit alul és már nézheti is őket, nem romlik tovább a minőségük. Persze attól függ mit kérnek érte.

    Nyilván nekünk infósoknak ez full felesleges kütyü, dehát nem is mi vagyunk a célközönség.
  • Griphons #1
    Nemazért, de ennyi pénzből, már veszek egy sima digi képkeretet, meg egy elég vastag memóriakártyát, és elég sok képemet beszkennelik egy fénymásolószalonban...
    De akár egy képkeret+szkenner is simán kijön ennyi pénzből (használtan még egy lightos pc is kijön).
    Persze naon szép, meg kompakt, de csak a zsíros pénztárcájú embereknek lesz pofája ennyit kiadni rá.